Jadran željan sanacije

Hladno i vlažno. Dva su epiteta koja najbliže određuju Sokolski dom.

Višegodišnja nebriga dovela je zgradu Jadrana do zabrinjavajućeg stanja. Kao i u većini drugih primera u Subotici i ovde je za urušavanje direktno zaslužna vlaga. Neadekvatno zaštićen, objekat je izložen vlazi u praktično svakom svom delu, što se uvek prvo uočava na malterisanim delovima. Međutim, leta 2012. godine je dobar deo zidane fasade prema parku otpadao, zbog čega je usledila hitna intervencija na objektu. Sanirana je posledica i delom uklonjen uzrok. 

 

10.8.2012. Zaštita koja je tada postavljena i danas štiti prolaznike.

Jadran-01

Danas

Sokolski-dom-15

Sokolski-dom-14

Iako više puta najavljivana opšta sanacija, na objektu se ništa nije radilo narednih godina. Ove, 2015. godine se očekuju prvi, istina sitni koraci ka ozdravljenju. U Direkciji za izgradnju grada su naručili projekat sanacije objekta kojim će se definisati obim i redosled radova koje je potrebno sprovesti u narednih nekoliko godina.

Za ovu godinu je Direkcija za prve radove izdvojila 3,7 miliona dinara. Jasno je da su ta sredstva nedovoljna za ozbiljniji obim posla, a ona će se utrošiti u ono najhitnije definisano samim projektom. Spisak koji ulazi u "hitnu sanaciju" je poduži i izdvojena sredstva sigurno neće biti dovoljna za sve. Za očekivati je da prvi korak bude usmeren u sprečavanje daljeg propadanja objekta. Zamenu dotrajale fasade, stepenište i nadstrešica se sigurno ne može realizovati ovakvim malim sredstvima i Subotičani ne bi trebali da očekuju puno.

 

Stanje objekta

Sokolski-dom-1

 

Sistem za odvođenje kišnice

Sokolski-dom-2

 

Izgled stepeništa

Sokolski-dom-3

Sokolski-dom-4

 

Rasveta u stepeništu koja godina ne funkcioniše.

Sokolski-dom-5

 

Odvajanje kamena od cigle

Sokolski-dom-6

Sokolski-dom-7

Sokolski-dom-8

 

Iznad centralnog stepeništa

Sokolski-dom-9

Sokolski-dom-10

Sokolski-dom-11

 

Posebno opsan deo predvtavljaju električne instalacije koje se razvode po krovu i fasadi. Električni kablovi pod naponom, pa čak i utičnice su dostupni sa spoljašnje strane. Realizovano mimo svakih standarda, stanje sa električnim instalacijama je nedopustivo.

Sokolski-dom-12KOMENTARI

 1. Megatron kaže:

  E ovo ruglo je trebalo srusiti a ne Narodno Pozoriste. 

 2. Ketvaros kaže:

  Svaka cast. Kvalitet je to. Jos uvek stoje isti on prozori kao i pre vise od 60 godina kada sam ja tamo isao u skolu.

 3. jozi kaže:

   

  Megatron:

  E ovo ruglo je trebalo srusiti a ne Narodno Pozoriste. 

   

  Statika je dobra i nece se srusiti a to sto je nemar veliki pa je sve zapusteno je odraz nas samih. 

 4. Anonimni kaže:

  Rogina Bara a na njoj plovi JADRAN, koja izolacija, statika nikakva.

 5. vokille kaže:

  @Megatron- možda ti i ova vladajuća garnitura omogući to, pa se možemo slobodno oprositii i od Jadrana i pozorišta. Jadran je isto simbol grada, možda ne kao Gradska Kuća ili staro pozorište, ali označava početak Korzoa. 

   

 6. Megatron kaže:

  Vokille,

  Jadran oznacava kraj Korzoa i sveg sto je iole lepo na Korzou. Megalomanska zgrada. Ruzna velika i odvratna. Nocu pogotovo, samo cekam kada ce sa nje Joker i Pingvin skociti na mene. Ako hoce neko da snima novi Batman film, eto lokacija.

 7. su kaže:

  a sta je sa onom rusevinom iza grin fud-a?

 8. vokille kaže:

  Možda imaš takav osećaj zato što nije dovršen. Ono što jedino vidim da je problem kako ona radnja  sa leskovačkim roštiljem ruži tu okolinu, takav primer mislim da nema ni na Kosovu, plastični cerade se ne uklapaju uz ovu ciglu. Ali i u ovakvom stanju, predstavlja dobar početak Korzoa,neprekidnu  osu simetrije koju gradi sa Gradskom kućom
  Postoji i taj detalj sa slikama koje su ispod maltera u glavnom holu, sećam se da je ovde bio neki tekst posvećen tome.

 9. Megatron kaže:

  Vokille, 
  Negde krajem devedesetih sam bio video neki nacrt da se na toj lokaciji napravi plaza, bilo je i slika, fenomenalno je izgledalo. Ako negde iskopam nekako cu poslati.

 10. djomla kaže:

  @Megatron

  ne moraš da tražiš, evo https://www.gradsubotica.co.rs/shoping-mall-jadran/

  Jadran nije u ništa lošijem stanju od Sinagoge koja je do samo pre par godina bila takođe ruglo. I gle čuda, bilo je onih koji su smatrali da je to ruglo bilo potrebno srušiti. Srećom, takvi tada nisu bili u situaciji da se pitaju.

  Pisao sam u više navrata o tome koliko je ovaj objekat značio i danas znači za kulturu, sport i arhitekturu grada. Mada, trend je da se kultura banalizuje do nivoa vašara na gradskom trgu propraćena badnjakom, slamom, papcima i kurtoš kolačom, stoga i nečudi stanje ne samo pozorišta i Doma vojske nego i Jadrana. Subotica je na tako niskom civilizacijskom nivou da je na tom mestu prikladnija neka pijaca ili auto plac.

  Lud je bio Kosta kada je planirao Jadran, Narodni park (stadion), Dudovu šumu i Radijalac. Svi ti njegovi projekti su namenjeni nekom drugom gradu, Subotica je njegovu zamisao da se oko Bačke i hipodroma formira parka za sport i rekreaciju pretvorio u Buvljak a Narodni park oko gradskog stadiona u deponiju. Njegova vizija da grad izvuče iz blata i prilagodi ga mladima koji bi kasnije formirali građansku klasu je doživela debakl. Zato su nam i kultura i sport u gradu kao Jadran, ruinirani. I treba ga srušiti, mladi treba da se formiraju u Nepkeru, SKCu, i Bunjevačkom kolu. 

 11. vokille kaže:

  @djomla-ona donja nadogradnja se čini odličnom, da se uokviri cela zgrada, ali za potrebe kulture. Kakav šoping mol u zgradi napravljenoj za sport i kulturu! Po arhitekturi možda ne spada u secesiju, ali to je ne čini manje vrednom, sasvim se dobro uklapa u sredinu, ipak je pravljena u vreme kad se o tome vodilo računa. A opet, izgleda da imamo sugrađane poput Megatona, koji je kako se čini sišao sa nekog bosanskog brda, pa došao ovde sa procenama šta odgovara ovom gradu, a šta ne! Mada, ako već sugrađani ne cene ono što imamo, neka se na mestu pozorišta napravi parking na sprat, a cigle iz Jadrana nek se uglave opet u nečiju vilu!

  A što otvarati šoping mol tamo, kad robna kuća Beograd već duže vreme zvrji prazna, u suštini je i izgrađena za tu nameru! U Subotici postoji hroničan manjak parkova i ponekog bulevara(da ne preterujemo, Đure Đakovića je ulica za koju je 2+2 profil neophodan, samo ostaje pitanje za parking!) i  imamo više rugla u samom centru grada.

   

 12. djomla kaže:

  @vokille

  ideja o šoping molu nije nastala devedesetih kao što je megatron napisao nego 2005. za vreme Geza Kučere kada je gradom vedrio i oblačio Jožef Kasa. Dobro se sećam da je u nedostatku javnom mnjenja ideja o molu prezentovana bez ikakve reakcije građana. Tada je bilo jasno da Subotičanima možeš sve da proguraš. Samo par godina kasnije je pozorište sravnjeno sa zemljom, a nedugo nakon toga i Rajhlove kuće.

   

  Moderna, barok, klasicizam, secesija, gotika… jednom se sviđa jedno, drugome drugo. Ako stvar postaviš iz drugog ugla shvataš da svi oni podjednako vrede i da bi Subotica bila znatno siromašnija da ima samo secesiju (bez ostalih pravaca).

  Pored toga taj Jadran ima i društvenu težinu koju sam naveo u prethodnom postu. To nije obična kuća.  

 13. Ivica kaže:

   

  Megatron:

  Vokille,

  Jadran oznacava kraj Korzoa i sveg sto je iole lepo na Korzou. Megalomanska zgrada. Ruzna velika i odvratna. Nocu pogotovo, samo cekam kada ce sa nje Joker i Pingvin skociti na mene. Ako hoce neko da snima novi Batman film, eto lokacija.

   

   

  Oko ovog objekta se nikada nećemo složiti. Da je zapušten, zapušten je, ali da je ružan i da ga treba srušiti, to nikako. Meni je objekat u Subotici po svojoj lepoti, veličini i grandioznosti jedan od najlepših u gradu.

  Neračunajući verske objekte, u gradu imamo samo nekoliko samostojećih većih objekata. Tu su Gradska kuća, Hemijska škola, Mešc, Sokolski dom, Fabrika Mladost, naravno pozorište…i ne mogu ni da se setim više…tu naravno Sokolski dom može da stane u red odmah iza Gradske kuće, pod uslovom da se kompletno sredi i dovrši. Lokacija je, takođe, jedna od najatraktivnijih u gradu.

   

 14. pablo kaže:

  Djomla,

  ovi što diskutuju o arhitekturi ne razlikuju secesiju od neogotike, neogotiku od neorenesanse, neorenesansu od neobaroka. Sve što ima ukrase to je njima secesija. A da ih pitaš u kom je stilu zgrada MEŠC-a ne bi troje od hiljadu pogodilo da je to najveća secesijska zgrada u gradu posle Gradske kuće. Objašnjavati im vrednosti protomodernističke zgrade Jadrana tek je besmisleno. Oni vole ukrase i liciderska srca

 15. Kertvaros kaže:

  Sokolana ili zgrada "Jadran"-a je jedinstveni arhitektonski spomenik gradjen u tipicnom Nemackom  "Klinkerexpressionizmu". Takvih gradjevina ne samo da vise nema u Subotici nego i mnogo sire po Balkanu. Bila bi velika steta da se spomenik arhitekture pretvori u spomenik primitivizma sirovosti i divljastva.

 16. Lansky kaže:

  Da dopunim prethodni komentar o Klinker ili Brick Expressionismu – primeri u Nemačkoj

 17. djomla kaže:

   

  Ivica:

  Oko ovog objekta se nikada nećemo složiti. Da je zapušten, zapušten je, ali da je ružan i da ga treba srušiti, to nikako. Meni je objekat u Subotici po svojoj lepoti, veličini i grandioznosti jedan od najlepših u gradu.

  Neračunajući verske objekte, u gradu imamo samo nekoliko samostojećih većih objekata. Tu su Gradska kuća, Hemijska škola, Mešc, Sokolski dom, Fabrika Mladost, naravno pozorište…i ne mogu ni da se setim više…tu naravno Sokolski dom može da stane u red odmah iza Gradske kuće, pod uslovom da se kompletno sredi i dovrši. Lokacija je, takođe, jedna od najatraktivnijih u gradu.

   

  Samostojeci objekti su i Muzička škola, Žuta kuća i Manojlović kuća na početku Korzoa gde je Societe banka. Na Paliću ih takođe ima. Grad dobija značajan broj ovakvih objekata za vreme SFRJ. Otvoreni univerzitet, Nova opština i Osnovni sud su najistaknutiji primeri tog perioda.

  Da se vratim temi Jadrana. Izdvojena sredstva su nedovoljna za neki veći poduhvat. Dobro je što se radi projekat sanacije na osnovu kojeg ćemo videti koliko ova zgrada može da proguta para. Biće to sigurno značajna suma, posebno ako se uzme u obzir da se ne radi samo o fasadi, već i o krovu, stolariji, svim mogućim instalacijama i protivpožarnoj zaštiti. Od kako je izgrađen nije se održavao. Sve intervencije su bile produkt improvizacija raznih majstora koji su doveli do opšteg haosa.

  Da li je moguće da se ne može zameniti staklo na prozoru? Da ga prefarbaju? To su banalne stvari… To nisu velike stavke u budžetu. 

 18. Lansky kaže:

  Bilo bi zanimljivo saznati kako pečenjara pored Jadrana radi i širi se već skoro dve decenije. Bez obzira čiji je plac, neko mora da izdaje dozvolu za obavljanje neke delatnosti i podizanje nekog objekta, u ovom slučaju od plastike. U suprotnom bi svako ko dvorištem izlazi na ulicu mogao da improvizuje neki biznis. Da to nije tako lako, videli smo pre 4 godine kad su nešto slično pokušali u istoj ulici da pokrenu neki drugi ljudi.

  Provizorna pečenjara u samom centru grada, zaštićenom jezgru, okružena arhitektonski znamenitim zgradama, toliko stoji na tom mestu da smo prestali i da se čudimo. 

 19. vokille kaže:

  Zanimljivo, nisam znao za taj arhitektonski stil u kome je izgrađen Jadran, svašta se nauči. Dakle, još jedan razlog više zašto ga treba očuvati. 
  A za Megatona i ostale koji razmatraju o rušenju – ako ne cenite ovo u Subotici što ima, jedinstveno arhitektnosko nasleđe ne samo u Srbiji, nego možemo reći i u regionu, slobodno se vratite u krajeve iz kojih ste došli!

   

 20. pablo kaže:

  Mada, Megatron je u pravu a da to verovatno i ne zna. I Jadran i Gotham city su nastali 30-ih godina XX veka i pripadaju istoj estetici

 21. roki kaže:

  Na jadranu se i dan danas mogu videti ostaci borbe u drugom svetskom ratu. Ima dosta vidljivih delova ostecenja od metaka!

OSTAVITE KOMENTAR