Jedna od žrtava profesora napastvovana u Subotici

Hrvatski portal Telegram objavio je da je poznatog profesora istorije zagrebačkog Univerziteta D. R. pet studentkinja optužilo za seksualno uznemiravanje.

Portal tvrdi da je reč o D. R. sa Odseka za istoriju zagrebačkog Filozofskog fakulteta.

Portal je krajem januara objavio dokumente koji dokazuju da je rektor Zagrebačkog Univerziteta Damir Boras znao za pisanu izjavu kojom je bivša studentkinja optužila svog nekadašnjeg profesora za višestruko seksualno uznemiravanje.

Boras se na prijavu oglušio, a nedugo zatim je optuženog profesora promovisao u počasno zvanje profesora emeritusa.

Nakon što se u javnosti pojavila priča o optužbama na račun profesora, Telegramu su se javile još tri studentkinje sa sličnim neprijatnim iskustvima sa istim profesorom.

Nekoliko dana kasnije javila se još jedna bivša studentkinja iz Srbije, koja tvrdi da ju je isti profesor seksualo uznemiravao kad je pre 20-ak godina predavao u letnjoj školi u Subotici.

Ona je za izjavila da se zaustavio ispred nekog haustora, odnosno polumračnog prolaza. “Nagnuo se prema meni i rekao mi, toga se odlično i sada sećam: 

Kolegice, znate kako su ovakvi haustori interesantna arhitektonsko umjetnička mjesta, a vjerojatno iza postoji i neka veoma lijepa zgrada, hajde da pogledamo zajedno.

U trenutku sam se trgnula i energično i besno se udaljila od njega. Rekla sam mu da istog momenta idem taksijem nazad na Palić i da mu ne padne na pamet približiti mi se ni milimetra više”, govori nekadašnja studentica za TelegramKOMENTARI

 1. More kaže:

  Pretezno studentkinje se nude za prolaznu ocenu. Oni su spremni da intimno budu sa profesorima, dekanima itd. A posle se kao opamete pa se zale. U glavnom tema je jako sirokog pojma ali pokaze se stalno koliko su zenske pokvarene!

 2. Šojić kaže:

  Pre 20 godina

 3. Deks kaže:

  Vidim negativne ocene na komentar „More“,ali je donekle u pravu.Iz iskustva,druzenja sa pojedinim devojkama i slusajuci njihove price,i tek kako ima devojaka koje su spremne na sve i svasta,naravno te su u manjini,al nemojte mi reci da neke devojke ne koriste izgled,pa cak i polni organ za neku korist,ili poziciju itd.

 4. To su samo prazne price kaže:

  Eto, po nekim komentarima se vidi da studentkinje ipak nisu u istoj poziciji sa studentima. One se, ako imaju dobar zeludac, barem mogu ponuditi profesoru, dekanu za prelaznu sesticu. A sta da radim ja koji sam musko, moram redovno da grejem stolicu za prelaznu ocenu.
  Osim ako slucajno ne naletim na nekog profesora ped*ra.

 5. Suzy kaže:

  Znam za jedan slučaj iz vremena kada još to uopšte nije bila tema. Krajem osamdesetih na Građevinskom fakultetu u jednom kabinetu…
  Predator se nudi a ona kojoj je to lako da obavi ona će to sredstvo iskoristiti. Većina ipak nije takva i to su onda vrlo neprijatne situacije.

 6. YU kaže:

  MORAL
  OVI KOMENTARI SU VAN SVAKE ZDRAVE PAMETI. POSTOJI SAMO JEDNO PITANJE, DALI JE ONIMA KOJI ODLUČUJU O BILO O KOM ASPEKTU LJUDSKOG ŽIVOTA SVE DOZVOLJENO. TAČNO SE ZNA KOJI KODEKS TREBA DA POŠTUJU PROSVETNI RADNIC, LEKARI ,SUDIJE ITD. ZLOČIN JE ZLOUPOTREBITI BILO KOJE ŽIVO BIĆE KOJE JE U PODREĐENOM POLOŽAJU.
  KAKAV JE TO PROSVETNI RADNIK KOJI STUPA U INTIMNI ODNOS SA SVOJIM UČENICIMA? POSTOJE ZLOUPOTREBE I MUŠKARACA ALI SE O TOM ĆUTI, ALI NEMA NIKAKVE RAZLIKE .SVE JE TO ZLOČIN.

