Jednočasovni štrajk upozorenja u Vodovodu

Sindikat “Nezavisnost” subotičkog JKP “Vodovod i kanalizacija” održao je juče jednočasovni štrajk upozorenja sa zahtevom za povećanje zarada zaposlenih u javnim preduzećima Srbije.

Kako prenosi TV Subotica, od 8 do 9 časova, zaposleni su održali štrajk sa zahtevom upućenim Vladi Srbije: povećanje zarada za zaposlene u javnim komunalnim preduzećima Srbije i to za 10 odsto.

Sindikalci su naveli da je javnim preduzećima zakonski onemogućeno i pojedinačno i ukupno povećanje zarada, odnosno koeficijenata. Sada kada se većini onih koji se finansiraju iz budžeta vraćaju plate na staro, gotovo 70.000 zaposlenih u javnim preduzećima u Srbiji je zaboravljeno, iako zarade finansiraju sami, od prihoda koje ostvaruju, kažu u sindikatu.

Aktivnosti, koje će biti  koordinisane iz Beograda, za sada, kako navode u Sindikatu “Nezavisnost”, ostaju na štrajku upozorenja. Jedan od predloga je da se pokrene prikupljanje potpisa za narodnu inicijativu sa zahtevom za ukidanje, za sindikalce, spornih zakona.

 

TV SuboticaKOMENTARI

 1. Megille kaže:

  Subotički Vodovod ? Štrajkuju ? Nemaj dovoljno novaca za plate ? Sve je ovo jako čudno. Odem ja koji dan u Vodovod jer sam dobio opomenu da dugujem Vodovodu. Ponesem račun i kažem njima pogledajte po zadnjem čitanju za godinu dana sam potrošio manje od 1 M3 vode a dobio sam ogroman račun za vodu. Kod reklamacije su mi rekli da sam u pravu i za jedan kubik vode treba da im platim oko 70 dinara koliko i košta voda za jedan kubik potrošene vode. A što se ostalog duga tiče to se ne odnosi na potrošenu vodu već na POGONSKU SPREMNOST i to 80 din po mesecu ,znači da treba da platim još 12×80 din za nekakvu spremnost. Na moje insistiranje da ovo nije pravedno i zašto nisu tih 80 dinara ugradilu u cenu vode ,dobiosam ‘ljubazan’ odgovor da bi onda 1M3 vode koštala 80+ 70= 120 din po M3 i ovako Vodovod manje bi mogao naplatiti od građana,poput u mom slučaju jer onda bi imao troškove samo 120 din bez onih plus 12x 80 din=960 din. Ipak mi je gospodin na reklamacijama priznao da ovo nije pošteno i da sam u pravu ali on mi ne može pomoći jer ovu odluku o naplati vode JP Vodovod još je donela DS-Demokratska stranka Srbije.Molim? Pa ta stranka već osam godina nije na političkoj sceni države. Posle ovoga raspitajte se koliko priključaka Vodovod ima i pomnožite taj iznos sa 960 dinara za svaki priključak. ( velika je tajna kako naplačuju ‘pogonsku spremnost’ kod velikih kolektivnih zgrada gde još imaju zajednički vodomer ,svakom stanaru posebno ili samo jedanput za zajednički sat.Jer onda ispada da najveći potrošaći taj namet ne plaćaju pa se i ne bune ) Ništa ne daju a građani ih plaćaju . A novaca nikada dosta.

 2. Vaše ime kaže:

  @Megille
  U zgradama pogonsku spremnost naplaćuju SVAKOM POTROŠAČU POSEBNO, znam sigurno – provereno.

 3. Bobisa kaže:

  Strajkujte i ne dajte da se i to preduzece proda!!!

 4. freestyle kaže:

  a gde ja da strajkujem da dobijem pijacu vodu u XXI veku???? na 4km od gradske kuce

 5. Megille kaže:

  @ Bobisa :Male su šanse ,jer jedan od uslova za Srbiju da ‘privatizaciju’ Javna Preduzeća. I tu neće biti otpora. Ona su najprofitalnija preduzeća-novci im se’slivaju’ na osnovu opštinskih ( čitaj Europskih-Nemačkih ) odluka direktno u kase tih preduzeća. Iz tih kasa odlaze u inostranstvo- ‘ špranca ‘ je vrlo jednostavna . Pored tog zaštićeni su zakonom o komunalnim delatnostima i tu građanin ne može protiv njh ništa kao pojedinac… Ovu privatizaciju još davno hteo da sprovodi i pokojni Stevan Plestović ‘ministar’ u opštini za vrema Kasinog mandata,ali imao je onda veliki otpor od stranke ‘ Građana Subotice’ pa je ta odluka stopirana unatoć tome što su i neki investicioni krugovo iz Nemačke bili ‘ jako’ zainteresovani…Sada se ponovo aktulizira -pa smanjenje zaposlenih i sve što već ide stim. Ovo čeka i ostala JP u Subotici primer ‘Čistoću i Zelenilu ‘ i teko redom…

