Obustavljena istraga protiv Janjića

Tužilaštvo za organizovani kriminal je dana 21.1.2014. godine donelo naredbu o obustavi istrage u predmetu koji se vodi protiv okrivljenog Mileta Beržančića zbog izvršenja krivičnog dela davanja i okrivljenog Nebojše Janjića zbog izvršenja krivičnog dela primanja mita u iznosu od 150000 evra.

Nebojsa Janjic

Odluku koju je potpisao zamenik tužioca za organizovani kriminal Saša Ivanić, stavio je tačku na predmet koji se poveo protiv Janjića tada okrivljenog da je tokom 2009. i 2010, dok je bio pomoćnik ministra Olivera Dulića, u dva navrata primio poklon u novcu, i to ukupno 150 000 evra. Novac mu je, kako se tada sumnjalo, poklonio Brežančić kako bi objekti njegovog preduzeća dobili urbanističke i dozvole za izgradnju.

 

Iz tog razloga je 2. oktobra 2013. godine Janjić priveden na saslušanje nakon čega je i zadržan, da bi mu tužilaštvo ukinulo pritvor mesec dana kasnije.

 

Ovo je inače drugi predmet koji se vodio protiv Nebojše Janjića tokom 2013. godine. Prvi je afera "Nuba" koja je tresla Srbiju u dva navrata.

 

Povezana vest: Šta se dešava sa predmetom Nuba?KOMENTARI

 1. lila kaže:

  Trebao bi i on kao i Mišković da angažuje advokate i da naplati Srbiji ceo ovaj šou u kom je on glavni akter.

   

  Mišković će dobiti taman onih 3 milijarde evra koliko mu je Vučić juče kod Bećkovićke tražio za Beograd na vodi. Od naših para će Mišković sagraditi imperiju.

 2. Loš Đak kaže:

  Deja vu!

  Uvertira za oslobađanje Dulića. Ovi naprednjaci ne prestaju da da se ponašaju kao Kamikaze, i to pred izbore. Alo Vučiću, jesi li siguran da je pametno organizovati prevremene izbore? Do marta ćete sami sebe srušiti i posle se čuditi kad prođete kao Sloba ili Tadić.

 3. samo pitam kaže:

  A od cega to Dulic treba da bude oslobodjen?

 4. laki kaže:

  Ovo je država??? Ha ha ha…

  Ako je u pitanju nedostatak dokaza, koje su ovi vešto sakrili, onda krenite u akciju provere porekla imovine, štednih uloga, keša koji nije na računima… Retko koji od ovih savremenih biznismena i profesionalnih političara bi uspeo da prikaže pokriće za ono što poseduju. Narod to želi, jer ako je neko nešto nezakonito stekao i treba da mu se oduzme. I sudove, brate, treba pošteno reformisati, ali ne kao poslednji put, kad je to bila jedna velika politička lakrdija, koju, iz nejasnih razloga, aktuelna vlast i dalje trpi.

 5. amacak kaže:

  laki, jel ti palo na pamet da je to sve možda provereno? hoćeš da kažeš da nema političke volje da se janjić ili dulić osude? posle svega što su prošli oni su verovatno jedini ljudi koji imaju sertifikat da ništa na veliko nisu uzeli. kao i čeda svojevremeno kada je dss navalio na njega posle dolaska vlast.

 6. laki kaže:

  Zabrinjavajuće je i to što ima dosta onih koji daju podršku kriminalu i bezakonju. Isto se može videti kroz raspoloženje onih koji ocenjuju ovdašnje komentare. To znači da je dosta njih uživalo privilegije, te da nam je društvo izuzetno sklono korupciji, kriminalu i nepoštovanju Zakona. Zato ću ponoviti još jedanput: HITNO JE POTREBNO IZVRŠITI PROVERU POREKLA IMOVINE SVAKOG GRAĐANINA SRBIJE (ne samo one koji imaju nekretnine vrednije od 150.000€) I JOŠ HITNIJE IZVRŠITI POŠTENU REKONSTRUKCIJU SUDOVA, JER SU ONI OSNOV ZA NAJVEĆE KORUPCIONAŠKE AKTIVNOSTI!!!

