Jobbik : Usloviti Srbiju

Ovih dana, u poseti Subotici i Vojvodini, boravio je poslanik u mađarskom parlamentu Ištvan Savai, član i funkcioner stranke „Pokret za bolju Mađarsku“.
Njegovi domaćini i Savai, iskreno i otvoreno su istakli, da je pristupanje Srbije Evropskoj uniji, prilika da Mađarska uslovljavanjem obezbedi ostvarenje želja vojvođanskih Mađara. Do sada, Mađarska vlada je bezuslovno podržavala evropsku integraciju Srbije, ali se Jobbik, treća stranka po snazi, zalaže za bolje iskorištenje pozicije u kojoj se trenutno nalazi Mađarska u odnosu na Srbiju.
Kao aktuelne probleme, označili su ugroženost od romske populacije koja se ilagalno naseljava u ove krajeve i pustoši seoska i neka gradska domaćinstva (80 odsto provala, krađa…) i pretnju pojedinih huligana. Pored toga, založili su se za puštanje na slobodu nekolicine mladića iz Temerina, mađarske nacionalnosti, koji su pre par godina osuđeni zbog nasilja, po njihovom mišljenju, prestrogo.

Sve će biti lepše, od Rijeke do Ukrajine
SlikaKOMENTARI

 1. djomla kaže:

  Dodao bih pisanje Blica, koji prenosi izjavu gospodina Savaia:

  – Posebno sam posvećen problemima Mađara van zemlje matice i spremni smo da razgovaramo sa svim političkim organizacijama i ustanovama. Mađarska vlada se do sada orijentisala na dobre odnose sa Srbijom bez uslova, ali u našoj stranci mislimo da odnosi moraju biti uslovljeni i time kako žive Mađari van granica zemlje matice. Pošto je trenutno Mađarska predsedavajuća u EU, trebalo bi to iskoristiti i skrenuti pažnju na probleme Mađara u Srbiji, odnosno Vojvodini – rekao je Ištvan Savai.

  Takođe Savai za isti dnevni list govori:

  – Tražićemo da se mladići iz Temerina puste na slobodu i da se novac razvojnih fondova ravnomerno deli vojvođanskim gradovima. U potpunosti podržavamo predsednika Lasla Balinta da treba sprečiti ilegalne emigrante da naseljevaju Vojvodinu, jer po zvaničnim podacima čak 80 odsto su akteri provala, krađa i napada na nedužne građane – zaključio je
  Savai.

 2. Jelena kaže:

  Neka se doticni gospodin pobrine da cisti svoju kucu. Vojvodina je Srbija, a ne Madjarska.

 3. petar11 kaže:

  dokle ce vise ljudi pokusavati da naruse idilu koja postoji u Vojvodini?! niko ovde nikoga ne dira, svi imamo ista prava…kao pripadnik nacionalne manjine mogu to da tvrdim! sta vise da se da Madjarima? ako skole, ulice, novine, casopisi, televizije, tv stanice i sta vec nisu dovoljni…gospodo, granica je otvorena slobodno idite…ucinicete ostalima koji bi da zive u slozi i miru uslugu..
  hvala

 4. Zoka kaže:

  Na žalost gospodin Szavai je samo jedan od produkta zabrinjavajuće situacije koja vlada u Mađarskoj. Treba pomenuti da je njegova stranka pre dve tri godine podržala osnivanje Mađarske garde, koja je pre nego što je Ustavni sud zabranio njeno postojanje, organizovala marševe uniformisanih členova i to "slučajno" u naseljima gde je većinsko stanovništvo Romsko. Stanje ne popravlja ni činjenica da se u Mađarskoj na vlasti nalazi stranka Fidesz, iz čijih redova je i premijer Orban Viktor koji je nekoliko puta pokazao naklonost ka delovanju Mađarske garde i stranke gospodina Szavai. Na izborima za Evropski parlament, koji su se održali ne tako davno, zabeležen je nezapamćeno dobar prolaz desničarskih stranaka. Mađarska politička situacija je samo konkretizacija ove opasne pojave. U nazivu vladajuće stranke FIDESZ postiji reč demokratija, medjutim po postupcima kao što je izglasavnje zakona o medijima kroz koji se omogućava povratak široke cenzure medija na velika vrata, praktično, nacionalizacija penzijskih fondova, i inicijativa smanjenja nadležnosti Ustavnog suda Mađarske, pokazuju da je Orban samo deklarisani demokrata, a po uverenjima neko sasvim drugi. Da nesreća bude veća, ovakva Mađarska je započela predsedavanje Evropsokm Unijom od 1. januara.

 5. Mile u tranziciji kaže:

  Zoki je svaka na mestu.

 6. gorki kaže:

  Koliko se secam Madjarska kao i Hrvatska su obecale da ce pomoci izgradnji Narodnog pozorista u Subotici.Treba ih podsetiti na to posto se pristalo na najvecu glupost koja se zove odvojene scene za madjarsku,hrvatsku i srpsku glumacku ekipu.Inace ako nas vec svojataju mogli bi malo i da nas finansijski pomognu pa ako budu toliko velikodusni mozda se i odlucimo da nas prisvoje.Ovako na nevidjeno nista…

 7. Gost kaže:

  Obecali ili potpisali. Razlika je poprilicna.

 8. Hanibal Lektor kaže:

  Bliže se lokalni izbori, a nekoj od subotičkih partija treba podrška !

OSTAVITE KOMENTAR

47 + = 57

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 4 + 6 ?
Please leave these two fields as-is: