Jačanje saradnje Srbije i Mađarske u jedrenju na vodi

Jedriličarski klub Palić uspešno je počeo realizaciju InterReg IPA projekata sa mađarskim gardom Segedinom „Saling“ pod nazivom „Jačanje saradnje u jedrenju na vodi u prekograničnom regionu“.

Cilj projekta je da se implementira jačanje saradnje u jedrenju na vodi u prekograničnoj regiji saradnjom Palića i Segedina, koristeći prednosti njihove blizine u prostornom pogledu, kao i višegodišnje iskustvo u zajedničkim projektima.

Izvor: RTV

Zahvaljujući postojanju jezera, naselje Palić se već stotinjak godina može pohvaliti iskustvom u jedrenju na vodi, dok grad Segedin nema povoljne mogućnosti za bavljenje ovim divnim sportom, iako za tim postoji potreba.

Mađarska sportska asocijacija „Kert“ – Društvo za rekreaciju Centralne i Istočne Evrope iz Segedina, poseduje višedecenijsko iskustvo na polju nauke sporta, koje se javlja kao važan zahtev treniranja na Paliću.

„Partneri su prepoznali potrebu i mogućnost razvoja jedrenja na vodi u regionu u okvirima projekta, naročito među decom i omladinom kao ciljnim grupama. Projekat ima za cilj da trenira mlade iz obeju zemalja sa različitim kulturnim nasleđem. U tom smislu, razvijen je višefazni sistem, zasnovan prvenstveno na obuci trenera, organizovanju zimskog kondicionog treninga i zajedničkih trening kampova. Takođe, organizovane su i škole jedrenja i kampovi na Paliću, namenjena deci iz Srbije i Mađarske, a krajem sezone, učesnici projekta su na otvorenom takmičenju mogli prikazati naučeno. Nadalje, organizovane su radionice vezano za upoznavanje sa regatnim pravilima, a samo jedrenje kao sport je promovisan putem medija. Kao rezultat projekta, stotinjak ljudi su bili u stalnom kontaktu za vreme zajedničkih aktivnosti, stvarajući zajednicu udaljenu manje od 40 km, istovremeno eliminišući ulogu same granice, kao cilj saradnje u zajedničkim treninzima i takmičenju“, kaže potpredsednica Jedriličarskog saveza Srbije Andrea Kikić.

Realizacija projekta je počela 1. septembra na Paliću školom jedrenja, a projekat od 108 hiljada evra biće okončan do kraja novembra. Projekat je organizovan uz finansijsku podršku Evropske unije sa 92 hiljade evra.

 

RTVKOMENTARI

  1. Bane kaže:

    Bravo, nešto lepo na i oko Palića kada već nije u njemu (voda, mulj..)

    Kada bi drugi projekti na Paliću išli kao ovaj, gde bi nam bio kraj. Ono bio bi kraj da se neko beskrajno ugrađuje, ali to za sledeću epizodu „kumovi na vlasti“ ..

    Puna jedra ekipo 😉

OSTAVITE KOMENTAR