Jevrejska bolnica

Stara jevrejska bolnica, nalazila se u Kertvarošu, na uglu Singerove i Marije Vojnić Tošinice. Osnovana je 1923. godine u cilju lečenja siromašnih subotičkih Jevreja. Bolničko udruženje koje je nosilo ime i ideju dr Bernarda Singera, veroispovedne opštine, ustanove, pojedinci i celokupno subotičko Jevrejstvo, omogućili su kupovanje ove zgrade i njeno opremanje.

Slika

Slika

Slika

Dr Bernard Singer
Slika

Slika

Kako je ugled i popularnost bolnice rasla, tako je ona postala premalena a nedostaci starog objekta uočljiviji. Tako se razvila inicijativa, da se podigne jedna nova zdravstvena palata.
Slika

Slika

Iz dvorišta
Slika

1930.g. nova bolnica je opremljena najmodernije i najkomfornije za to vreme. Na skoro svakom koraku se nalazilo kupatilo, nema električnog zvonceta nego lampe koje daju svetlosne signale, sve sobe su bile dobro zvučno izolovane, svaka je imala terasu ili lođe. Ugrađen je lift za prenošenje kreveta a služi i bolesnicima za udobnu komunikaciju od prizemlja do krovne terase. U svakoj sobi su priključci za telefon i radio a svaki krevet ima svoj orman. Sobe imaju umivaonik sa toplom i hladnom vodom.

Slika

Slika

Za operacije postoje četiri operacione sale.
Slika

Slika

Bolnica poseduje rentgen, kardiograf, modernu laboratoriju…
Slika

Slika

Svakom jevrejskom lekaru koji je radio u Subotici, pružena je mogućnost da učestvuje u lekarskoj službi bolnice. Bolesnici i osoblje su iz kuhinje dobijali ishranu koja tačno odgovara jevrejskom ritualu.
Slika

Slika

Kotlovi za centralno grejanje
Slika

Siromašni Jevreji su mogli da se leče potpuno besplatno a oni ograničenih mogućnosti, plaćali su svega 30 dinara na dan. Prihodi bolnice su se u najvećoj meri sastojali iz darova. U pomaganju i zadužbinama, učestvovalo je celo jugoslovensko Jevrejstvo.
U bolnici je vladao duh topline porodičnog kruga, doma i jevrejskog bratstva, tako da besplatni bolesnici nisu osećali onu potištenost „koja na drugom mestu obuzima one koji se koriste dobročinstvom.“
Bila je to jedina jevrejska bolnica u zemlji tada.

Šta je bilo posle rata, vidi : Porodilište i Aquarius

SlikaKOMENTARI

  1. marko kaže:
    Lansky napisao:1930.g. nova bolnica je opremljena najmodernije i najkomfornije za to vreme. Na skoro svakom koraku se nalazilo kupatilo, nema električnog zvonceta nego lampe koje daju svetlosne signale, sve sobe su bile dobro zvučno izolovane, svaka je imala terasu ili lođe. Ugrađen je lift za prenošenje kreveta a služi i bolesnicima za udobnu komunikaciju od prizemlja do krovne terase. U svakoj sobi su priključci za telefon i radio a svaki krevet ima svoj orman. Sobe imaju umivaonik sa toplom i hladnom vodom.

    Ovako i sad izgledaju sobe u bolnici. 80 godina posle.

OSTAVITE KOMENTAR

4 + = 8

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 3 + 15 ?
Please leave these two fields as-is: