Jedna brutalna politički nekorektna predstava, u režiji Andraša Urbana

Hrišćanstvo i islam. Ograda i evropska demokratija. Muškarci i žene. Ljubav i strast. Ljubav i mržnja. Strašna mržnja. Ovim subotičko pozorište “Deže Kostolanji” najavljuje poslednju premijeru u sezoni – “U ime gospoda”. Jedna brutalna politički nekorektna predstava, u režiji Andraša Urbana.

“Ova situacija koju nazivamo kao migrantska kriza i tako dalje, znači ceo taj odnos što se pojavljuje i u sukobljavanju hrišćanskog ili muslimanskog, ili u sukobljavanju hrišćanstva i islama, je ustvari povod da se bavimo tim fenomenom mržnjom i kako čovek podleže određenoj manipulaciji, demagogiji, i tako dalje”, kaže reditelj Andraš Urban.

RTV

Urban je uloge podelio delu ekipe koja je još jednom premijerom ove sezone bacila rukavicu u lice, kako publici, tako i političkim elitama, posebno lokalnim političkim elitama, ostvarenjem “Oblak u pantalonama”.

“Jako smo puno razgovarali pre i tokom procesa i puno smo proučavali ovu temu kako se mogu religije sklopiti, kako mogu ljudi sa različitim religijama da žive zajedno. I puno smo govorili čak i iz naših sopstvenih iskustava i po tome smo sastavili predstavu. Na taj način se sklopilo sve”, ističe glumac Boris Kučov.

Nakon otvorene probe gde je publika mogla da kaže glumcima i reditelju svoj stav o predstavi, premijera je zakazana za subotu, 16. jun 2018, od 19.30.h

 

RTVKOMENTARI

 1. pista kaže:

  Tako treba…. pustite umetnika da kazu to sto svi mi mislimo, ali zbog poltronizma i straha ne smemo isto javno da iskazemo. Podrska Andrasu!

 2. jaca kaže:

  Mene samo interesuje da li je inspiracija kod dotičnih umetnika toliko slaba da uvek politika i samo politika mora biti jedina ideja i vodilja za predstavu? Može li malo ljubav….itd… Uvek politika, pa izlizana priča o slobodi govora a onog Vučića pljuju i po naconalnim frekfencijama i svim drugim a šatro nema slobode. Ivan Ivanović i Kesić mu posvete po pola svoje emisije…pa N1, pa Vreme, Danas, Nin….Andraš ajmo jednu predstavu sa nekom drugom temom. Počeće predstave da ti liče jedna na drugu.

 3. adkersu kaže:

  Jaco, vi verovatno niste ni gledali ovu predstavu, odnosno njenu otvorenu probu, a sumnjam da i odlazite u “Kostolanji”, jer bi inače znali da Urbanove predstave nisu “sve na isti kalup”. Ono vaše “ljubav…itd” – eno vam španskih i turskih serija, “Farme”, “Zadruge”, eventualno “poučne i za duboko razmišljenje” predstava tipa “Ode Bolto naogled”, “Lakodalom van a mi utcánkban”. Ako ipak budete pogledali ovu predstavu, neke scene, a i poneki monolozi koji direktno pogađaju u glavu malograđanštinu i sve što iz nje može da se izrodi (a šta sve, otkrijte sami ako toga još niste svesni – naprimer netolerancija pa čak i fašizam), očekujem da vaš sledeći komentar bude da Urban ” vređa i udara u naše tradicionalne vrednosti kao što su vekovna ognjišta, porodica, sabornost, itd.) . Zadatak umetnosti, pa tako i pozorišne, nije podilaženje “ukusu” široke mase i vladajućih struktura, već između ostalog i to da ljude ( bar pokuša, ako ništa više) inspiriše na razmišljanje, po mogućnosti svojom glavom.

 4. Ima li još Vojvodine? kaže:

  U kriminalom, nepotizmom i primitivnim nacionalizmom okupiranoj Subotici Urbanovo pozorište deluje kao oaza slobodne misli. I čestitali bi mu na tome da s druge strane nije pod direktnom zaštitom visokih dužnosnika SVM-a da bi se summa summarum ostavio utisak neke umetničke slobode koja kobajagi postoji u Subotici. Problematizovanje predrasuda prema azilantima je itekako politički korektan poduhvat i može da mu donese samo pohvale od strane političkih aktera, budući da nas priprema za neizbežno – sve veći odliv autohtonog stanovništva Vojvodine, prodaju zemlje Arapima i ponovno naseljavanje ove nesretne vojne krajine inorodnim stanovništvom, stvarajući na taj način tampon zonu prema Evropi. Naravno, pre toga je napravljen dogovor šta će veliki koalicioni partner prepustiti potpunoj dominaciji (čitaj:mađarizaciji) SVM-a, da bi s druge strane mirne savesti mogao da falsifikuje istorijske činjenice, preko crkve i tradicionalizma srbizuje vojvođanske gradove i na sva vodeća mesta ponovo postavi lojalne doseljeničke kadrove, kao što je to uostalom već nekoliko puta urađeno tokom istorije.

 5. djordje kaže:

  adkersu@ – i tako sve do momenta dok uredno ne ode u prostorije svm-a da se naplati za svoj revolucionarni rad.

 6. Anonimni kaže:

  Hahaha ova nabrojala dva voditelja,jednu tv stanicu i tri štampana izdanja novina i kao ”šta nema slobode”jao jao…idi čitaj informer i ne smaraj ljude botovskim komentarima.

 7. Tuki kaže:

  Al pazi sto je nabrojala televizije i novine napamet. To sigurno na Pink vestima ponovljaju do besvesti kao izdajnicki mediji ili slicno. Zeljko Mitrovic pise saopstenja. Kako je taj narod sludjen. Nadam se bar da je Jaca dobila taj sendvic, da ne pise komentare za dzaba.
  Skontali su naprednjaci kako treba za nepismenom rajom. Siroti i neobrazovani vole laganje obecanja…ranije vlasti su precenjivale biracko telo. Narod je mnogo zaostaliji nego sto se mislilo.

 8. Megille kaže:

  @ Ima li još Vojvodine? : Treba da se već probudite se iz ‘ političkog sna’ Vojvodina. Naime granica između Europe i Balkana je na Dunavu. Istina je da za vreme Austrougarske nastojalo se da i Vojvodina pa i Subotica budu deo Austrijskog carstva ,ali sve se to kočilo zbog raznih loših političkih nagodbi protiv Habsburgovaca a na veliku štetu Vojvodine od strane Mađara i Mađarske države.Rezultat toga je bilo da su izgubili velike teritorije poput Erdelja ,delove u Češkoj ,Austriji pa i Vojvodinu. Već davno se zna da je ta granica na Dunavu između Hrvatske i Vojvodine ,Srbije…Istina je i to da Vojvodina najviše se razvijala pod ekonomskim uticajem Austrije i austrijskog stanovništva na teritoriji Vojvodine . Ali sve je to prošlost. Vojvodina propada ,jer se ne vrši kako bi rekli ‘ tekuće održavanje vojvodine ‘ -ulaganje u njegove resurse.Vrši se samo eksplatacija tih resurs ,tako da je predviđeno da će u pravom smislu biti uništena i pretvorena u neplodnu isušenu ravnica kakva je i bila u istoriji…

OSTAVITE KOMENTAR