Jedared u vašangama

Te godine sniga je bilo do kolina, ima di je vitar nano smetove da se ni s’ konjima nije moglo proć. Ko je posijo žito taj se radovo jel je bilo zaštićeno od mraza. Al najvećma su se svima radovala dica, svudak po selu je bilo poopravljano dida mrazova. Nabijen snig ku čovik metla zadivena sa strane , šargaripa misto nosa i kaka stara laboška na vrvu i jeto ti dida mraza.

Sve je bilo lipo te zime, al svi su čekali Božić. Prošle su i Materice i Oce i sad se čeko Božić.

Došo je i Badnji dan.

sneg

„Dobar jutro Laco! Ajde na jednu zamedljanu!  –Viko je Pajo na Lacu koji je na svačeg bijo kontan al na „konkretno“ kako je zvao rakiju uvik.

Ajc ovaj u avliju kod Paje i s’ onom ruskom šepicom na glavi ku lovački ker sa spuštanim ušima vikne.

„Faljen Isus – čestitam Vam Badnji dan“

„Ooooo Amen Uvik, živ i zdrav bijo, aj sidi“

Sidne Laco rasprede se divan o svem i svačem. Zamedljana za zamedljanom, sa Pajom  i pita Pajo Lacu.

„Oš ić na ponoćnicu?“

„Bože Pajo kako nebi išo i ja i moja Cuka iđemo“

„Neg Pajo oćemol mi ić u vašange?“

„To obavezno, neg aj bani ti posli večere oko polak sedam doveče pa će mo se na brzinu namaškarat i krenit. Povedi i Cuku a iće i moja Liza“

Kako su se dogovorili tako je i bilo. Eto ti oko polak sedam uveče Lace i Cuke njegove, Pajo i Liza zvali još i Jašu i Gizu i počeli se mazat.  Bilo je tute svačeg, mazali su se i boksom za čizme i gari priko tog svega pa još Liza namećala ovoj dvojci crvenila na usta pa stvarno se nije znalo ko je dida, ko baba. Vamo uzeli i krumpira pa poopravljali zube od krumpira pa prominili glas uzeli stare laboške i nike dračove batinice i udri po selu od kuće do kuće.

Imo ko ji pripozno al borame imo ko i nije al primo ji svit u kuću. Di god da su ušli bili su počašćeni sve dok nisu banili kod Jašinog brata Gabora koji je bijo zdravo pobožan i sav niki poplašen, kad su ušli ovaj ji je maltene postrojjo nuz vrata izno bokal s vinom i počo ji častit al furtom je divanijo da se mora opravljat i ić na ponoćnicu mada je bilo tek oko tri frtalja devet uveče, imo je još kada , al ajd sad, kad je taki kaki je.

Tu se oni rastanu, vidu da štogod nije u redu i kad su izašli napolje napadnu ji vaške prvo Gaborova buba matora kera pa oma za njom cijo čopor vašaka. Počeli ovi mavat batinama, Jašo imo korbač pa počo pucat š’njime, al oš očin neće vaške dalje neg okolo naokolo pa spopali Lacu ku kurjakovi kad izdvoju kakog matorog bolesnog bivola. Laco onaki napolak nadrt pao u snig, vaške režu uvatili ga kidat pa za nogavice ga vuku kidaju. Daj udri po vaškama. Smiri se tu nikako kad je Gabor izašo, vaške se manile. Laco se počo dizat, a Gabor ni pet ni šest buuuu – s nikim proštacom iz dvi ruke Lacu po leđi, ovaj se oped opružjo.

Ovi svi ostali zinuti i pitadu se „šta je sad?“

Jašo, ku brat, prvi zausti i pita Gabora šta je bilo.

Gabor iako ćutljiv i poplašen ovaj put nije odavo se takim, neg potpuno drugčjim, uzo i veli.

„Nek pojide u slast al u moju kuću više nek nikad ne ulazi“

Ovi tek sad pozivali kugud gladni laščići -„Šta da ide???“

Kad Laco onaki namaskaran, pa još iskidan, uzo odigo se, ovi mu njegovi pomogli da ustane, počo vuć štogod ispod kaputa, kad ovi imadu šta i viditi. Blentavi Laco koji baš nije imo mire u šali uzo i dok su divanili kod Gabora , kobajage se izvuko da vidi jelku i ovi nisu obraćali pažnju, on ispod odžaka uzo divenicu i jednu krvavicu. Nije ni Gabor oma vidjo neg buba njegova je ostila zato ga i počela kidati.

Sve u svemu, Laco se izvinijo , vratijo sve, još i odno na misto i pravac kući sapro se od svega i prija ponoćnice ušo u ispovidaonicu  i borame mu popo odrizo pošteno pokajanje. Na ovu Svetu noć krasti, bit pijan i zjalit priko mire ruku na srce nije lipo.KOMENTARI

  1. jasso kaže:

    Gornjak vise nego dobro,ta odlicno je,svaka cast…

OSTAVITE KOMENTAR

44 + = 49