 6. tarabetina kaže:

  Samo ostro drugovi! treba oterati bagru.
  ovo je tek pocetak…
  zalosno je sto takvo preduzece ima novac a plate bedne i naravno uzimanje onih 10%

 7. amacak kaže:

  megille, jesi na kraju banrotirao od tih 80 dinara?

  pogonska spremnost može da znači da bez obzira koliko malo vode vučeš iz sistema nešto resursa mora da se troši da bi svaki treći ili trideset treći dan dan kada otvoriš slavinu iz nje potekla voda. a to što se taj “šalteraš” složio sa tobom ne znači ništa, gde bi on stigao kada bi se raspravljao sa svakim ko mu dođe sa svojom tužnom pričom.

 8. Raspop Teodosije kaže:

  @amacak
  Hm, hm …
  Po toj logici bi svako ko bilo šta prodaje mogao da naplaćuje neku vrstu “pogonske spremnosti”: Pekar što drži vruću furunu da ti ispeče burek svaka 33 dana kad se tebi jede. Lekar da bi bio spreman da te leči svaka 33 dana kada se pojaviš kod njega ili možda mesar, da bi ti svakog 33 dana prodao kobasice. Treba li i železnici uplatiti po 80 dinara svaki put kada prođeš pored stanice? Pa bože moj i oni moraju biti spremni svaka 33 dana kada ti odlučiš da putuješ. Ovo ne pije vodu, nađi neko suvislije obravdanje za ovaj lopovluk…

 9. Megille kaže:

  @ amacak : citat ‘ megille, jesi na kraju banrotirao od tih 80 dinara? ‘ citat završen. Pretpostavljam da si mislio na reč ,bankrotirao’ . Nije tu poenta o tome nego o lopovluku.da se na perfidan način otme novac od građana Subotice. Na kraju nisu građani humanitarna organizacija da ‘doniraju’ 80 dinara samo tako u kase Subotičkih Javnih Preduzeća. Uostalom ko ćemeni i drugima samo tako ‘mufte’ davati po 80 dinara kada mi se ćefne ? Pročitaj ‘ Raspop Teodosije ‘ dobar odgovor ti je dao. Nismo mi svi bedaci kako bi gospoda iz Javnih Preduzeća htela…

 10. Pajo kaže:

  Tu neke stvari oko racuna i potrosnje nisu ciste! Iskljucen sam u zelenom pojasu! Vodomer mi je ukraden! Sahta mo je zatrpana! A dobijem svaki mesec potrosnju 1 kubik!??? Stalno mi povecavaju stanje na vodomeru! Hallo pa lepo vam pise u racunaru blindiran!!!!

 11. bac Vranje kaže:

  @ amacak
  a zamisli kad bi pogonsku spremnost po tvom naplacivao SUtrans npr da autobuisi budu spremni ,a onda + pogonska spremnost za stajalista. I da li se ti vozio ili ne stize na naplatu kuci svaki mesec sa tvojim sjajnim objasnjenjem pa ako se ikada budes setio sesti u autobu da te ceka stajaliste i da autobus dodje po tebe!! Puno glupo zar ne??A inace je to bilo ukinuto pre par par godina jer je neustavno i ugradjeno je u kubik vode.A ako neverujes trazi od ViK specifikaciju cene kubika vode,pa ces videti sta je sve ugradjeno u kubik

 12. Ibrahim kaže:

  Ja nemam vodu samo prikljucak na kanalizaciju! Zasto placam pogonsku spremnost!Bar po definiciji Pogonske spremnosti iz cenovnika vodovoda! http://vodovodsu.rs/25-Cenovnik-usluga Drugo uslugu po zakonu mogu da mi naplate po merenoj potrosnji tako da nerazumem racunicu za cenu koju mi naplacuju za odvodjenju i preciscavanju! Ja pustim u kanalizaciju nekad i 5 puta vise odpadne vode nego sto mi naplate! A kada je kisa onda i vise!

 13. Bersaglieri kaže:

  Pogonska spremnost je nesto sto ocito diskutanti niti poznaju niti razumeju. Ja njima na tome ne zameram. Zameram komunalnim i ostalim usluznim delatnicima da nisu nasli za shodno da publici/potrosacima objasne sta je to pogonska spremnost kako i zbog cega nastaje i cemu sluzi i zasto se MORA naplacivati. Recimo Mali Djokica dozivljava svet oko sebe kao kafanu. Udjes pojedes popijes i sto si pojeo i popijo to i platis. Pravedno i posteno. Mali Djokica naravno nema pojma da je u cenu “deset sa lukom” i pivo, ugradjena struja, voda, plate personala, porezi i prirezi, toaletne prostorije, klima uredjaji, i svi moguci doprinosi, sve moguce popravke, kako one prosle tako i aktuelne pa tako i rezerva za one buduce. O sirovinama za njegovu porudzbinu da i ne govorimo. Ono Sto vazi za spricer u kafani vazi i za vodovode, dalekovode, naftovode, gasovode, toplovode, telekomunikacije i sta ga znam sta sve jos. Neko sve to mora da odrzava spremnim za pogon i funkciju. Ta spremnost kosta novaca i zato neko mora da plati pogonsku spremnost na neki nacin , pa bilo to na mostu ili na cupriji.

 14. Pametnjaković kaže:

  @Bersaglieri
  E, pa primer sa Malim Djokicom ti baš i nije dobar primer za objašnjavanje postojanja naplate pogonske spremnosti vodovoda.
  Zašto?
  Zato što Mali Djokica kada naruči „deset sa lukom“ i pivo, on to sve pojede i popije, i traži račun da plati, a ono na računu stoji neka cifra za „deset sa lukom“ i pivo, a ne piše dalje struja, voda, plate personala, porezi i prirezi, toaletne prostorije, klima uredjaji, i svi moguci doprinosi, sve moguce popravke, itd…..
  Samo „deset sa lukom“ i pivo, i PDV, i ništa više.

 15. bac Vranje kaže:

  @ Bersaglieri
  a sta mislis kako se formira cena?? Pa u cenu ulazi sve to i jos plus zarada,cisto malo objasnjenje ekonomije, za one koji ne znaju kako se formira cena proizvoda!!!!

 16. bac Vranje kaže:

  @ Bersaglieri
  Takodje ako je pogonska spremnos to sto su oni izlupali na sajtu zasto onda dolazi do nestasice vode i iskljucivanja?? Znaci LAZU i to je samo farsa od toga sta oni smatraju pogonsku spremnost jer su nespremni!!!

 17. Bersaglieri kaže:

  Kakve su Suboticke prilike meni nije poznato ..Ja samo znam da se od uvek i svuda u Evropi , barem onoj zapadnoj, placa odrzavanje infrastrukture da li analognog telefona, el. energije, vodovoda itd. Ti imas analogni telefon u stanu i ne koristis ga ali placas osnovnu cenu za njega. Isto tako je i sa strujom ili vodovodom odnosno kanalizacijom. Utrosak necega je jedno a koristenje i prikljucenje na infrastrukturu je nesto sasvim drugo. Mozes posedovati stan u kome niko ne stanuje, placas utosak energije ili vode = 0 ali pausalu za prikljucak na mrezu moras redovno placati.

 18. Megille kaže:

  @ bac Vranje : Ovo je dokaz kako nas varaju ikradu : citat iz cenovnika Vodovoda ‘ Napomena: Ukoliko potrošnja vode u domaćinstvima i individualnim stambenim zgradama pređe 25m3 mesečno, razlika će se obračunavati po ceni vode za korisnike usluga u poslovnom prostoru. Gradsko veće je od 01. aprila 2011. godine uvelo naknadu za pogonsku spremnost sistema za sve kategorije korisnika u mesečnom iznosu od 96,00 dinara sa PDV po svakom ispostavljenom računu. Održavanje pogonske spremnosti sistema znači da JKP „Vodovod i kanalizacija“ ima obavezu da kontinuirano obezbedi adekvatan pritisak i kvalitet vode u vodovodnoj mreži i za evidentirane potrošače koji ne koriste ili koriste svega nekoliko kubnih metara vode, kao i za one koji koriste veće količine vode. Pogonska spremnost sistema mora biti obezbeđena svih 24 časa dnevno, za sve potrošače, bez obzira na količinu proizvedene i isporučene, odnosno potrošene vode. Naknada za pogonsku spremnost sistema plaća se u jednakom iznosu svakog meseca, kao i u mesecima kada nema potrošnje.’ citat završen . ZNAČI SETILI SU SE DA MOGU POSEBNO NAPLATITI RAD PUMPE KOJI PUMPAJU VODU U VODOVODNI SISTEM. Ovoje obrazloženje za lakoverne ,iz prostog razloga jer kod svih analiza cena rada ,usluga i sirovina se iskazuju svi troškovi ,pa tako se formira jedinična cena usluga. Tako da krajni potrošać kada isplati 1M3 vode u tome sve mora biti obuhvaćeno, ( pa i pritisak u vodovodnon sistemu-rad pumpi)-zar ovo nije pogonska spremnost ?. Ali eto Vodovodu iz svojih ‘ekonomskih’ razloga više se isplati na ovaj način pljačkati građane Subotice. Jer građanin nema pravo na štednju jer i kod minimalne godišnje potrošnje plača enormni iznos na izmišljenu stavku zvanu ‘pogonska spremnost ‘ . Usvari može sve ovo sprečiti otkazom usluge Vodovoda…samo ako ovo krene masovno ,a ljudi će početi otkazivat ,pitanje kako će Vodovod odreagovati-smanjenjem broja zaposlenika ili privatizacijom JP i državnog resursa -vode.?

