Jedan čovek i jedan sprej

Ako bi gradska uprava odlučila da novogodišnju jelku na trgu ukrasi novčanicama od 1000 dinara, da li je realno očekivati da takav dekor dočeka jutro?

Možda nije pravo poređenje ali je negde na kraju rezultat isti ako se u gradski mobilijar uloži novac a od njega ne ostane ništa ili on odmah postane ruglo, a uložena sredstva i rad su imali sasvim drugi cilj – da on ulepša grad.

bus stajaliste (1)

Novo novcato autobusko stajalište na Radijalcu ekspresno je postalo suprotnost onome čemu je njegov kreator težio. Ovakvo kakvo je sada, bolje i da ga nema. Ili da je umesto stilski dizajnirane stanice postavljena samo klupa. Samo jedan čovek i jedan auto lak u spreju dovoljni su da ponište svu vrednost koja je uložena. Što je zanimljivo, većina tih žvrljotina ima svoj „potpis“. I bez neke velike istrage, može se doći do identiteta onih koji su zaslužni za 80 % ovakvih nedela u Subotici. Ako ne postoje propisi koji sankcionišu pravljenje ovakve štete, ili su kazne odviše blage, moguće da bi bila dovoljna koja poseta uniformisanih lica na adresu roditelja ovih štetočina. I razgovor je često velika stvar, jer malo ko trpi posete ove vrste ili pozive u SUP.

Što se tiče truda Direkcije za izgradnju oko gradskog mobilijara ali i svih drugih koji planiraju da ulepšavaju gradsku sredinu, ovakve stvari treba da imaju na umu – sve što je lomlljivo biće slomljeno, sve što je ravna površina biće ižvrljano.KOMENTARI

 1. STeve kaže:

  @Izvori & onaj koji prepisuje
  A jesi gledao, da li postoji neka zakonska regulativa protiv ovakvih dela? Ja ne znam, i iskreno me zanima

 2. Lansky kaže:

  To je pravo pitanje. U Beogradu je kazne odredila Skupština grada. Ako bi u takvom slučaju to potpalo pod nadležnost komunale policije, javnost bi lakše mogla da izvrši pritisak na službu čija je adresa tu u Velikoj kući a ne negde u Beogradu. Grad Beograd je dobar primer zato što je zauzeo aktivan pristup ovom problemu. To znači formiranje tima koji poznaje tu problematiku, razgraničava prave grafite i ovu potkulturu od najobičnijih žvrljotina. I između “majstora” sa sprejom postoji hijerarhija, nisu svi žvrljatori. Tačno se zna šta ko radi, to nije teško saznati. Isto je i sa navijačima. Blue marinsi su u svojim fanzinima apelovali na lokalpatriotizam i protivili se bezveznom škrabanju. Ne mogu svakog da kontrolišu ali rad u tom pravcu verovatno je umanjio broj neartikulisanog žvrljanja od strane Spartakovaca.
  Komunalna policija bi mogla da popravi svoj loš imidž akcijama koje bi dale rezultat i bile praćene od strane medija.
  Evo jedne “firme” u blizini buvljaka. Snimljeno juče:
  https://www.gradsubotica.co.rs/wp-content/uploads/2016/10/Picture-012.jpg

 3. antifašista kaže:

  Nek moli Boga da ga ja nevidim ! Lepo ga zgrabim i sadržinu spreja mu uduvam u usta ! Nek guta sunce mu seljačko !

 4. Lex kaže:

  Autobusko stajaliste ima vlasnika i nekome pripada. Doticni vlasnik najverovatnije ima osiguranu imovinu i moze da zatrazi naknadu od odgovarajuceg osiguravajuceg drustva. Osiguranje trazi pocinioca putem policije, raspisuje nagradu za hvatanje pocinioca ili angazovanjem privatnih detektiva nalazi i hvata pocinioca i povrati svoj novac. Sto se tice perjarske firme, ona je slika i prilika ne “firme” nego komunalne policije, sanitarne inspekcije koja tolerise leglo pacova i zarirste zaraznih bolesti, kao i komune koja tu policiju i inspekciju zaposljava i placa.

 5. ivan kaže:

  U visemilionskom New York ima manje grafita nego u Subotici:(

 6. Đuro kaže:

  Postavite kamere na svaki ćošak a onda policiju (koja ionako sedi negde u toplom) lepo postavite pred monitore i neka budu malo od koristi.

 7. Megatron kaže:

  Ovo je sve zato sto policija ne radi nista i iskreno nisu ni za sta. Bolje da su u svaku policijsku stanicu umesto pandura stavili po jedan fikus.

