Jedna sala manje

Povratak vlasništva ili  prava koja su u prošlosti nepravedno oduzeta, ili što se jednom rečju kaže  restitucija, odvija se u tišini ali uz izvesnu pažnju javnosti  u onom delu koji se tiče nekih javnih prostora.

 

Negde promena vlasništva prolazi neopaženo jer je prostor zamenio rentiera ali ne i zakupca. Na drugim lokacijama, neka mesta će nestati  ili potpuno promeniti namenu.

 

U ulici Zrinskog i Frankopana, jedna po jedna stara kuća nestaje da ustupi mesto budućem novom bloku zgrada. Bager je stigao do objekta koji mnogi pamte kao fiskulturnu salu. Dolazilo se ovde na rekreaciju ili na časove fizičkog, ali više neće.

 

U sali više nema ničega. Ona je vraćena Jevrejskoj opštini a  Noć muzeja je iskorištena da građani saznaju nešto o prošlosti ove kuće.

jevrejska zajednica subotica 4

jevrejska zajednica subotica 1 jevrejska zajednica subotica 2 jevrejska zajednica subotica 3  jevrejska zajednica subotica 5 jevrejska zajednica subotica 6

Foto: Zsinagoga.comKOMENTARI

 1. Nebitno kaže:

  Šteta što nemamo mogućnost da vidimo u kakvom je stanju objekat bio u trenutku nacionalizovanja 1945. godine. Čisto sumnjam da je bio u istom ili makar približno sličnom.

  Stanje u kom je "vraćen" sramota je za društvo čiji sam deo. Međutim, iskustvo mi govori da bi uzaludno bilo očekivati drugačiji način postupanja.

   

 2. nunicasu kaže:

  u toj fiskurtujnoj sali je nekada odjekivala sreca djaka ekonomske škole 🙁

  medju kojima sam, naravno, bila i ja…

 3. dizel kaže:

  Gde sad ekonomisti imaju fizicko?

 4. Anonimni kaže:

  Umesto sportske sale, ima da nikne sportska kladionica.

 5. Nebidan kaže:

  Ja sam u ovoj sali trenirao karate 90-ih. Steta kako sad izgleda objekat.

 6. STeve kaže:

  Cek cek, zagrebao si sustinu pa promenio temu. Nije mi jasno, zasto je sala ruinirana? Nedavno je jos funkcionisala…

 7. ZNAM kaže:

  Romi iz komsiluka su sve unistili

 8. KOMSINICA IZ ULICE kaže:

  Pokusala sam da napisem opsirno sta se desilo sa salom te je u ovakvom stanju ali moj komentar nisu prihvatili niti su ga prikazali,ali je gore ZNAM ukratko napisao sve.Hvala.

 9. Anita Đurić kaže:

  Ja sam profesorica u Esš"Bosa Milićević" u toj sali radila sam 12 godina i jako mi nedostaje!Trenutno nemamo salu i časove držimo u učionici, spajajući stolove učenici igraju stoni tenis,pikado,kartaju se,igraju šah a neki uče za kontrolni,odgovaranja i pisu domaći.Kada je lepo vreme idemo u Dudovu šumu,sa nekim odeljenjima idemo na klizanje,u teretanu,bazen (koja su voljna da plate iznajmljivanje klizaljki ili ulaznice).I pored toga devojke koje su se takmičile za našu školu doprinele su da Ekonomska škola bude proglašena kao najuspešnija u svim takmičenjima za ovu školsku godinu!Ponosna sam na njih!Sa suzama u očima gledam ove slike i jedino mi nada ostaje da ću uskoro svoje časove fizičkog u učionici zameniti sa nekom salom i napokon uz zvuk pištalje pozdraviti svoje učenike sa "ČAS POČINJE ZDRAVO"!!!!!!!

 10. Aleksa kaže:

  Pa ako je zgrada bila u vlasništvu Ortodoksne zajednice, a ja se sećam da se za verske potrebe koristila i nakon II svetskog rata, sve do masovnog iseljenja Jevreja u Palestinu, kako sada odjednom postaje vlasništvo Jevrejske opštine u Subotici.

  Kao fiskulturna dvorana za Ekonomsku školu je bila fukcionalna dok je škola bila u bivšoj Kakaš školi, nakon toga, selidbom škole u zgradu Radničkog univerziteta, pa nakon toga u bivšu Jevrejsku bolnicu u ulici Đure Đakovića, učenici su gubili puno vremena odlazeći i vraćajući se na i sa ove lokacije.

  Ovo je tipičan primer nebrige o ovoj školi, jer sve ostale škole u gradu imaju fiskulturne sale. 

OSTAVITE KOMENTAR