Još jedna škola bez nasilja u Subotici

Svečano je otkrivena ploča na zgradi škole OŠ “Matko Vuković” koja je karakteriše kao “Školu bez nasilja”. Nasilja ima ali mnogo manje nego ranijih godina, kažu u školi. Učenici su pripremili i skeč u kome su prisutni trebali da prepoznaju ko su žrtve, a ko nasilnici. Glavni cilj programa „Škola bez nasilja“ jeste stvaranje bezbedne i podsticajne

sredine za učenje, rad i razvoj. U školi ima nasilja kažu đaci i to uglavnom fizičkog i psihičkog.

 

Nasilje u školama smanjilo se za 14 odsto – verbalno za 21, a fizičko za 32 odsto. Stručnjaci kažu da je jedan od načina prevencije nasilja dobra i kvalitetno organiozovana nastava na časovima, ali i da decu treba motivisati da se bave vannastavnim aktivnostima.

 

Ministarstvo prosvete otvorilo je SOS telefonsku liniju putem koje će moći da se prijave slučajevi nasilja. Linija je otvorena non-stop, a pozivi na telefon 0800-200-201 su besplatni. Stručnjaci Ministarstva i prosvetne inspekcije evidentiraće prijave nasilja u školama i reagovati u saradnji sa ostalima nadležnim institucijama.

 

Inače, prema podacima UNICEF-a, svest o svim oblicima nasilja je smanjena, ali smanjena popularnost nasilnih učenika ne znači da je i nasilnika manje. Statistika govori da i dalje svako četvrto dete trpi učestalo nasilje od vršnjaka ili nastavnika, dok ga svako peto ne prijavljuje.KOMENTARI

  1. Beli kaže:

    Mi stvarno nemamo mesta među civilizovanim narodima. Kod nas se dele svečano okačene ploče kada se deca počinju normalno ponašati . Kada za trenutak poveruju da su im stari ,osim bede, još ponešto ostavili u amanet ; kada imaju razloga da se ponose školom , gradom , domovinom , za čudo postaju normalni mladi ljudi sa izgledima na neku pozitivnu budućnost.

    Ono „za čudo“ je u našim glavama. Inače deca naj brže reaguju na promene sistema vrednosti u društvu. A naše aršini vrednosti-perjanice gluposti , postale su poznate širom sveta . Upravo nam stižu inostrana priznanja, obilato !

OSTAVITE KOMENTAR