Ja sam Subotički

Subotička prezimena Ostrogonac, Aradski, Presburger, Iršević, Lendvai i još mnoga, odaju da je rodonačelnik porodice neke davne godine došao iz Estergoma, Arada, Bratislave (Presburg – nem.) ili kog drugog grada velikog Habzburškog carstva.

Ima i onih prezimena koja su poreklom sa Balkana, koja sadrže malo širu geografsku odrednicu, kao što je reka ili planina : Zagorac,  Podunavac, Kuprešanin, Glamočanin…

Pre par godina, jedna kriminalna afera na jugu Srbije, otkrila je da su glavni protagonisti Predrag Subotički i izvesni gospodin koji se preziva  Segedinac . Sudbina je htela da se ova dva susedna grada nađu jedno pored drugog i u prezimenima dvojice tipova iz kriminalne hronike. Tu treba reći da niko nije kriv dok se suprotno ne dokaže a njihova krivica još nije dokazana a verovatno i neće, kao i sve afere koje započinju na naslovnim stranama a završavaju se oslobađajućim presudama ili zastarevanjem kada se više niko toga ne seća.

Subotički i Segedinac koji su na Kosovu kajmačili na račun crkve u dosluhu sa Simeonom Vilovskim (Vilovo – mesto u Bačkoj), može biti nikad nisu ni videli Suboticu i Segedin.

Dok prezimena Segedinac, Segedinčev i Segedi, imamo u Subotici, prezime Subotički nije prisutno. To je logično, u Subotici su svi Subotičani. Tek kada odemo negde drugo, ima smisla da dodamo svom imenu i to Subotički. Kao recimo Milić od Mačve ili Vesna da Vinča, ako mislimo da će to značiti nekakav pedigre.

Tako su i nekada davno, neki Subotičani otišli iz svog kraja i u svom imenu poneli Suboticu za navek ili su ih drugi tako prozvali, kada su čuli da dolaze iz ovog slavnog grada.

Nema nekih precizih podataka koliko njih danas nosi prezime Subotički ali stari dobri internet kaže da ih ima dosta. Najviše u Srbiji a potom i u ostalim delovima Jugoslavije. Facebook kaže da u Sjedinjenim Američkim Državama drevnih Subotičana ima k’o salate. Tamo su Derek, Blejk, Alana, Marla, Sara, Erik, Jess, Damien, Jessica, Jean, Becky i još neki…svi sa prezimenom Subotički.

Na kraju, ne treba zaboraviti i severnu varijantu ovog prezimena – Szabadkai.

Szabadkai Zoltan, Robert, Gyorgy, Atila…iz Mađarske,….  dok Carolina Rosa, Kassandra, Alexandre, Bruno, Vanda, Luca Szabadkai, žive preko debelog mora.

Možda nikad neće ni stupiti  na tlo starog kontinenta ili ovaj njegov znameniti kutak  ali će na neki način ipak biti od Szabadke/Subotice.

 

Lepo prezime i lepa devojka : Ana Subotički KOMENTARI

 1. freelancer kaže:

  Fenomenalan tekst, Lansky… Respekt. 

  Sada se to malo izmešalo preko mere, ali se sećam osamdesetih i vremena, kada si po prezimenu, skoro bez greške mogao da bliže definišeš geografsku odrednicu ko je odakle….

 2. Logika kaže:

  Ana Suboticki zivi u Zemunu  😥

 3. zdrav razum 2 kaže:

  Fala bogu sto nas Subotican ima po citavom svetu ! Pa sad kad bi se moglo da se svi vratimo u rodni grad onda vi tamo nebi mogli proci ulicom,a mi bi spavali bi pod satorima ,koliko nas po svetu ima!

 4. stormwatch kaže:

  Ima nas po svetu par desetina hiljada! Zivela Subotica (ali u EU!)!!!!!!!

OSTAVITE KOMENTAR