Jedinstvena elektronska naplata putarine i sa Hrvatskom

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da se nada će u septembru Srbija dobiti jedinstveni „tag“ za elektronsku naplatu putarine i sa Hrvatskom.

Ona je novinarima nakon panela lidera u okviru Bledskog strateškog foruma, na pitanje o tome da li se radi o prioritetima budući da nije uspela da se susretne sa hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem, rekla da nije pitanje prioriteta budući da su se već dva puta susreli ove godine, jednom u Zagrebu i jednom u Subotici.

„U međuvremenu smo imenovali kopredsednika za mešovitu komisiju koja je zadužena da napravi spisak svih otvorenih pitanja kako bi dalje radili na zatvaranju, ili pokušali da zatvorimo makar neka od otvorenih pitanja“, rekla je Brnabić.

Objasnila je da je ona od onih političara koji vole da počnu da rešavaju male stvari koje mogu da uliju poverenje i da promene atmosferu u odnosu, a da je premijer Plenković više za to da se počne sa najtežim stvarima.

„Jedna od dobrih pozitivnih stvari kojoj se ja nadam je da u septembru mi imamo jedinstveni „tag“ za elektronsku naplatu putarine. Zaista mislim da takve stvari, češći sastanci, otvaranje Hrvatske kuće u Subotici kao i donacija knjiga Vlade Srbije Hrvatskoj kući pre dve nedelje vode ka boljoj komunikaciji, poverenju i rešavanju i najtežih problema“, ocenila je Brnabić.

 

Tanjug

 KOMENTARI

 1. Verocell kaže:

  Joj Ana, ne kenjaj!

 2. croat kaže:

  Nego , da li neko moze da mi objasni otkud sad nove table iskljucivo na cirilici, ponovo neko srbovanje? Kroz grad bas prodje puno stranaca , za njih izgleda vazi ono, govori(citaj) srpski da te ceo svet razume. Sta je sledece, hoce nam pasose iskljucivo na cirilici napisati ?

 3. Atila kaže:

  @Verocell slažem se u potpunosti.
  @croat joj, molim te ne kenjaj
  Ćirilica je zvanično pismo u Srbiji, ne vidim problem sa tim tablama, zašto moraju biti na latinici i koje su to uopšte table…kakvi stranci, da li možda sada zato što imamo migrante i Kineze treba da ubacimo arapski i kineski da bi ti bio srećan?!! Ja sam Madjar i ne vidim problem tabli na ćirilici, a isti tako ne vidim table na srpskom u madjarskoj pa čak i tamo gde žive Srbi, a o CRO ne bih ni počinjao temu, gospodine croat.

 4. croat kaže:

  Atila koliko cirilica toliko i latinica je zvanicno pismo. Tacno si poceo da srbujes, sretne devedesete dobrodosle. Latinica nije hrvatsko pismo vec pismo koje razumeju vecina evropljana, saobrecajni znaci postoje za sve . Pod laznim nacionalizmom sve ce proci, vaznije je to nego starteri akvaparkovi , lopovluk

 5. Palotay kaže:

  @ Atila

  Attila, te vagy a magyar nép szégyene.

 6. Nisi mi jasan kaže:

  @Atila
  Zamisli da u Grckoj u restoranu stave ispred tebe jelovnik koji je napisan samo grckim slovima.
  I putokazi samo ispisani grckim slovima?
  I sve samo grckim slovima.

 7. croat kaže:

  Bio sam u Bugarskoj, u Grckoj, Izraelu, svugde je napisano i na latinicnom pismu i verovatno niko to ne smatra da je to napad na njihovu naciju. Jedino kod nas dolazi kamiondzija i putokaz za javna skladista samo na cirilici. Eto nemojte pisati na ustaskoj latinici al napistite na engleskom da se stranci snadju. Inac jutros prolazim posle kisice ispod novog mosta, bas je lep a i reka ispod njega izgleda cisto…..

