Još nije pronađen kradljivac spomenika

Policija još uvek nije uspela da nađe one koji su ukrali spomenik Ptica slomljenih krila u blizini Senćanskog groblja.

ptica slomljenih krila

Lider Saveza vojvođanskih Mađara poziva Vladu Srbije da pokaže poštovanje prema mađarskim žrtvama. Nakon što su iz Mađarske stigle oštre reakcije zbog krađe spomenika, ništa blaža nije bila ni reakcija predsednika Saveza vojvođanskih Mađara…

 

"Da li će srpsko društvo, normalni deo srpskog društva, trpeti ovakve šamare, a bez posledica? Posledica mora da bude jasan stav u odnosu na rešenost vezanu za nastavak procesa pomirenja," kaže Ištvan Pastor.

 

On objašnjava kako bi Vlada Srbije trebalo da odgovori na necivilizacijski čin krađe spomenika…

 

"Vlada treba da se pojavi 2. novembra na tom mestu kada mi polažemo vence. Da li će u međuvremenu biti pronađeni delinkventi i vraćen spomenik – mislim da je to petorazredna stvar," rekao je Pastor.

 

Neminovno, ovakvi događaji i izjave narušavaju proces normalizacije odnosa dve susedne države.

 

"Krajnje mi je iznenađujuća ta oštrina sa kojom se reagovalo na ovu pojavu, tim pre što državni organi čine ono što je do njih. Mislim da nije dobro ići sa takvom oštrinom jer jednostavno to nekada ode predaleko i onda je teško vratiti stvari u normalu," kaže Aleksandar Popov iz Centra za regionalizam.

 

I savremena istorija se još uvek tumači na drugačiji način, pojedini istoričari tvrde da je stradalo mnogo više nevinih, dok ima i onih koji smatraju da nisu svi bili nedužni.

 

"Imate tokom 44 i 45 godine stradanje jednog broja nevinih Mađara, ali imate i stradanje Srba… To nije bio napad na Mađare, manjinu ili srpsku manjinu, to se tada zvalo kažnjavanje saradnika okupatora," navodi istoričar Ranko Končar.

 

Spomenik je podignut još 1994. godine u Subotici, u znak sećanja na nevine civile koji su pobijeni krajem Drugog svetskog rata u tom gradu i njegovoj okolini. Odnosi Srbije i Mađarske će na konkretnom testu biti 2. novembra.KOMENTARI

  1. Xmen kaže:

    Neka policija navrati kod Doljanovih u otpad u Sandoru, mozda nadju pretopljeno u poluge istu kolicinu bronze! 

  2. laci kaže:

    @xmen

    znaju oni dobro gde treba da idu, ali onda nema provizije 11

OSTAVITE KOMENTAR