 7. sly kaže:

  alaj se ovde laze!!!!!meni dosta i drzave i pravosudja , neka ide sve u……

   

 8. boban kaže:

  laki,

  mene brine cinjenica da ti optužujes nekoga a da nemas nikakve dokaze. Možda je veći problem ove države to što svi sve znaju a ustvari nemaju pojma, i što svako da sebi za pravo da pljuje i optužije druge bez razloga (dokaza).

 9. O()O kaže:

  Koji su ono tačno rezultati ove vlade? Za dve godine su usoeli da se rekonstruišu, uz to oni koji su preživeli rekonstrukciju su ili smenjeni ili sami dali ostavku, Bačević i Radulović, pljačka preko računa za struju, Investicija 0, osim obećanja da će nas Arapi ponovo porobiti, istražuju se privatizacije, a hoteli na Kopaoniku se poklanjaju. Borba protiv korupcije, evo ovako kako primer pokazuje. Na kraju ostaje samo odlična markentiška ekipa Vučića…

 10. laki kaže:

  @amacak

  A da li je tebi palo na pamet možda da su svi oni do pre neke godine bili bez cvonjka u džepu, a sad poseduju zavidno bogatstvo, koje nije potkrepljeno legalnim prilivom novca. Nije mi jasno zašto se protiviš proveri nečega, pa tako i stečene imovine, poštenih privatizacija, pravednih presuda… ako nema razloga da se plašiš, mada mi više miriše na to da mnooogo Vas ima "putera na glavi".

  Kad si već pomenuo Čedu, ne znam gde si našao podlogu za njegovo bogaćenje, a čovek osim što je loš političat, loš je i privrednik… Ako si čitao podatke o poslovanju njegovih firmi, mogao si da utvrdiš da je uglavnom poslovao sa minusom ili "pozitivnom nulom", izuzev u par navrata kad su se uspešne poslovne godine poklapšale sa godinom u kojoj su izbori. Ne znam zašto je to baš tako, ali je zrelo da se proveri od strane nadležnih organa, što oni ne rade iz nama neznanih razloga.

  Reći ćeš verovatno i da je Čedina žena zaslužna za njegov lagodan život. Pretpostavljam da si u pravu, ali je to još jedan (ili nekoliko) slučaj(eva) zrelih da se provere, jer za "Fidelinku" je opštepoznato pod kakvim su je uslovima UGRABILI. Ako nisi upoznat sa tim, evo reći ću ti da su "Fidelinku" "Agroposlovi" zakupili po simboličnoj ceni sve sa brendovima koji imaju i dan-danas vrednost i cenjeni su na ovim prostorima. Ista "Fidelinka" je par godina ranije upropaštena hajdučkom privatizacijom, tako da nikad niko nije uspeo da sazna ko je bio kratkoročni vlasnik posle te privatizacije, ko je taj što je doveo firmu do ivice stečaja, proterao zaposlene na ulice bez dinara obeštećenja. E, posle se pojavi Čedina žena kao dobrotvor i "spašava" "Fidelinku" od propadanja ulaganjem svojih sredstava i zapošljavanjem jednog dela radnika koji su prethodno završili na ulici. Da ti ovaj scenario ne deluje malo sumnjivim? Meni bar jeste sumnjiv, jer se mnogo stvari poklopilo i ličilo je to na mnoge već viđene situacije vezane za OTIMANJE društvenog kapitala u bescenje.

  No, odlutao sam od teme zvane "Janjić", ali povukao si me za jezik. Hteo sam samo da tebi i tvojim istomišljenicima stavim do znanja da se sve sporne situacije, a pogotovo ove višemilionske, trebaju staviti pod lupu, ukoliko su i malo sumnjive trebaju da prođu rigorozne kontrole i inspekcije, za šta ovakvo naše sudstvo nema kapaciteta, volje, znanja… Možda je najbolje koristiti već odomaćeni slogan NEMA POLITIČKE VOLJE. Pa pošto u svim ekonomskim situacijama zavisimo više od političke volje nego od ekonomskih parametara, privreda nam je tu gde jeste.

  I sad bih trebao biti zadovoljan time što nekolicina priučenih političara-ekonomista režira naše živote? Malo morgen!

  Što se tiče samog "slučaja Janjić" možda čovek i nije kriv, ali, s obzirom na vrednost koja je predmet krivične prijave, pa senzacionalno otvaranje slučaja i spektakularna privođenja, mislim da je javnost zaslužila mnogo više od šturog saopštenja o obustavi istrage, bez ikakvog obrazloženja.

 11. amacak kaže:

  @laki

  ja sam samo postavio pitanje otkud tebi ideja da računi, imovina i ostalo već nije detaljno provereno? po tebi u tužilaštvu rade sami idioti kojima trebaju saveti sa komentara jednog lokalnog sajta da urade posao kako treba.

  da, intervencija iz politike može da izazove privremenu nesposobnost policije i/ili tužioca ali koliko je ona verovatna u trenutku kada od gomile  hapšenja i hajki po novinama imamo negde oko nule, vlastima preko potrebnih, presuda?

   

 12. laki kaže:

  @amacak

  Isto pitanje za tebe: "Odakle ti ideja da je sve navedeno i sprovedeno"…

  Svedoci smo bili (i još smo) (ne)delovanja našeg pravosudnog sistema i političkih presuda… Kako inače tumačiš da su se neke prijave glatko odbijale na sudovima (pa čak i na Ustavnom Sudu) do npr. jula 2012, a posle tog datuma su usvajane i isti slučajevi procesuirani.

  Inače, ne očekujem da sudovi donose presude na osnovu naših komentara i ne smatram da tamo radi sve sam idiot do idiota, ali smatram da je u velikoj meri zastupljena korupcija i da je to već ustaljena praksa u našim javnim službama i institucijama.

  Prijatelju, ovakvi forumi, lokalni i nelokalni sajtovi su baš i zamišljeni da bi svako imao priliku da iznese svoje mišljenje. Negde se ono uspe izneti, negde ne… sve zavisi od toga koliko je kjoji medij nezavistan. Ovakvi moji komentari se npr. ne bi moglii pročitati na sajtu "Kurira", "Blica"… dok sam sa ovim sajtom zadovoljan. To ti je demokratija. Nemam ništa ni protiv da ti izneseš svoje mišljenje, ma kakvo da je. Na meni je da biram da li ću da ga podržim ili ne.

 13. freelancer kaže:

  Hm… Ja zaista ne znam da li postoji neko ko je apsolutno uveren da Janjić nije muljator i da je u celoj priči čist, osim njegove familije i naravno žute sabraće… Dokazi? I Za to sam uveren da oni postoje, ali ne postoji VOLJA da se oni pribave i iskoriste. A ITEKAKO je moguće. Za ovaj slučaj se nema šta reći osim: bilo bi smešno da nije TRAGIČNO! Srbija je zaista postala cirkus sa preskupim ulaznicama i lošim žonglerima… 🙁

 14. zorandjala kaže:

  pod hitno doneti dekret da se nesme koristiti floskula POKAZI DOKAZE ubuduce ko to bude trazijo u svoju odbranu odmah doneti presudu ,nije malo cudno kada nekom kazete uradio sito i to on nekaze nisam niti negira sve sto ga tereti sada jednostavno prizna to sto je uradio ali kaze dokazi kome sta danas mozes dokazati pa ja sam sebi nemogu da dokazem sta sam platio sta nisam pa samo cekam ko god posalje neki racun ja ako imam para platim ako nemam neplatim i nista nemogu da dokazem.policijo i istrazni organi dokaze a kad imas dokaze netreba sud sve presude na licu mesta.

 15. glupi suboticanin kaže:

  Postoje dokazi ali nema volje? Ispade ovaj Janjić žešće zajeban čovek kada Vučić nema "volje" da ga procesuira. Ovo su novi momenti. 

 16. amacak kaže:

  @laki

  mislim da je razumno pretpostaviti zato da su navedene provere sprovedene jer su krajnje logične u ovakvom slučaju. u tužilaštvu ne rade idioti, politička intervencija je isključena a mislim i korupcija jer slučaj suviše razmatran u medijima i to tužilaštvo radi i sa mnogo opasnijim igračima od ove dvojice i dulića.

   

  @freelancer

  uveren si da dokazi postoje? na osnovu čega? i kako ne postoji volja kada je vučićeva politička sudbina dobrim delom vezana za bar nešto konkretno u gromoglasnoj borbi protiv korupcije.

   

  @zorandjala

  zemlje u kojima dokazi nisu baš mnogo bitni kada se "zna" da je neko kriv: severna koreja, (?)

  zemlje u kojima su dokazi potrebni: (skoro) sve ostale

  ti hoćeš da srbija pređe u prvu grupu?

