Javna rasprava u Subotici o predloženim izmenama Zakona o kulturi

Nacionalni savet u kulturi Srbije treba smanjiti, a izbor njegovih članova pooštriti, kako bi njegov rad bio kvalitetniji. Ovo je namera Ministarstva kulture uobličena kao jedna od izmena Zakona o kulturi čiji nacrt je na javnoj raspravi. Svoje viđenje predloženih rešenja mogli su da daju kulturnjaci juče u Subotici.

Osnovni cilj izmena Zakona o kulturi, kako predstavljeno na diskusiji u Subotici, jeste da se njegova rešenja učine funkcionalnijim i efikasnijim. To se posebno odnosi na Nacionalni savet za kulturu koji je do sada imao devetnaest članova i koji je ocenjen kao nefunkcionalan, a izbor njegovih članova kao sporan.

“Savet je, po nama, jedno zaista visoko telo koje bi trebalo da sadrži kvalitet pre svega, odnosno to bi trebalo da budu neke mudre i sede glave koje su na neki način i prošle kroz svoj radni vek, gde sa tim iskustvom, na kraju krajeva, trebalo da pomognu pre svega kroz savetodavnu funkciju Ministarstvu. Mislimo da bi tu trebalo neke stvari izmeniti, smanjiti ga u brojčanom smislu, ali u kvalitetu to treba podići na viši nivo. Jer kvantitet sam po sebi – videlo se – devetnaest članova, to nije funkcionisalo. Faktički je negde čak i bio jedan prostor za različite funkcije koje nisu u opisu i onom karakteru samog Ministarstva kulture, a to je – kultura pre svega”, smatra pomoćnik ministra kulture i informisanja Radovan Jokić.

Na javnu raspravu u Subotici bili su pozvani predstavnici svih subotičkih kulturnih institucija i ustanova, gde su mogli da daju svoje viđenje predloženih izmena zakona, odnosno ideje kako da se predloženi tekst poboljša.

“Prema svim izveštajima Ministarstva kulture i Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, Grad Subotica je jedan od vodećih u Srbiji u kome se sprovodi kulturna politika na veoma visokom nivou”, ističe član Gradskog veća zadužen za oblast kulture Miloš Nikolić.

Izmenama zakona, kako je predočeno, stvaraju se osnovi za veći uticaj Ministarstva na legate i fondacije, što je ocenjeno kao značajno u kriznim vremenima poput aktuelnih, kada je zbog nedostatka publike njihov opstanak ugrožen.

RTVKOMENTARI

 1. Niko kaže:

  Verujem da je nast istaknuti teoreticar kulture Milos Nikolic ostavio neizbrisiv trag u ovom projektu

 2. adkersu kaže:

  Izmenama zakona, kako je predočeno, stvaraju se osnovi za veći uticaj Ministarstva na legate i fondacije, što je ocenjeno kao značajno u kriznim vremenima poput aktuelnih, kada je zbog nedostatka publike njihov opstanak ugrožen.
  Čitaj: još veća centralizacija kulturne politike i delatnosti na polju kulture kao i upodobljavanje nepodobnih i neposlušnih.

 3. De Bil kaže:

  Saglasan sam da treba smanjiti broj NEKORISNIH članova. Eto, na primer, broj poslanika u Skupštini prepoloviti, pa umesto 250 sasvim je dovoljno da bude 125. Ni toliko ih ne sedi u sali.
  Po logici stvari smanjiti i broj poslanika u Skupštini APV na 63. Onda ispadne da je u gradskoj skupštini dovoljno da sedi 10-15 odbornika. Ostali prekobrojni ionako glasaju po direktivi. Svaki mesec bi grad uštedeo milion ipo dinara.

OSTAVITE KOMENTAR

40 + = 50