JAZZIK – Reč organizatora

Prateći sadržaji festivala godinama okupljaju brojne umetnike oko džez lajtmotiva: pisce, slikare, skulptore, fotografe, čak i modne kreatore…Razmena lepote je neprocenjiva…Tako i ove godine imamo izložbu fotografija Zdenka Štrickog u Američkom kutku i Klein House-u.

fb
Negovanje i popularizacija džez muzike, usaršavanje i afirmacija mladih džez talenata, internacionalna saradnja, podsticaj ujedinjavanja i saradnje kulturnih institucija u zajedničkim projektima, neposredna edukacija u oblasti džeza, jesu ciljevi našeg festivala.

„Jazzik“ se obraća prvenstveno mladima, iako njegovu publiku čini auditorijum svih starosnih dobi. Kroz povremene sadržaje „Junior Jazzik“-a obraćamo se čak i deci najranije dobi. Sa tom svrhom je pre koju godinu izdat album originalnih kompozicija za decu „Junior Jazzik“

Programi Jazzika i edukacije

U sedmoj godini „Jazzik“-a sada brojimo preko stotinu edukativnih radionica u saradnji sa Muzičkom školom Subotica, Junior muzičkim studijem, Američkim kutkom Gradske biblioteke i Art Bioskopom „Aleksandar Lifka“, koje su održali renomirani umetnici koji su nastupali na „Jazzik“-u. Ovo je jedinstvena prilika za usavršavanje mladih muzičara u okruženju u kom žive.

Prateći sadržaji festivala godinama okupljaju brojne umetnike oko džez lajtmotiva: pisce, slikare, skulptore, fotografe, čak i modne kreatore…Razmena lepote je neprocenjiva…Tako i ove godine imamo izložbu fotografija Zdenka Štrickog u Američkom kutku i Klein House-u.

szoke_nikoletta

Podrška projektu

Naš najznačajniji pokrovitelj svih ovih godina je Ambasada SAD-a u Beogradu koja je zaslužna za opstanak i nivo kvaliteta Jazzika omogućavajući nam da svake godine dovedemo sjajne muzičare iz SAD-a i upoznamo deo njihove originalne kulture upravo kroz muziku i njeno evolviranje do onoga što savremena svetska džez scena nudi. Takođe smo zahvalni na prepoznavanju kvaliteta našeg projekta Erste banci koja je istrajna u podršci Jazziku. Ono što je takođe bitno jeste podrška grada koja je preduslov za ono što mi u ovom gradu u za ovaj grad radimo već sedam godina i nadamo se da će se ova saradnja nastaviti za opšte dobro. Zahvalni smo gradu na dobijenoj podršci i finansijskoj i moralnoj i takođe smo zahvalni svim sponzorima koji su nam pomogli da realizujemo ovogodišnji festival od kojih posebno želimo da istaknemo kompaniju Chickprom iz Malog Iđoša, Rotari klub Subotica, Hotel Galleriju, Vinariju Mačkov podrum i druge.

Zvezde na „Jazzik“-u

Iako smo i do sada dovodili izvođače koji su dobijali Gremi nagrade i vrhunske muzičare svetske ali i domaće scene ( Al Foster, Wallace Rooney, Carla Cook, Hamleto Stamato, Matija Dedić, Vasil Hadžimanov…) ove godine definitino imamo najveće zvezde do sad. „Yellowjackets“-i su sastav koji za sobom ima 35 godina zajedničkog muziciranja, 26 izdatih albuma, 5 Gremi nominacija i 2 osvojena Gremija! Nikoleta Seke je osvajala više vokalnih nagrade, proglašena je najboljim džez vokalom u Motreu kao i najboljom džez pevačicom Mađarske, a Maks Kočetov je okupio vrhunske domaće muzičare. Pored njih nastupiće i mladi subotički talenti. U svakom slučaju, i ove godine Jazzik nudi izuzetan i kvalitetan program, slušljiv, melodičan i prepoznatljiv.

Pozivamo ovom prilikom sve Jazzikovce i ljubitelje dobre muzike da nam se pridruže 27. i 28. oktobra u Dečjem pozorištu, Velikoj većnici Gradske kuće i Klein House-u na velikoj dozi pozitivne energije i dobre muzike!

I kao što bi Luj Armstrong rekao: „To jazz or not to jazz – there is no question“!

 

Karte za festival se mogu kupiti u Američkom kutku Gradske biblioteke po ceni od 350 rsd za prvi i 650 rsd za drugi dan festivala. Informacije i rezervacije na tel: 673-580.

photoKOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR

+ 6 = 11