 8. ice kaže:

  Sramota za pocinioce, sramota za grad! Pod hitno da se uvedu drasticne kazne protiv ovih ulicnih majmuna koji ruze nas lep grad!

 9. pista kaže:

  Policija da uvede pozorne linije kao sto je nekada milicija radila – pa da vidis. Najlakse je napraviti nekoliko krugova sa pezoima, pa naravno da iz kola nista nece videti a ni cuti…. POZORNIKEEEEEE. Prekopirati rad narodne milicije!

 10. Suzana Vuković kaže:

  Sudeći po komentarima građana, rešenja ima,,,zar mi treba da vam objasnimo kako ovakve stvari sprečiti. Na raznim sastancima samo priče i obećanja, krenite u akciju jer ovakve stvari su naša sramota.

 11. milena kaže:

  nedostatak mozga……primitivac.

 12. Realno kaže:

  Privatizacija policije…kvalitetan i edukovan menadzment ustanove…sede po kaficima i glume mafiju…bio sam pre mesec dana da prijavim kradju telefona u stanicu kod spartaka…pa ono nije realno. Policajac “portir” sedi sa cigarom u ustima u svojo prezadimljenoj prostoriji. Trebalo mu je 3 min da mi se obrati jer je gledao zvezde granda na tv-u. Objekat je sramotnog izgleda…i naravno nacin uzimanja izjave i resavanja slucaja je svima jasan.

  Sramota me je više tih ljudi i nesigurnosti u ovom gradu! Kada je bilo ko video da se setaju i rade svoj posao?

  Da li moze da se dodje do informacije koliko policajaa radi u svakoj smeni u subotici?

  I da li iko vodi evidenciju ucinka za radno vreme?

 13. Realno kaže:

  Drugo treba da se pokrene inicijativa da se policajci u automobilima slikaju svaki put kada ih neko vidi da se vrlo brzo sakupi ogroman foto album koji ce se objaviti na svim medijima kako nasim i tako i stranim..jer voznja bez pojasa, bez svetala, sa mobilnim u ruci je stalna slika…i onda za istu stvar isti policajac stane i uzme po 1000din od svakoga ko mu prodje pored palice!

 14. Realno kaže:

  Recimo neka se bilo ko udostoji iz policije i kaze nam sta radi danasnja popodnevna smena i gde su svi ti policajci????

  Ili ih stvarno nema dovoljno pa je to razlog sto nema ni jednog na ulici…sem saobracajaca kada treba lova za šopi i za šefovu vikendicu…

 15. Chef kaže:

  Ako se bolje zagledate u te grafite, svaki grafit ima potpis svog autora, koliko sam ja primetio u celom gradu na grafitima ima potpis oko pet razlicitih autora. Da li stvarno ne moze da se nadje tih pet ljudi, da se kazne i nateraju da ociste svoj cirkus?

 16. Daddy kaže:

  @Lansky

  Tu je negde i Crni Roka.

  El biste bili ljubazni da mi kazete kako ste sliku upload?

 17. Lansky kaže:

  Postavite komentar a fotografiju pošaljite na: office@gradsubotica.co.rs
  Ja ću je onda dodati.

 18. Daddy kaže:

  @Lansky

  Hvala vam mnogo!

 19. Alisa u Zemlji čuda kaže:

  Za razliku od grafita-ša, barem se lepiocima raznih plakata i obaveštenja zna “ime i prezime”. Zato, nema druge do da komunalni policajci, u čijoj je to ipak nadležnosti, uzmu plajvajse u ruke i prepišu isto, a potom – zna se: prijava kod sudije za prekršaje, novčana kazna i “bonus” da izgrednik dovede stajalište u pređašnje stanje. Jer, jedina preventiva i efektna edukacija je tzv. udarac po džepu.

  Mada bi i MZ, zašto da ne, mogle organizovati svojevrsne ORA sa mladima ili koji se osećaju mladima od “7 do 77” godina. Ili smo se previše profinili pa isključivo udarnički sve u šesnaest raspaljujemo po tastaturama. Lično, kao građanin, nisam u tom fazonu, što je očigledno i po tome što sam letos u dogovoru sa gđom Oliverom Trklja Lukić iz (bivše) Direkcije i gospodom iz JP Čistoća upriličio uređenje bus-stajlišta na Beogradskom putu na Prozivci, koje je godinama bilo van vidokruga pomenutih komunalnih organa. Istina, već koliko sutra je stajalište bilo ako ne u gorem, onda u stanju pre uređenja.

  Dakle, mi to možemo, pitanje je samo da li i hoćemo. Odgovor je, nažalost, unapred poznat. Čik da me neko razuveri.

OSTAVITE KOMENTAR

2 + 2 =