JKP “Vodovod“: Ispravnost vode za piće se proverava svakodnevno

Nema razloga za brigu oko kvalitete vode za piće u Subotici.

JKP “Vodovod i kanalizacija” Subotice ističu da se kontrola kvaliteta vode za piće u distributivnom sistemu Subotice obavlja u skladu sa Pravilnikom o higijenskoj ispravnosti vode za piće.

Uzorci se uzimaju svakodnevno od strane interne laboratorije JKP “Vodovod i kanalizacija” Subotica, a svake nedelje i od strane Zavoda za javno zdravlje u Subotici sa reprezentativnih mernih mesta, kako bi se dobila slika o kvalitetu vode sa teritorije čitavog grada – navode oni.

Takođe dodaju da je, s obzirom na vanredno stanje u zemlji zbog aktuelne epidemiološke situacije, i na osnovu smernica Instituta za javno zdravlje Batut, na svim vodozahvatima u gradu i prigradskim naseljima izlazna koncentracija rezidualnog hlora povećana u odnosu na uobičajenu koncentraciju i iznosi do 1 mg/l.

Ova koncentracija hlora predstavlja sigurnu prevenciju od eventualne kontaminacije distributivne mreže i nema negativan uticaj na zdravlje potrošača. To se odnosi i na distributivnu mrežu u MZ Prozivka. Uobičajeno vodosnabdevanje grada do kraja 2018. godine je bilo takvo da su mesne zajednice Novi grad, Mali Radanovac, Radanovac i Palić, snabdevane vodom sa Vodozahvata 2, a u periodu pre izgradnje tranzitnih cevovoda i drugi delovi grada su takođe bili delimično ili u potpunosti snabdevani vodom sa Vodozahvata 2 – kažu u ovom preduzeću.

Oni ističu da su “u želji da barem delimično poboljšamo kvalitet vode i izbegnemo potrebu za čestim ispiranjima na osnovu reklamacija potrošač, uspostavili takav sistem vodosnabdevanja da se snabdevanje cele MZ Novi grad vrši vodom sa Vodozahvata 1 u zimskom periodu (decembar – mart 2018/2019 i 2019/2020 godine), iako, svesni da ovakav režim neće moći dugo da bude na snazi, zbog ograničenosti u kapacitetima vode tokom godine.

Vraćanje na „stari“ režim morao je da usledi ovih dana, jer su kapaciteti bunarskog polja Vodozahvata 1 „napregnuti“ do krajnjih granica izdašnosti, usled povećane potrošnje, zbog čega mogu nastupiti problemi u urednosti vodosnabdevanja. Kako bi se obezbedilo neprekidno vodosnabdevanje korisnika bilo je neophodno aktiviranje bunara sa polja Vodozahvata 2, što po automatizmu znači da MZ Novi grad mora biti obuhvaćena ovom izmenom. Značajno uvećanje potrošnje bilo je i za očekivati s obzirom na period godine, a i na novonastalu situaciju vezanu za povećanu potrošnju (veći broj stanovništva je prinuđen da bude kući i automatski je veća potrošnja, zaliva se, pere se i sl.) – saopštavaju iz ovog preduzeća.

U budućnosti, puštanjem u rad Fabrike vode 2 imaćemo kondicioniranu vodu na celoj teritoriji grada Subotice i naselja Veliki Radanovac i Palić.

Planirani rok za pokretanje probnog rada Fabrike vode 2 je bio 26. mart 2020. godine, ali pošto zbog celokupne epidemiološke situacije u Evropi dolazak proizvođača opreme tehnološkog procesa iz Italije i Francuske nije bio moguć, rok za pokretanje probnog rada je odložen do prestanka epidemije, kada će se utvrditi tačan datum.

 

KurirKOMENTARI

 1. Madafaka kaže:

  Evo svi verujemo rezultatima vaših analiza. Potpuno ispravna jupika teče iz slavine.

 2. afet kaže:

  druze mi iz centra kad ide mo kod nekih u goste dalje od centra nosimo sa sobom flasice vode jer nezelimo da pijemo njiovu vodu

 3. Indijanac kaže:

  @afet
  Afete, vi iz centra se sigurno snabde vate sa one javne česme u centru grada ispred Žute Kuće.
  Jeste tamo najbolja voda u čitavom gradu.
  Znaš druže, tamo je velik protok vode, velika potrošnja i besplatno korištenje.
  Najbolja je voda u čitavom gradu tamo, to je sigurno.

OSTAVITE KOMENTAR