   

 17. Stipane,siti se... kaže:

  PA IPAK U OVOJ SRBIJI,POSTOJE IZVRSNI TRAVARI I SPASILDE!!!

  Jos se Stpan sica,sta je Dulic izjavio novinarima,nakon sto je pusten iz pritvora:

  "Moram ovo da podelim sa vama-doneo mi jedan prijatelj poklon-CAJ PROTIV ZATVORA"

  Pa sta se jedite i pisete disertacije u komentarima.Svi ovi "puterasi na glavama " nas,

  JOS I ZAJEBAVAJU !!! Ne mora 5.oktobra.Moze i 9.Marta.a da zavrsimo 27.Marta,normalno

  OVE GODINE !!!

 18. laki kaže:

  @amacak

  Evo dao sam ti jedan "+" da ne kažeš da te mrzim, a i zaslužio si ga… ovoliko gluposti nisam nikada pročitao kao u ovom tvom replika-komentaru.

  Očigledno si mačak-"žuća". Osetiš se na kilometar.

 19. zorandjala kaže:

  amacak hocu da verujem da policija nikog nehapsi ako nema dokaza .primer kod mene u selu pola sela pokradeno niko uhapsen navodno nema dokaza .u subotici odnet spomenik nema dokaza so znaci NEMA HAPSENJA BEZ DOKAZA .NORMALNO SVUDA U SVETU da ako nekog uhapsis mora da postoje dokazi jer kod nas nehapse bez dokaza ovaj igrac je bio uhapsen .REP KOREJA nema veze sa ovim. ali ima sa ovim drugim politicki pustis sve makar bili krivi.

 20. freelancer kaže:

  DA, @amačak, ja sam UVEREN da dokazi postoje… Kao što neko napisao na ovom portalu… i ja znam što šta (nisam napisao – mnogo). Ono što, na žalost, ne mogu dokazati jesu motivi tužilaštva. Nezavisno sudstvo i tužilaštvo!!! Od koga "nezavisno", od države? od politike? Ili od PRAVA. Pravda je ipak imaginaran pojam. Utopija…

 21. djomla kaže:

  @amacak

  moraš da shvatiš da je aksiom: Janjić je kriv.

  E sad, sve ostalo je podložno promenama i tumačenju na različite načine tako da neprotivreči prvobitno navedenom aksiomu.

  Postoji i objašnjenje zašto je to tako.

  Aksiom "Janjić je kriv" je nastao nakon prevrata. Prevrat je situacija kada društvo trpi velike promene. Nakon prevrata, uglavnom prve tri godine nova garnitura nikada ne nudi nove ideje i programe već se uglavnom bavi analizom rada predjašnje garniture. Prosto, to je u tom trenutnku politički opravdano jer to društvo traži. I to nije karakteristicno samo za nas. Društvo traži krivca, žrtvu, nekog ili neke koji moraju da ponesu sav teret lošeg rada prethodne garniture.

  Vučić to radi evo dve godine, a Maglai 3 meseca.

  Taj isti Janjić je do pre 2012. godine bio potpuno nepoznata osoba na nivou Srbije iako je bio pomoćnik ministra 4 godine. Ne sećam se da je za 4 godine dao ijednu izjavu za medije. U lokalnim krugovima je bio poznat do 2008. godine preko Direkcije ali je odlaskom u Beograd izgubio medijsku priču u gradu, pa su ga gradjani praktično i zaboravili.

  Ali je nakon prevrata iskopan, definisan, iskorisćen i potrošen.

  Ova odluka tužilaštva da uopšte ni ne podigne optužnicu znači mnogo toga. Pored toga što očito nemaju dokaza, znači i da se Vučić prestao baviti analizom rada prethodne garniture. Očekuje se da bude premijer i dobije novi mandat u kojem će morati da ponudi nova rešenja, nove ideje gradjanima, jer je priča o kriminalu praktično istrošena i postaje kontraproduktivna za njegovu politicku karijeru.

  Ko je verovao u istinsku borbu Vučića protiv kriminala nije bio dovoljno svestan momenta situacije, a znam da su mnogi ovde verovali i to baš ovi što su danas kivni na državu, sudstvo, policiju. Primeti ko im je kriv!!!

