Jadran – želja ili realnost?

Gostujući na Yueco televiziji, Nebojša Janjić je najavio nešto što su mnogi godinama očekivali – rekonstrukcija Sokolskog doma.

 

Iako na trenutak obradovani lepim vestima, mnogi poznavaoci prilika u budžetu su vrlo brzo odmahnuli glavom. Vrednost pomenutih radova se ovoga trenutka ne može sa preciznošću reći jer procena još nije urađena, a dodatnu otežavajuću okolnost čini i nedostatak uvida u realno stanje objekta ali projekta sanacije koji se istini za volju u međuvremenu može uraditi.

 

Ono što svakako bode oči je način finansiranja. Na gradski budžet će u velikoj meri uticati trasferi iz republike. Ukoliko Beograd smanji trasfere prema lokalu, što je veoma realan scenario, subotički budžet će se svesti na održavanje postojećeg stanja uz veoma malu mogućnosti za investiranje. Malo bolju sliku može da popravi eventualna prodaja zemljišta na Drugoj kasarni ili u Malom Bajmoku, ali i za tu prodaju treba naći valjanog investitora. A i da se proda, postavlja se pitanje da li je baš fasada Sokolskog doma prioritet?

 

Sa druge strane budžet Vojvodine kuburi, što nije nikakva novost, a što potvrđuje i činjenica da su iz tog budžeta povučena sredstva za asfaltiranje samo Čordaškog puta, dok će druge ulice sasvim sigurno sačekati neka bolja vremena. I da se dovede u red, pitanje je da li će Fond za kapitalna ulaganja biti raspoložen za više milionsku egzibiciju posebno ako se uzme u obzir postojanje Narodnog pozorišta koje je na njegovom spisku.

 

Sto kilometara južnije još gora situacija. Subotičanima je jasno stavljeno do znanja da od Y kraka neće biti ništa dok je ove Vlade. Takođe, sasvim je sigurno da će nas zaobići i sredstva raznih ministarstava pa je za očekivati potpuno zaustavljanje i investicija na Paliću koje su mahom finansirane iz Beograda.

 

Pre nekoliko meseci urušena fasada ovog zdanja je sanirana – donekle. Direkcija za izgradnju grada je obezbedila sredstva za sanaciju ali su radovi stali dok Zavod za zaštitu spomenika kulture ne obavi svoj deo posla. Nastavak se očekuje na proleće.KOMENTARI

 1. Marija kaže:

  E..rekonstruišite prvo pozorište koje ste srušili, a novac pokrali.. Napravite bioskop.

 2. ArtLover kaže:

  Ne razumem čestu kuknjavu građana po subotičkim portalima da u gradu nema bioskopa. Ima ih dva. Ok, Eurocinema je amfiteatar prilagođen svrsi, ali prikazuje najbolje evropske filmove koje nude srpski distributeri. Art bioskop ima novu bioskopsku salu i takođe nove filmove. Filmove puštaju čak i u Skladištu u Jadranu.  I oba bioskopa, sve sa pristupačnim cenama, nemaju veliku posećenost. Ne znam šta građani očekuju, 3D-5D-6D i kokice? Neka onda kažu da im treba lunapark, a ne bioskop. A deca sa periferije grada uglavnom nisu bila ni u ovim našim skromnim bioskopima.

 3. SUboticanin kaže:

  zavrsite jednu investiciju makar do kraja….pa planirajte drugu…..srusili ste Suboticu LOPINEEEE! Centrom grada sada setam samo ako moram….zalosno
   

 4. Anonimni kaže:

  Ponovo sav novac u Beogradu, smanjeni prihodi lokalnoj samoupravi, AP Vojvodini smanjene nadležnosti, to je ta decentralizacija kojom su bila puna usta svih sadašnjih na vlasti….

   

 5. freelancer kaže:

  Na žalost, samo želja – pusta! Kao i pozorište, Palić, bazen, Y krak itd… 

  :

  Ponovo sav novac u Beogradu, smanjeni prihodi lokalnoj samoupravi, AP Vojvodini smanjene nadležnosti, to je ta decentralizacija kojom su bila puna usta svih sadašnjih na vlasti….

   

   

  „Novac“ je uvek bio u Beogradu. Pišem pod navodnicima, jer je zapravo ODLUKA o tome gde će se novac iz ovog ili onog priliva trošiti uvek bila u Beogradu. 

