Jedan stari palićki suvenir

Dok je u toku traganje za novim suvenirima Subotice i Palića, prilika je da se podsetimo jednog koji je bio i više od toga. Kad se to kaže, misli se pre svega na univerzalniju vrednost nekog predmeta. Postoje suveniri na kojima piše "Uspomena sa Palića", majice sa grbom, šolje ili sitnice koje najčešće završe na tavanu ili u podrumu. Zatim slede luksuznije uspomene, kao prigodno upakovana lokalna vina, monografije ili galanterija sa grbom grada…
Za najrafiniranije goste, na suveniru ne mora da piše ništa ali da svojom izradom, materijalom i simbolikom čine posebno vredan predmet, koji je sve vredniji i interesantniji, što je zanimljiviji njegov "pedigre".
Otelotvorenje te ideje bilo je u obliku male replike palićke Plave vaze, koja se devedesetih prodavala u Žolnaijevoj prodavnici ispod Gradske kuće. Mala vaza, sasvim vernog izgleda (20 cm), proizvodila se u Pečuju i na taj način bila autentična a cena joj je bila sasvim razumna. Kada se ta radnja zatvorila, Žolnai posuđe i predmeti, mogli su se kupiti u jednom ćošku prodavnice Magnotron a onda je i to nestalo. Zadnjih godina je bilo reči da se negde još može naručiti, za šta još nemamo potvrdu.
Organizatori letnjeg teniskog turnira na Paliću, pobedniku uručuju kao trofej, jednu malo veću verziju čuvene Plave vaze.
SlikaKOMENTARI

  1. Evica kaže:

    Iako me nervira forsiranje Žolnai keramike među lokalcima ova plava vaza kao suvenir je baš, baš dobra !

    e sad ono drugo …ej , subotički suvenir se proizvodi u … ma dajte!, ipak ne ide !

    Izgleda da je onaj konkurs za suvenir dobro osmišljen, sad samo da se vidi rezultat da ne izleti neka kineska ručno rađena patka !

    potpis: Dođoška

OSTAVITE KOMENTAR