 7. Amor vincit omnia kaže:

  Seksualni nagon je jedna od najjacih pokretackih snaga i najacih motiva i poriva coveka/zene. Odmah posle instinkta za samoodrzavanjem dolazi seksualni instinkt i on je izrazen kod svakog muskarca/zene. U slobodnim i demokratskim drustvima je seksualnost gotovo slobodna, osim u slucajevima gde je zakonodavac izricito izrekao zabranu. Tu spada incest, silovanja svake vrste, ucena na bilo koji nacin izmedju nadredjenog po polozaju i podredjenog po polozaju. U takve situacije moze spadati seksualni odnos izmedju sefa i sekretarice, nastavnika i ucenice, ili obratno, profesora i studentkinje, oficira i njemu podredjene zene vojnika, sefa pogona i radnice i jos mnogo drugih primera. Takve veze zakon sankcionise ali i tu ima legalnog i moralno prihvatljivog izlaza. Jednostavno jedan zaljubljeni par u kome je jedan partner u nekoj zavisnoj poziciji prema onom drugom, (skola, univerzitet, radno mesto ili slicno,) prijavljuje svoju vezu nadredjenoj instanci i time ona postaje javna i nadredjena instanca ne progoni jedan takav par nego ih rastavlja na radnom mestu, daje neke druge poslove u nekon drugom odelenji ili pogonu, u skoli , na poslu, u kasarni, tako da se zavisni odnos prekida i vise nema nikakvih sumnji da je neko unapredjen na poslu i bolje pozicioniran, odnosno neko ima bolju ocenu samo zato sto ima seksualnu vezu sa sefom ili profesorom. Dakle ukoliko ljubavni ili seksualni odnos izmedju nadredjenog i podredjenog nije transparentan on se zakonski sankcionise. Bivsa studentkinja bi trebala znati da se niko, ni jedan profesor, ne „promovise“ u status „Emeritus“ nego je to samo jedna forma kojom se univerzitetski profesori penzionisu. Emeritus znaci da je neko ostao dozivotno profesor odredjenog univerziteta, ali vise nije aktivan nego zivi penzionerskim zivotom ali teoretski moze biti ponovo pozvan u sluzbu i aktiviran. Tu ne vidim nista pocasnog,nego samo jednu zakonsku formu penzionisanja koja postoji u pojedinim zemljama. Slicna stvar je i sa generalima i admiralima . Njihovo penzionisanje ih ne odvaja potpuno od njihove sluzbe i oni u svako doba u slucaju neke potrebe mogu biti reaktivirani i nastaviti sa vojnim duznostima. Ja se inace dobro secam da su vreme mojih skolskih dana pojedine ucenice „smrtno“ zaljubljene u nekog svog nastavnika izvodile kerefeke i progonile nesretnog coveka u stopu i nigde nije imao mira. Ljubavna pisma i telefonski pozivi su jos samo jedno manje zlo koje su takve „zaljubljenice“ imale na repertoaru.

 8. Anonimni kaže:

  da me ne bi pogresno shvatili,ali hoce li sad tim studenkinjama biti ponisten ispit i diplome zbog toga??? Trebalo bi ako je istina to jer su dosle do prolazne ocena „mitom i korupcijom“ , a ne znanjem. Ne pravdam nikoga,ali one su tako polozile dok su drugi ucili i mucili se godinama,i sad su one zrtve!!!!NAJVECA ZRTVA JE PRAVDA!

 9. Justicijarijat kaže:

  @ Anonimni

  Ukoliko se dokaze da su ispiti odnosno diplome steceni podmicivanjem, odnosno seksualnom uslugom, onda ce biti obavezno ponisteni, a bice i pokrenut postupak protiv ilegalne prostitucije. Kako ce izgledati jedan Curiculum vitae u kome pise kaznjavanje zbog ilegalne prostitucije je jedna posebna prica za sebe. Naravno sve ovo vazi iskljucivo za pravne drzave. U Srbiji svi akteri jedne ovakve predstave mogu mirno da spavaju.