  Izvesna olakšanja (da ih tako nazovem), izvesna autonomija u vodjenju finansija, bila je u periodu 1974. – 1988. Tada su značajna sredstva od tzv. „pokrajinskih taksi“ i poreza direktno ostajala u AP Vojvodini. Postojalo je i nekoliko, nazovimo ih, solidno razvijenih privrednih centara, gde je lokalna privreda značajno pomagala lokalnim samoupravama. NEKI gradovi su to veoma mudro iskoristili. Npr., u tom periodu Kikindjani su asfaltirali SVE ulice (ključujući i cigan malu), uspeli su da gotovo ceo grad dobije telefonske i gasne instalacije, a dobar deo i kanalizaciju. Napravili su u to vreme čudo od pešačke zone i hotel, koji je 1980. bio jedini sa 5 zvezdica u Vojvodini. Već posle toga se drastično osetilo odnošenje sedišta i žiro računa Naftagasa u Novi Sad (današnjeg NIS-a), ali još je bilo jakih giganata (IGM Toza Marković, IDA Opel – Livnica, MSK već u izgradnji, i još par firmi). Smrt (ili glogov kolac) sustigao je 1988.

  U subotici, za tih 14 godina (74/88,) malo šta se uradilo od tih kapitalnih infrastrukturnih objekata. Uglavnom mnogo želja, jalovih rasprava, mnogo planova, ali realizacija (realno) polovična. 

  E onda je Beograd PONOVO uzeo „budjelar“ u svoj džep. Po nekim pravilima (nisam ekonomista), centralizacija svih resursa i finansija ima nekog smisla pod sledećim uslovima: neposredna ratna opasnost, elementarne nepogode katastrofalnih razmera, epidemije, pandemije i boleštine sa katastrofalnim posledicama… U svim drugim okolnostima, centralizacija donosi KONTRA efekat. Razvoj JEDNOG i stagnaciju i propadanje drugih centara. Političari Srbije (i u Srbiji) se NIKADA neće odreći centralizovane moći. Ponavljam: NIKADA!!! Dok postoji ova i ovakva Srbija. Sva priča o decentralizaciji, regionalizaciji, prenošenju nadležnosti na lokal su BAJKE ZA MALU DECU!

  Analogno tome, ne želim da budem crna vrana zlosutnica niti glasnik loših vesti, ALI… Šta je uradjeno, uradjeno je. Do daljnjeg NIŠTA. Prvo, kraj krize ne samo da nije na vidiku, već su vrlo realni još žešći potresi. N, ne bih u detalje. Off topic. I drugo, konstelacija vladajuće garniture u Subotici NIJE kompatibilna sa onima koji drže novčanik. Je l’ treba dalje? Dakle… hibernacija do daljnjeg 🙁

 6. dasHHa kaže:

  Dragi suboticani realnost je na tabeli ispod >>> Srbija R.I.P.

 7. isprveruke kaže:

  ej vojvodjani ko ce nam pomoci…

 8. Limun kaže:

  Ja mislio srušiće Jadran i izgradiće novi…
  Kao da nam nije dosta ne završenih projekata… 

 9. dragan kaže:

  Pazi, pa zar ovoga Janjića ne goni sud, ili je on unapred obavešten da je nevin.

 10. BJ kaže:

  dragan:

  Pazi , pa  zar  ovoga Janjića ne  goni sud ,ili je on unapred obavešten da  je nevin.

  mozda se on RODIO NEVIN?…pa zasto zameriti bogu?

 11. Subotica kaže:

  Joj kad bi Beograd jednog dana rekao Vojvodini -Autonomija ti kosta toliko i toliko para godisnje a ostatak sto zaradite radite sta hocete!

  Imali bi smo pokrajinu u koju bi svajcarci dolazili da se dive!

 12. amacak kaže:

  Subotica:

  Joj kad bi Beograd jednog dana rekao Vojvodini -Autonomija ti kosta toliko i toliko para godisnje a ostatak sto zaradite radite sta hocete!

   

  Imali bi smo pokrajinu u koju bi svajcarci dolazili da se dive!

  dok još ne padne sneg odeš kolima ili biciklom na kraj čordaškog puta dok sa ti sa leve strane ne bude samo pruga a sa desen poljana i šuma, bez kuća. osvrni se oko sebe i pogledaj smeće koje je stoka na dve noge nabacala gde stigne. odakle je ta stoka došla, iz beograda ili srbije? švajcarska, how yes no.

 13. gamabunta kaže:

  dasHHa:

  Dragi suboticani realnost je na tabeli ispod >>> Srbija R.I.P.

  pa to je country brand index, kakve to veze ima s bilo čime u životu? si u frci što srbija nije dovoljno izbrendirana ili šta?

 14. Davil kaže:

  :

  Ponovo sav novac u Beogradu, smanjeni prihodi lokalnoj samoupravi, AP Vojvodini smanjene nadležnosti, to je ta decentralizacija kojom su bila puna usta svih sadašnjih na vlasti….