 19. bac Vranje kaže:

  @ Megille
  takodje i PDV na pogonsku spremnost je kradja para kao i PDV na brojilo jer to nija usluga i ne podleze PDV to je jos jedan vid kradje kojim se zavlaci ruka u ruke gradjanima i krade u korist drzave

 20. Pajo kaže:

  Istina je da Vodovod po potrosacu ide u minus ako potrosac nepotrosi mesecno 2 kubika vode! E sad trebalo bi da se statisticki izracuna procenat potrosaca koji su ispod i koliki je minus! Pa odluciti dali treba ugraditi to u cenu vode i podeliti sa ostalim korisnicima! Ili doneti odluku da onaj sto trosi ispod dva kubika ili te 120 kubika u servisnom roku placa razliku pri servisu!I da to sve bude pravedno velicinu naplate tarife izvesti po velicini precnika vodomera! Recimo standadni vodomer 3/4 do 1 col 100din ,5/4 150din 6/4 200din fi 50 do 80 500 din fi 100 do 250 600din! I ne po racunu nego po mernom metu! i naravno potrosnja minimalna se povecava po precniku mernog mesta! Naravno ovo bi boleno vodovodu 50 posto od sadasnje pogonske spremnosti! Pazi sad kada jos i ovo dodaju uz pogonsku spremnost!

 21. Megille kaže:

  @ Bersaglieri . Dobro mi veli moja komšija Mile šofer , ‘ovi su bre prepisali sve otimačke zakone od tih država koji isto tako otimaju novac iz đepova svojih građana’ Ima idrugačijih država, ali njihovi zakoni ne pogoduju dovoljno za otimačinu. Da. Srbija koristi šprancu Njemačke države-jer ovi zakoni o naplati svega i svačega upravo dolaze od njih.Nije ovo slučajno jer kod privatizacije JP Srbije kao potencialni novi ‘vlasnici’ već će imati identične zakone od kojih opet samo oni će imati koristi…I još neki vele kako su oni sposobni. Ovako svi bi bili sposobni ako bi im se dozvolilo…

 22. amacak kaže:

  poređenje sa suboticatransom i pogotovo privatnim radnjama je neprimereno. oni nemaju, kao vodovod ili elektrodistribucija, priključke koje moraju da održavaju i drže spremnim i pored toga što se neki malo ili nimalo ne koriste. svaki vlasnik priiključka je ušao u dugoročni poslovni odnos sa vododovodom što nije slučaj sa putnicima u autobusu i kupcima u pekarama. pekari i prevoznici svoje kapacitete dimenzionišu na drugi način, vodovod to mora da čini (i) prema broju priključaka koji nisu samoniklo izrasli pored vaše kuće nego ste ih vi tražili.

  lepo je mučeni šalteraš rekao da bi ako toga nema cena vode morala biti veća. to je pitanje raspodele troškova između raznih kategorija potrošača i ja mislim da je sasvim u redu da postoji razuman paušal koji treba da plaća svako ko je iskazao potrebu za vodom. tih 80 dinara mi se čini razumnim.

 23. bac Vranje kaže:

  @ amacak
  imaju stajalista, vozila koja moraju biti ispravna , cista .. itd , zato je to jos jedna perfidna kradja i uzimanje leba bez motike. Zato je sasvim ispravno poredjenje jer i ta vozila i stajalista moraju biti uredna i ispravna

 24. Megille kaže:

  @ amack , Pajo : Rentabilnom gazdovanjem Javna Preduzeća ne bi bili u gubitku kada ne bi imali enormalno zaposlene ‘ uhljebe ‘ u svojim preduzećima . Samo ovo oni ne vele nikom a ne vele ni to koliko novaca od građana Subotice se sliva u Beogradsku kasu…ovo je suština geneze svega ,i zato oni ne odustaju od naplačivanje svega i svačega. Ja samo se čudim pojedincima koji podržavaju ovaj lopovluk-u ‘ uvlakačkom ‘ stilu…Uostalom tehničkih rešenje ima bezbroj dok ekonomskih samo jedan. E sada da li će ovo neko ili neki svatiti ?

OSTAVITE KOMENTAR