 8. Tramp kaže:

  Slažem se sa tim da svi ali baš svi natpisi moraju biti na ćirilici.Cirilica je nase nacionalno pismo .Zamislite da neko predloži u Grčkoj da se pise isključivo na latinici.Ili u nekoj arapskom zemlji recimo u Dubaiju. Zvanično pismo mora da se poštuje .Naravno da se natpisi trebaju napisati i a engleskom jeziku odmah posle zvaničnog.Zašto?Pa normalno bi bilo da Mađar u austriji (koji je tamo rođen i živi (ima državljanstvo))zna zvanični jezik i pismo Austrije.Nevidim što bi mu smetalo da posle Nemačkog piše na Engleskom .(koji se koristi univerzalno ).Nema tu, nikakvog politikanstva.Činjenice.

 9. croat kaže:

  Tramp
  „U Republici Srbiji u službenoj upotrebi su srpski jezik i ćiriličko pismo. Službena upotreba drugih jezika i pisama uređuje se zakonom, na osnovu Ustava“ – Ustav Republike Srbije.
  Устав, или конституција (лат. constitutio), је највиши општи правни акт у систему општих правних аката једне државе,[1] који уређује најбитније односе у држави, а пре свега саму државну организацију и овлашћења државних органа, као и слободе и права грађана. Назива се још и основни закон.
  Za sve one sto ne znaju sta je ustav i sta kaze ustav Srbije o pismima u upotrebi.
  Ali to u ovom slucaju nije bitno, cak i da u ustavu ne pise, nalazimo se na medjunarodnoj trasi i samo neko opsednut srbovanjem moze da odluci da ne pise imena mesta na saobrecajnim znakovima i na latinicnom pismu.
  To zna a da se postara da napravi podvoznjak gde se ne zadrzava voda ne zna, ne zna ni visinu nadvoznjaka da proracuna, ne zna da objavi koliko to nas sve kosta .

 10. Nina kaže:

  Koji komentari jbt. Tema “Jedinstvena naplata…” ,prvi komentar je “..ne kenjaj”,dugi: srbovanje i cirilica,ustav Srbije itd. Ljudi moji sta je sa vama,sta vam se desilo?

 11. Atila kaže:

  Tačno mi je žao što sam uopšte pokušao da kažem nešto logično ali ću se još jednom ponoviti: Živimo u Srbiji, zvanično pismo je ćirilica, table treba da budu na zvaničnom pismu.
  U potpunosti se slažem da u tranzitnim delovima grada, obilaznica ili auto-put table budu i na engleskom ali ne vidim razlog zašto bi tako bilo i po gradu…jer nije normalno da naziv ulice imamo na tri jezika kao da živimo u tri grada, to bukvalno nigde ne postoji osim kod nas i bukvalno je retardirano jer se u mnogim slučajevima piše različito, a tek to unosi zabunu. A vi što mislite da je to toliko bitno ste sitne duše koje zadovoljavaju te male pobede, jer to je vaš uspeh jedini. Koje Srbovanje preko ćirilice i srpski nacionalizam? Pa ja živim u ovom gradu ceo život i nisam nijednom bio ugrožen zato što sam Madjar. Imam veća prava nego Srbi u Madjarskoj, a da ne pričamo o Srbima u Hrvatskoj. Imam privatan biznis i boljeg sam finansijskog statusa nego većina mojih komšija Srba. Decu sam školovao u Beogradu, a i u Budimpešti, kako je koje želelo, bez ikakve razlike.
  @Palotay znamo se iz vremena dok si bio Jugosloven moj prijatelju, pun džep i gledanje sa visine na sunarodnike iz matične države, a sada odjednom veliki Madjar, vidi ti samo njega, pravi kameleon i savetujem ti da se tako i potpisuješ od sada.

 12. Palotay kaže:

  @Atila
  Vidiš, ’90-tih godina odjednom su svi moji drugovi postali Srbi, Hrvati i Bošnjaci. Mađare ne uključujem u ovu listu jer se oni nikada nisu pretvarali da su Jugosloveni. Preko bare gde živim i dalje se izjašnjavam kao Jugosloven. U SU, kako sam dete iz mađarsko-bunjevačke porodice, odabrao sam pleme Mađara.

OSTAVITE KOMENTAR

73 + = 79

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 10 + 3 ?
Please leave these two fields as-is: