Ješić: Dogodine čišćenje kanalske mreže

Udruženim sredstvima lokalnih samouprava i Vlade Vojvodine, sledeće godine biće očišćena četvrtina kanalske mreže u Vojvodini, najavio je u Subotici pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Goran Ješić.

 

Prema njegovim rečima, to je jedan od konkretnih projekata kojim Vlada Vojvodine želi da poveća konkurentnost vojvođanske poljoprivrede i započne proces povećanja profita po hektaru obradive površine.

 

Ješić je na sastanku sa gradonačelnikom Subotice Modestom Dulićem predstavio aktivnosti po pitanju restrukturiranja javnog preduzeća “Vode Vojvodine”, za koje je ocenio da je najvažniji resurs koji pokrajina ima.

 

“Ukupna dužina kategorisanih puteva u Srbiji, uključujući i Vojvodinu je 9.500 kilometara, a dužina kanalske mreže u Vojvodini je 22.000 kilometara. To je sistem koji je građen stotinama godina i na koji, na žalost, u poslednjih 30 godina nije potrošen ni jedan evro u kapitalna investiranja”, rekao je Ješić.

 

On je ocenio da kanalski sistem omogućava povećanje produktivnosti i prihoda po hektaru i omogućava da Vojvodina ima bogatije poljoprivredne proizvođače, pa su stoga nastavljena tri projekta, započeta još 1991. godine, a jedan od njih tiče se povezivanja Tise i Palića.

 

“Priprema se tenderska dokumentacija i početkom sledeće građevinske sezone počinje radovi na tom sistemu, koji je izuzetno složen zbog visinske razlike. To će omogućiti normalno funkcionisanje Palićkog jezera, ali i navodnjavanje novih 30.000 hektara na ovoj teritoriji”, rekao je Ješić.

 

On je precizirao da će se navodnjavanje vršiti niskonaponskim agregatima, a ne dizel agregatima, što će pojeftiniti sam proces navodnjavanja.

 

“Ovog leta i tamo gde smo imali vodu, navodnjavanje je bilo neisplativo, jer su troškovi navodnjavanja između 300 i 350 evra”, precizirao je Ješić.

 

S tim u vezi, on je najavio da će Pokrajinski sekretarijat i Grad Subotica udružiti sredstva kako bi bila očišćena kanalska mreža.

 

“To je veliki projekat koji smo pokrenuli na teritoriji Vojvodine i sve lokalne samouprave koje su prepoznale interes obezbedile su trećinu potrebnih sredstava, a ostatak je obezbedila Vlada Vojvodine. Tako će sledeće godine biti očišćeno 25 odsto kanalske mreže u Vojvodini”, rekao je Ješić.

 

On je nakon sastanka sa gradonačelnikom Dulićem rekao da su vođeni i razgovori po pitanju ruralnog razvoja, gde će u narednoj godini biti uloženo oko 20 miliona evra u poboljšanje uslova života u ovim sredinama.

 

Gradonačelnik Subotice Modest Dulić ocenio je da poseta Ješića, nakon posete Miroslava Vasina, govori da Subotica i dalje ima podršku pokrajinske administracije, koja je i u prethodnom periodu bila izuzetna, te da garantuje da će u narednom periodu biti unapređena.

 

Dulić je naglasio da će i gradski budžet za narednu godinu biti planiran u skladu sa projektima pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, a koji idu u prilog “zajedničkog nastojanja na planu unapređenja poljoprivredne proizvodnje”.

 

“Zajedničkim naporima želimo da učinimo da naša poljoprivredna proizvodnja ne zavisi od prirode, već da se u proleće vode ne izlivaju po poljima, a da tokom leta njive budu navodnjavane. Zahvaljujući aktivnostima sekretarijata, pred nama su bolji dani kada je u pitanju poljoprivreda”, konstatovao je Dulić.

 

TanjugKOMENTARI

  1. Perix kaže:

    Jedan od retkih ljudi u DS-u koji me nije razočarao… 

  2. freelancer kaže:

    Pravo veliš…

OSTAVITE KOMENTAR