   

   

  ja imam obicaj da kazem ako nesto neznas ili nemas pojma bolje nemoj reci nista nego tu siriti neke gluposti o nekom novcu u beogradu koliko ja znam 80% budzeta grada ostaje u njemu nov zakon od pre godinu dana…a da postoji jaca autonomija sav novac bi isao kao i sad u Novi Sad tako da….

 15. freelancer kaže:

  @ Davil, Davil… hajdemo pošteno…

  … ja imam obicaj da kazem ako nesto neznas ili nemas pojma bolje nemoj reci nista nego tu siriti neke gluposti o nekom novcu …

  Ok, oko ovoga možemo da se složimo. Što ono kažu, „ako hoćeš u kolo, nauči da igraš“, odnosno informiši se…

  … koliko ja znam 80% budzeta grada ostaje u njemu nov zakon od pre godinu dana…

  Pa vidiš, i taj Zakon o finasiranju lokalnih samouprava, na koji se pozivaš, upravo je pretrpeo IZMENE i to GLE! u onom delu koji se odnosi na IZVORNE prihode…

  Neće ti biti problem da pronadješ taj zakon i pročitaš: lokalna samouprava se finansira iz, 1. izvornih sredstava, 2. ustupljenih prihoda i 3. transfera. 

  Izvorni prihodi, a ima ih desetak (po novom), ostaju u 100% iznosu lokalnoj samoupravi. DRUGA JE STVAR koja lokalna samouprava i KOLIKO ima izvornih prihoda. Npr., poslovni prostori. Subotica ih gotovo više i NEMA! Trampili su sa Čakanjem za nekakav muzej u zgradi Minerve. Pa onda, zemljište u vlasništvu grada. Jedan deo se daje u zakup, ali će (eto) rasprodati ONO ŠTO SU KRVAVO platili vojsci i opet… ćorak! Dakle, izvorni prihodi su nam „tanki“ i na osnovu samo njih grad ne može da funkcioniše. (Ne samo Subotica – NI JEDNA lokalna samouprava)

  E ZATO postoje USTUPLJENI prihodi i TRANSFERI. E te pare drži BEOGRAD! I ti prihodi se iz godine u godinu SMANJUJU. I prema AP Vojvodini i prema lokalu ili Subotici i drugima. Pa je tako izgradnja POZORIŠTA stopirana, jer prvobitni dogovor oko toga koliko daje republika, koliko pokrajina, a koliko grad, PROPADA! Ista stvar sa Y krakom, ista stvar sa ulicama iz Fonda za razvoj, ista stvar za SVE kapitalne investicije u gradu. Ono što je eventualno i izgradjeno, uradjeno je MEŠETARENJEM, stranačkim (DS) nameštanjima itd. A sada? KRAJ, ende, fin. Država u čabru, u republici jedna garnitura – na lokalu druga garnitura… Treba dalje…?

 16. Davil kaže:

  Hvala na informacijama 🙂

 17. Davil kaže:

  Neka i jeste tako kako si rekao al ja mislim da je dosta bilo napada na Beograd mislim da nijedna zemlja nema ovako stanovnistvo koje mrzi svoj glavni grad mislim smesni smo…ne treba mrzeti celu svoju zemlju i glavni grad zbog nekih pojedinaca koje je narod birao da vode zemlju

 18. freelancer kaže:

  Davil:

  Neka i jeste tako kako si rekao al ja mislim da je dosta bilo napada na Beograd mislim da nijedna zemlja nema ovako stanovnistvo koje mrzi svoj glavni grad mislim smesni smo…ne treba mrzeti celu svoju zemlju i glavni grad zbog nekih pojedinaca koje je narod birao da vode zemlju

  Slažem se ja tobom… Generalno, postoji neka vrsta PARANOJE. „Ako mi budemo sami i sami odlučivali, biće nam bolje.“ Taj postulat pada u vodu na primeru raspada SFRJ. Kome je bolje? Nacionalistima. Diže im se ona stvar, vlaži im… , ali smo ustvari u g***ma do grla SVI. Pitanje relacije Vojvodina – Beograd funkcioniše na istom principu. Od VAJKADA, od kada je STVORENA Subotica, kao mesto, varoš, GRAD, imao je novaca da se IZDRŽAVA. Od renti, poreza, nameta, od čega god hoćeš… Sada toga više nema. Marija Terezija je bila glupava kurva, ali su zato BEOGRADJANI pametni. I Subotici (i ne samo Subotici) ŠIPAK!!!!

OSTAVITE KOMENTAR