Izvršitelji mu ostavljaju samo krevet i sto

Živku Strajinu iz Subotice bivša firma je na ime neisplaćenih zarada ostala dužna 300.000 dinara, a zatim mu dala i otkaz. Pravdu je potražio na sudu, ali je izgubio spor, a pošto – kao invalid bez jednog oka i posla – nije mogao da plati 76.000 dinara za advokata i sudske troškove, na kućna vrata mu je zakucao izvršitelj.

“Hoće da mi zaplene televizor star 30 godina, orman, dvosed…Kažu da krevet gde spavam i sto za kojim ručam nemaju pravo da mi oduzmu”, kaže Živko Strajin, dužnik.

Okruzni su Subotica pravo pravnici sudjenje advokati (2)

Od 1. jula stupaju na snagu izmene Zakona o izvršenju i obezbeđenju koje daju šira ovlašćenja javnim izvršiteljima, ali im propisuju i niže tarife koje su, inače, od 1. januara smanjene i na osnovu Zakona o sudskim taksama.

“Već smo izmenili tarife za rad izvršitelja tako da su, za iznose potraživanja koja su ispod 12.000 dinara, a najčešće se tiču dugovanja komunalnim preduzećima, manje za gotovo 50 procenata. U toku je izrada tarifa koje prate izmene Zakona o izvršenju i obezbeđenju. One će, takođe, biti niže od dosadašnjih, a biće primenjivane od 1. jula”, kaže Nela Kuburović, pomoćnik ministra pravde.

Damir Šite, izvršitelj na teritoriji grada Subotica, priznaje da su naknade na najniža potraživanja bile neprimereno visoke, a skeptičan je u pogledu primene izmena Zakona o izvršenju i obezbeđenju u praksi.

“Zakonodavac je bio veoma ambiciozan u izmenama Zakona, ali se to, prema mom iskustvu, u praksi neće pokazati kao nešto jako dobro”, kaže Damir Šite.

Do sada je, od 308 predviđenih, u Srbiji imenovano 239 javnih izvršitelja, svaki za teritoriju jednog Višeg i jednog Privrednog suda. Zakon o izvršenju i obezbeđenju prvi put je uveden 2011. godine, a od 2012. do danas rešeno je više od 300.000 predmeta.

Unapređenje novog sistema izvršenja podržava Evropska unija sa 1,8 miliona evra, a od 2013. godine sprovodi nemačka organizacija GIZ kroz projekat “Vladavina prava i izvršenje potraživanja”.

 

RTVKOMENTARI

 1. Pravdoljub kaže:

  Koliko je samo lepih obećanja od strane političara u zadnje vreme. Hoće li neka stranka stati u javnu odbranu ,ovog čoveka i RADNIKA? Ili će mo i dalje čitati političke bajke.

 2. Megille kaže:

  @ Pravdoljub , Nemci će vas naučiti pameti… ‘ Unapređenje novog sistema izvršenja podržava Evropska unija sa 1,8 miliona evra, a od 2013. godine sprovodi nemačka organizacija GIZ kroz projekat „Vladavina prava i izvršenje potraživanja“. To ste tražili pa sada imate , njih ne zanimaju mali ljudi-radnici. Oni dolaze po svoje da naplate.

 3. majka kaže:

  I opet se dozvoljava legalna pljacka samo sto sad ne radi drzava nego izvrsitelji.A Damir Site jedan od najgorih izvrsitelja i nema obzira prema nikome,tj ni ne pojavljuje se nikad.Lopovi jedni.Jedno se dogovori covek sa njima a sasvim deseto rade.A NE PITAJU IZ CEGA COVEK I DA ZIVI KO DA JE ON SVOJE VOLJNO HTEO NAPRAVIT TAJ DUG.