  Primetio si da taj neko nedefinisan. Kada se krivac uopštava, do pojma države (država je kriva) onda praktično krivac ne postoji i problem je rešen. Tj. nije ga ni bilo.

 22. shtrokavi kaže:

  Ja se ne secam da je uhapsen, bio je privodjen i saslusavan. Covek nije bio u zatvoru nego u pritvoru. Isto kao kada bi vas neko priveo sa osnovom sumnje, samo sto u ovom slucaju to ide u nedogled.

  Khm, vi sto jedva cekate da "zuti" odu treba da shvatite da "zuti" vise nisu na vlasti nego SNS koji ima i volju i nacine da osude i da privedu krivce pravdi. Ono sto vi ne shvatate je da nije tako kao sto mislite. Nije DS kao sto je nekada bio SPS.  Oliveru Dulicu i Nebojsi Janjicu je sadasnja vlast unistila zivote, a pri tome nije uspela da dokaze da je bilo "kradje".

  Ljudi, jeste nasa drzava takva kakva jeste ali ne moze se prstom osudjivati nego pravnim postupkom. Taj postupak je pokrenut i dokazano je da nije bilo malverzacija, kradja ili slicnog.

  Zamislite vi da vas vuku godinama po pritvorima, sudovima a da pri tome niste krivi. Ovo sto SNS radi njima je cisto unistavanje ugleda i zivota, samo sto vi to tako ne vidite. Ne zelim da se upustam dalje u raspravu jer sam procitao toliko budalastina od nekih ovde da me je sramota sto takvi ljudi daju sebi za pravo da lupetaju a nemaju pojma o cemu govore niti sta govore.

  Ne dao bog da se nekome od vas desi to sto se desava njima..

   

 23. miltor kaže:

  Čitajuću Vaše komentare, nedvosmisleno se nameće zaključak da većina Vas ne može da shvati da čovek nije krivi i da je to dobilo svoj sudski epilog. Umesto pitanja ko će iz Ministarstva pravde, MUP-a, Sudstva i Vlade biti smenjen zbog neznanja i lošeg rada, većina Vas se bavi odbranom velikih policajaca Vučića i Dačića koji su ih je pohapsili bez valjanih dokaza. Drugo, nameće se pitanje EPS-a i njihove odbrane "da sistemske greške nije bilo", osmeha ministarke energetike, smene popisivača brojila i eventualno 2 – 3 direktora koji nisu podobni, a ministarki energetike zbog bruke ne pada na pamet da podnese ostavku. Stigli računu za gas 3, 4, 5, 6 puta veći ni za to ona nema nikakvu krivicu, a "loži" se na Bajatovića već skoro 2 godine. Šta je sada sa ministrom policije kada ga i predsednik i njegov potpredsednik Vlade proziva da su podaci iz MUP-a curili ka narko dilerima, kada zna ili ne zna Bananu… ni za to se kod nas ne traži niti nudi ostavka. Zapitamo li se mi bar nekad šta je sa izbornim obećanjima, zašto nije smanjen broj ministarstva, državnih sekretara, zaposlenih u Vladi i Predsedništvu, kako se samo za 3 meseca zaposlilo u te institucije 1.800 radnika iz vladajuće koalicije, kako onaj iz železnice sebi gradi nadvožnjak …. 

  Bruka !!!

 24. zorandjala kaže:

  moje shvatanje pravne drzave ,ako nekog uhapsis {lisis slobode} morao bi da imas dokaze,predas ga pravosudju i oni ga oslobode zbog nedostatka dokaza.onaj koji ga je uhapsijo treba da odgovara zasto je hapsio{lisavao slobode} nekoga ko nije kriv,i trba mu zabraniti da se bavi poslom kojim narusava ugled ustanove u kojoj radi.isto kao sto treba kazniti sudiju kada oslobodi nekog ko je dokazano kriv{pa nebi imali toliko kriminalaca koji setaju ulicama}  Sve to bi imali samo kad bi svako radio svoj posao, zato nije cudo kada citamo kako zandarmi diluju drogu ,izigravaju reketase i sl. Nekazem da je Janjic kriv ,ali ako nije onda ocigledno onaj sto ga je hapsio nije u redu ili je korumpiran iliradi za nekog gazdu kome smetaJanjic ali uglavnomzreo je za sankcije.

OSTAVITE KOMENTAR