Jeftiniji uvoz za robu iz EU

Vlada Srbije bi trebalo narednih dana da usvoji uredbu koja će omogućiti jeftiniji uvoz razne robe iz zemalja Evropske unije. Uredba bi trebala da startuje od nove godine, a snižavanje carina vrši se prema dinamici koju je, kroz primenu Prelaznog trgovinskog sporazuma, Srbija ugovorila sa Briselom.

 

To znači da će uvoz automobila od 1.500 do 3.000 kubika biti bez carine. Takođe carina se neće plaćati ni na frižidere, radio-aparate za automobile, šporete i mnogu drugu belu tehniku, dok će carina na televizore umesto dosadašnjih šest odsto biti tri. Tri posto carine će ostati i na kozmetičke proizvode (preparate za brijanje, kupanje, taoletne vode i parfeme), dok će uvozne čokolade ostati bez dosadašnjeg nameta od deset odsto, što važi i za mineralne vode, sladoled, testenine itd.

 

Smanjenje ili ukidanje carina na pojedinu robu bi moglo dodatno da optereti privredu Srbije. Sa ionako jakom konkurencijom se sve teže borimo, a najviše će trpeti one firme čije je jedino tržište Srbija.

 

Sa druge strane, proces ukidanja carina traje već godinama i svake godine se pojedine stavke smanjuju što je ostavilo dovoljno vremena srpskim privrednicima da se prilagode i stvore konkurentan proizvod.

 

Postoje proizvodi koji će imati zaštitu. Carinska zaštita do ulaska Srbije u EU postojaće za sve vrste mesa, klanične proizvode, jogurt, kiselo mleko, maslac, razne sireve, med, krompir, salatu, krastavce, kukuruz šećerac, povrće, pšenicu, brašno, kobasice, voće, voćni sokovi, duvan, šećer, ulje od suncokreta…KOMENTARI

 1. Vladi kaže:

  Da li to znaci kao fizicko lice ode u Madarsku i kupi televizor plati 3 odsto carine vrednost te iste robe?

   

 2. molim? kaže:

  @Vladi

  da, to bi to značilo, ali ne zaboravi da ćeš platiti i PDV koji je sada povećan na 20%! Tako da, kad sve sabereš, platiš 3% manje carinu, a PDV 2% više, suma sumarum uštediš 1%. Sve u svemu, zanemarljivo kod pojedinačne kupovine, za uvoznike na veliko možda nešto i znači.

 3. Ivica kaže:

  Vladi:

  Da li to znaci kao fizicko lice ode u Madarsku i kupi televizor plati 3 odsto carine vrednost te iste robe? 

  Nemoj se baš odmah hvatati za televizore…ajde, možda nisam dobro upućen, ali mislim da se ovo odnosi isključivo na robu “Made in EU”, što bi značilo da to za 90% bele tehnike, a pogotovo televizore (Sve je iz Kine, Koreje, Turske itd…) ne važi.

  Neka me neko ispravi ako nisam dobro razumeo… 

 4. nsabi kaže:

  Nemojte mešati plaćanje carine u skraćenom postupku na graničnom prelazu i plaćanje pri redovnom carinskom postupku. Raspitajte se pre nego što krenete, da se ne bi na granici našli u čudu!

 5. antus kaže:

  @ ivica:

  1.gresis.

  2, to ti nije carina koju placas na carini. Ovo ovde se odnosi na redovan postupak carinjenja pri uvozu vece kolicine robe (sleper televizora), a to sto ces ti preneti jedan tv, to ide skracenim postupkom i to nema veze sa ovim gore pomenutim… a takodje nema ni veze sa nama obicnim smrtnicima, nego ce uvoznici to sebi staviti u dzep, jer naravno marzu nece smanjiti za iznos pojeftinjenja carine

   

 6. Ivica kaže:

  antus:

  1.gresis.

  2, to ti nije carina koju placas na carini. Ovo ovde se odnosi na redovan postupak carinjenja pri uvozu vece kolicine robe….

  Moj komentar se ni nije odnosio na postupak carinjenja, već na poreklo robe…Pošto je dogovor postignut sa Briselom, logično mi je da EU radi u korist proizvođača, odnosno plasiranja njihovih proizvoda van granica EU. Šta oni imaju od toga što se na robu koju i oni uvoze ne plaća carina pri njenom ulasku u Srbiju? Dobro, trgovinski lanci imaju koristi i od toga…

  Nadovezujem se na uredbe sa kraja prošle godine, kojima je takođe smanjena carina na automobile i pojedine grupe proizvoda koje isključivo vode poreklo iz EU.

 7. ivsa kaže:

  Znači kupiš auto 1,6 i uvezeš ga bez carine da li sam dobro razumeo. Znači kupiš doteraš i registruješ. Ne razumem se u ovo ali molim one koje se razumeju da pojasne da li sam u pravu. (Verovatno nisam)

 8. tibor kaže:

  Država sa ovim treba da podstakne – ŠTO VIŠE GOTOVINU IZ SRBIJE I ŠTO VIŠE ROBE IZ EU: Na kraju ćemo jesti automobile, belu tehniku, i sva sranja što uvozimo !

 9. Dd kaže:

  ljudi nemojte se previse nadati, roba u vrednosti do 3.000,oo eur moze se cariniti direktno na granici i jedinstvena carinska stopa je 10% + pdv (znaci na svu robu) tako da tu ne polazite previse nade.

  sto se tice automobila na SVIM automobilima je snizena stopa carine, ali, benzinci od 1000 ccm do 3000 ccm ce od sledece godine imati kod obracuna carinsku stopu od 0% kao i dizelasi izmedju 1500 ccm do 2500 ccm, SVI OSTALI ce imati carinsku stopu od 2,5%. ALI pod uslovom da imate odgovarajucu dokumentaciju uz auto. To podrazumeva da vam spediter iz zemlje iz koje auto dolazi mora uraditi EUR1 obrazac. za to vam je opet potrebna potvrda od fabrike u kojoj je auto proizveden da je roba preferncijalnog EU porekla. to otprilike kosta 100 eur zavisi od proizvodjaca do proizvodjaca (ukljucujuci i speditera).naravno pdv je svuda 20%.

  carina se obracunava na vrednost automobila i putne troskove a porez se placa i na sve to (ukljucujuci i carinu).

   

  naravno cela ova prica pije vodu SAMO ako je roba proizvedena u EU.

  u zavisnosti od nekih carinika mozete imati problema sa robom iz recimo norveske posto i norvezani izdaju EUR1 a nasa carina to ne priznaje jer norveska direktno u njenom sastavu iako ima sve potrebne trgovacke sporazume.

   

  tema je opsirna i nimalo jednostavna.

 10. niki kaže:

  @Dd
  ajde pojasni molim te malo ili bar uputi gde moze da se procita o tome vise, fizicko lice kad uvozi robu iz Madjarske kakva je skracena carinska procedura i koliko se placa sad po novom carina na belu tehniku i audio/video opremu?

  Ako je recimo vrednost robe   veca od 3.000EUR sta onda?

  Hvala unapred! 

 11. joza kaže:

  Gde da kupim pvc držače porcelanskih tanjira (na stolu, policama i dr.)
  uvoz iz kine

 12. RaleSu kaže:

  Preporucujem vam sajt Direktan uvoz iz Kine http://www.direktanuvozizkine.com/ ako vas interesuje licni uvoz iz Kine a ne znate odakle da krenete ili ne znate gde da kupujete. Super savet, informacije i preporuke kineskih sajtova.

OSTAVITE KOMENTAR