 4. Mister No kaže:

  Svoj na svom kazu neki politicari . Mislim da bi humoristi rekli na ovu situaciju svoj na m….m . 🙁

 5. PAULINA kaže:

  ČOVEKU OSTALI DUŽNI NEKOLIKO PLATA I PO TOM PITANJU NIKOM NIŠTA…..ON ZBOG ISTIH RAZLOGA NIJE MOGAO DA PLATI RAČUNE,A ONI MU ODERALI KOŽU S LEĐA….INAČE, IZVRŠITELJE JE OSNOVALA OVA VLAST DA BI POZAPOŠLJAVALA SVOJE KADROVE KOJI SU BILI AKTIVNI U KAMPANJI…ONAJ KO KAŽE DRUGAČIJE, TAJ LAŽE…..SVE JE OVO JAKO TUŽNO I SRAMNO, ALI DO GOD SE NE IZAĐE NA ULICE I RASTERA SVA GAMAD, SVAKI DAN ĆE BITI JOŠ VIŠE I VIŠE OVAKVIH SITUACIJA….IZVRŠITELJI SU LEGALIZOVANI LOPOVI, I TU NIKO NIŠTA NE MOŽE..U STVARI KOJEKAKVE AGENCIJE ZA ZAPOŠLJAVANJE I IZVRŠITELJI NAJBOLJE POSLUJU U OVOJ DRŽAVI, I POLITIČARI NARAVNO….

 6. Pajo kaže:

  Sad ajde sta se desava sa zaplenjenim stvarima? Gde se cuvaju i koliko gube od vrednosti do dana licitacije ako ih ima?

 7. zorandjala kaže:

  Ko je pazljivo citao vidi, duzni mu 300000za platu a on izgubio sud ,Treba da plati advokata {koji ga ja ubio na sudu}i sud koji bi trebao da sudi po pravdi jel nezovu se zakonosudna nego pravosudna ustanova.Ovo nema veze sa drzavom nago sa lokalnim mesetarima.Kako tom advokatu nije sramota da za ovo trazi da bude placen zacega? i na kraju oni traze da im se nesme nista reci da budu zasticeni ko beli medvedi,Narode vodi racuna kome dajes svoj zivot u ruke.A sto se suda tice ako je tacno ovo sto pise u clanku kako mogu nekog da ostave i pored toga sto je u pravu na ivici egzistencije.Zakon je dobar samo nevaljaju oni koji ga tumace.

 8. Megille kaže:

  Ma prepisali nemačke zakone pa sada sa tom zakonom teroriziraju narod ovde u Srbiji.

 9. safet kaže:

  a sta se sad bunite??? covek je izgubio na sudu i duzan je da plati. sta cemo sada svi da se tuzakamo o tudjem trosku??!

 10. Boško kaže:

  Reče Paulina da je izvršitelje osnovala ova vlast. To nije tačno jer je zakon o izvršenju i obezbeđenju donet 2011, a dopunjen 2012 kada na vlasti nisu bili ovi što su sada. Toliko zbog istine. Inače, ja se zgražavam, ne samo nad ovim izvršenjem, već sam, generalno, protiv ovog zakona i izvršitelja. To mora biti vraćeno u nadležnost sudova, a oni sudovi koji ne mogu ili neće da rade valjano svoj posao, menjati i predsednike tih sudova i sudije izvršioce.

 11. Pravdoljub kaže:

  @PAJO. Na sledećem linku se nalazi sajt izvršitelja Damira Šitea iz Subotice. Tu možete pronaći odgovore na sva pitanja. http://izvrsiteljsu.rs/

 12. pista kaže:

  neka prvo vrate to sto su komunisti konfiskovali nakon II sv. rata, pa cemo lako za dugove…jel mozemo tako da se sigramo???

 13. Dule kaže:

  A šta je sa firmom koja mu je dužna 300.000 dinara ..ništa …to je ta pravda u Srbiji gde se sirotinja kažnjava,gazi ,ponižava a privatnici lopovi se bogate na račun poštenih radnika.Još je i spor izgubio eeej ….samo u Srbiji…

 14. antifašista kaže:

  Sve stranke zabraniti, sve zakone donete u zadnjih 30 godina staviti van snage, početi pisanje novih zakona od ustava pa nadalje ! Zavesti diktaturu za narednih 10 godina, i napraviti reda u ovoj Srbiji ! Nije za nas demokratija, EU i neoliberalni kapitalizam !!

 15. hvon kaže:

  Safete idi kuci u Siriju…

 16. zorandjala kaže:

  Raspitajte se sta je Tito uradio sa onima koji su za vreme stare Jugoslavije isli da FENDUJU narod.

 17. štaraditebre kaže:

  @hvon
  Sram Vas bilo za ovaj komentar.

OSTAVITE KOMENTAR