Jedan stari san

Nebo se rumeni na zapadu i nastupa onaj najuzbudljiviji deo dana kada se nebeska svetlost menja iz minuta u minut. Svaki naredni tren je vidljivost sve manja te je dovoljno da čoveku samo malo odlutaju misli  pa da propusti taj tren kada je dan ušao u sumrak, u predvorje noći.

majsanski most novembar 2015

Na stadionu se jedan po jedan pale reflektori. Napetost u stomaku raste jer uskoro počinje fudbalska utakmica. Uskoro će nebo postati crno ali će zelena poljana i bela lopta na njoj bleštati okupane u svetlosti koje bacaju četiri buktinje sa visine.

“Lud sam samo 90 minuta” – iskreno kaže Dok Holidej sa Spartakovog zapada, ali i drugi pomisle to za sebe kada se posle poraza preispituju – šta im to sve treba u životu.  Nema objašnjenja zašto ih opčinjava ova igra koja je sve samo ne ugodna zabava.

Sve je ovo suva istina, sem jednog detalja. Na Gradskom stadionu u Subotici nema reflektora i nikada nije odigrana noćna utakmica. Od 1936. kada je stadion izgrađen, do ovog februara 2016.

 

Dragi čitaoče koji si nezainteresovan za fudbal

Pre nego što ustvrdiš  da je noćno osvetljenje nepotrebni trošak i pomodni hir, poslušaj nekoliko istinitih činjenica. San o reflektorima živi još od vremena kada je stadion izgrađen. Generacije su završile svoj život a da nisu dočekale taj dan. Uvek se na tribinama govorilo o tome, najčešće podgrevajući nerealnu nadu. Bilo je možda najbliže 1972. i 1978. godine.  Magiju utakmice pod zvezdama želeli su da osete i oni subotički ljubitelji fudbala u vreme kada su jedina dva stadiona u gradu bili Bačka i SAND. To je tridesetih godina značilo osvetljenje na banderama koje bi bile raspoređene oko terena. U Istorijskom arhivu Subotice, čuva se dokument iz 1932. godine   koji je u stvari predračun Električne centrale sa detaljima u vezi postavljanja provizornog osvetljenja na stadionu kraj Somborske kapije. Znamo da je najviše na tome urađeno na stadionu SAND-a gde je tih godina postavljena noćna rasveta za stalno.

suboticka elektrana

reflektori

Bačkisti se tada interesuju i kod Građanskog iz Zagreba, koliki su bili troškovi elektrifikacije njihovog igrališta. Zagrepčani u odgovoru navode cenu, tehničke pojedinosti, potrošnju i još jednu stvar – lopta mora biti ofarbana u belo kada se igra noćna utakmica.

 

Na prostoru Jugoslavije za nekoliko stadiona se tvrdi da su prvi imali reflektore:  Beograđani kažu da je prva noćna utakmica u Srbiji i Jugoslaviji odigrana  na stadionu “Jugoslavija” u Beogradu 22. juna 1932. godine između francuskog “Rasinga” i FK“Jugoslavije”.

Predratni-fudbalski-album-MOMENTI-NOGOMETA

Septembra 1932. u Novom Sadu na Radničkom sportskom igralištu igra se utakmica između prvaka Mađarske Ferencvaroša i S.K. Jugoslavije iz Beograda. U najavi se kaže da će se ova priredba održati pri električnom i reflektorskom osvetljenju.

NK Zagreb u svojoj hronici kaže da je njihovo igralište u Kranjčevićevoj (tada Concordia) dobilo, kako oni vele – žarulje 1931. godine. Postavljeno je osam rešetkastih stubova. Na uglovima  igrališta bili su stubovi visine 17 metara, iza golova visine 18 metara, na istočnoj strani visine 17 metara, te na zapadnoj strani noseći stub visine 21 metar. Jedan drugi izvor kaže da su ta svetla bila pre toga na terenu zagrebačkog Građanskog.
reflektori

 

Stadion SAND Subotica

sand-subotica-5

Godine 1947. zaljubljenici fudbala u Borovu organizuju utakmicu pod električnim osvetljenjem pozajmljenim iz fabrike “Borovo”. Priča kaže da je tadašnji sekretar  uputio poziv jednom subotičkom klubu, a kako su Subotičani posumnjali u mogućnost odigravanja noćne utakmice, pitajući Borovce kako su to zamislili, ovaj je šaljivo uzvratio.

– Svaki naš igrač na leđima će imati fenjer koji će goreti, a vaši igrači će biti u belim dresovima tako da ćemo se raspoznavati, napisao je sekretar u pismu na koje Subotičani, uvređeni, nisu ni odgovorili.

Bajmok 1950. g.

Žudnja da se fudbalski praznik uveliča na ovaj način, postojala je svuda gde se kotrljala lopta, čak i na seoskim terenima.  Bajmočani pamte priču kako su njihovi stari organozovali noćnu utakmicu još davnih dana. Protivnik je bio veliki Partizan.