 10. Ris kaže:

  Svako normalan će osuditi zlostavljanje bilo koje vrste. Od strane profesora ka studentkinjama, poslodavca prema radnicama bilo koga ko te uznemirava seksualno. Fokusirali smo se na odnose muškarac na položaju, a žena je učenica, studentkinja, neko ko traži posao,ali isto tako ne treba zaboraviti, da sve više ima ugroženih muškaraca,koji jesu fizički jači ali mentalno zlostavljani.O tome se treba više pisati i muškarci ne treba da se stide ili plaše. Zlostavljanje je zlostavljanje ma od koga potiče.Niko ne sme da ugrožava slabijeg a da ne bude kažnjen. Tema je široka, ali važno je pokrenuti.

 11. DrMr kaže:

  Moja školska drugarica se udala za svog profesora sa fakulteta. Tako da ništa novo, žene su spremne na sve. Ima slučajeva i kad su seksualno uznemirene od strane profesora, a ima i dosta slučajeva kada “daju” za svoje interese.

 12. 123 kaže:

  Iz komentara se vidi da zene uglavnom nece biti podrzane u ovakvim situacijama, pre osudjivane. Nije ni cudo sto cute i trpe kada im se zlostavljanje stvarno desava..
  Tuzno.

 13. Anonimni kaže:

  @ 123
  evo moralnog pitanja za Vas. Da li bi ste spavali sa profesorom za sesticu iz matematike??

 14. old pimp kaže:

  @ Anonimni,

  Sve zavisi od ponude i cene. Ako je profesor mlad i lep moze i za sesticu. Sto je ruzniji i stariji, time mora i ocena biti veca. Sa druge strane treba uzeti u obzir i ponudu kupca kao i kakve performanse pruza u krevetu. Sve su to faktori koji odredjuju krajnji ishod i cenu. Inace sve na ovom svetu je relativno. Nemice nakon WW 2 su se prostituisale sa okupacionim vojnicima za konzervu pastete, najlon carape, kutiju cigareta ili paket zvakace gume. Ako je bio Crnac, onda su trazene vec dve pakle duvana. Sve na ovom svetu ima svoju cenu. Ceka se samo kupac koji je spreman to da plati.

 15. 123 kaže:

  @ anonimni @old pimp
  Cemu to „moralno pitanje“? Ne cuje se nikako moralno. Uvredljivo.
  Moj komentar nigde ne pominje spavanje sa profesorima,procitajte jos jednom.
  Napisao sam da se iz komentara gore moze zakljuciti da su zene uglavnom uvek osudjivane i kada su zaista zlostavljanje, pa s obzirom da znaju da ih ceka osudjivanje, cute i trpe. Zar ne postoje muskarci koji su bolesni pedofili i silovatelji? I vecina zena/devojcica koje dozive zlostavljanje od strane takvih muskaraca, cute jer znaju da ih ceka osudjivanje od 60% ljudi, ako ne i vise.
  Sto se tice devojaka koje daju svoje telo za ocenu, imam najslabije misljenje i gadjenje.
  Koliko bolesnih zena, toliko bolesnih muskaraca.

 16. Anonimni kaže:

  @123
  Drago mi je da si uspeo shvatiti svojim zadnjim recenicama zastu ljudi ne podrzavaju ii osudjuju takve zene!! Jer imaju izbor a one su izabrale krevet!! Pa veljda nece praviti heroja od nekog ko je dosao do neke titule podmicivanje,bez obzira sta to bilo. Svi su imali izbor odabrali su krevet i to je gotova stvar. Mozda je tebi to za sazaljenje,ali pre bi rekao da su takve osobe za zaljenje. Znaci nisu silovane, odlucile su same da legnu!! Toliko

OSTAVITE KOMENTAR

+ 62 = 65