„Danima smo se pripremali za ovu utakmicu. Oko igrališta su postavljene bandere i na njih mnoštvo sijalica. Za vreme utakmice parna lokomotiva pokretala je agregat za struju a mi mladići na sve strane smo skupljali kukuruzovinu, čutke i sve nepotrebno što se moglo ložiti – samo da bude dovoljno struje. Na igralištu se okupio ceo Bajmok, pa je čak i ograda stadiona bila razvaljena.

Partizan je pobedio 5:2″ 

 

Reflektori ? To smo već imali.

Stadion SAND-a u Subotici imao je rasvetu na svom terenu zahvaljujući Centrali odnosno Elektrovojvodini, koja je imala svoje sportske sekcije. Pedesetih godina  svetla su bila postavljena na visokim drvenim stubovima na svakih dvadesetak metara, a sijalice su bile smeštene u velikim “lavorima” koji su bili pocinkovani i tako reflektovali svetlost.

Na SANDu početkom šezdesetih

sand subotica 3

sand-subotica-6

sand-subotica-8

Mali stadion u Subotici je dobio reflektore šezdesetih. Pre izgradnje tribina 1963. rasvetu su obezbeđivale lampe koje su visile na razvučenim sajlama.

mali-stadion-1

mali-stadion-3

mali-stadion-2

Sedamdesetih reflektori postaju standard. Stadion u Splitu 1970. godine,  u Mostaru 1972, Rijeci 1976, Tuzli 1979…Elektrifikaciju su prekinule restrikcije struje početkom osamdestih.

 

LanskyKOMENTARI

 1. ISTORIJSKI ARHIV SUBOTICE kaže:

  Na našem igralištu instaliramo električno osvetljenje za održavanje NOĆNIH UTAKMICA, pošto nameravamo preko cele letnje sezone održavati samo noćne utakmice.
  Osvetljenje je vrlo lepo.

 2. Mors kaže:

  Mene zanima iz kog razloga ništa nije sačuvano (ili jeste pa se ne zna?) u istorijskom arhivu Subotice o SANDu? S obzirom da je to klub koji je nastao još 1911, a nek se uzme u obzir period od 1920 te godine, pa čak su i vodeći ljudi SANDa poput Jovana Đorđevića bili su dugo godina u podsavezu. Namerna ili nenamerna diskriminacija ne znam. Samo Bačka ima fond. No na sreću ima sačuvano je još stvari iz drugih izvora.
  Ovo pismo PSKa iz Bačke Palanke, se odnosi na njihovo igralište, čini mi se. Dosta klubova je na svoja igrališta je već 30ih počelo instalirati svoja neka rasvetljenja pa je tako i OSC iz Odžaka npr imao osvetljeno igralište.
  Evo jedne od prvih noćnih tj utakmica pod osvetljenem igrane avgusta 1933. godine. Izvor je Športski list, Zagreb
  http://i.imgur.com/OYtdDdI.jpg

  A evo nešto isto i iz novina Vreme:
  http://digitalna.nb.rs/wb/NBS/novine/vreme/1933/08/15?pageIndex=00008

 3. Lansky kaže:

  Možda najviše toga sačuvanog o SANDu, jeste ono što sadrži fond BAČKA u Istorijskom arhivu. Pisani tragovi iz prepiske, štampe ili sl. Sve ostalo teško da negde postoji. Čuvaju jedino oni koji su dužni da čuvaju i sređuju. Prava je šteta za tako veliki jugoslovenski klub kao što je SAND koji je igrao prvu ligu, davao reprezentativce…Posle rata su se još sastajali veterani , igrali utakmice a pod stare dane se družili. Brustulov ima jednu fotografiju sa jednog druženja.
  Kada bi tragali za arhivom, trofejima i predmetima značajnim za istoriju ostalih klubova i sportskih društava, došli bi do poražavajućih saznanja. Jedva da neko nešto ima i od klubova koji su do danas aktivni. Uzmimo recimo Spartak i njegove sportske sekcije. Bivši šampioni u raznim sportovima…nema gotovo ništa. Nije preživelo razne tranzicije, menjali su se razni ljudi, selidbe , spremanja…Sportski savez čuva gomilu nekih starih trofeja ali treba ih srediti da se vidi šta je kome pripadalo, koje godine i za šta.
  Nadam se da ćemo za Noć muzeja (21. maj) prvi put napraviti postavku zanimljivosti iz Bačkinog fonda i priču o izgradnji stadiona na Somborskoj kapiji. Tu ima puno toga što se dotiče i drugih klubova, zatim fudbalskog saveza, organizacije takmičenja pre rata, afere i sl. Može da bude jako dobro ako namaknemo neki mali budžet. Priča je u nastajanju.
  Noćne utakmice. Iz ovih članaka se vidi da se na SANDu igraju već 1933. Bačkisti se interesuju da stave svetla i na svoj teren. Ima u arhivu pismo iz Zagreba od Građanskog. Na upit Bačke ovi su uzeli iz „munjare“ tehničke podatke i cene za postavljanje reflektora, a uz pismo su poslali i ručno crtanu skicu kako stoje na njihovom stadionu u Zagrebu.

 4. Lansky kaže:

  Reflektori u Čantaviru

OSTAVITE KOMENTAR

8 + = 14

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 14 + 10 ?
Please leave these two fields as-is: