Jugonostalgičari obeležili Praznik rada u Subotici

Jugonostalgičari, oni koji se tako osećaju i oni kojima smeta da ih tako nazivaju, okupili su se po sedamnaesti put u Subotici na obeležavanju Praznika rada u onome što je ostalo od nekadašnje nam države.

Polaganje venaca na biste, dugačke govorancije, poljupci i zahvalnice, igre i pesma. Kao nekada u velikoj, tako sada i u Mini Jugoslaviji, obeležen je međunarodni praznik rada Prvi maj. Prilika za više stotina posetilaca da još jednom razmene argumente da li je i zbog čega bravar bio bolji i gde smo sada u odnosu na tada.

“Nas nazivaju Jugonostalgičarima i meni to malo smeta, ali neka nas nazivaju kako hoće. Osnovna je stvar da se mi ovde okupljamo i negujemo te vrednosti Jugoslavije, jer smatramo da one nisu bile samo u to vreme nego su moguće i danas” , kaže lider Komunista Subotice Mikloš Nađ Olajoš.

U Mini Jugoslaviji sve je isto, samo njega – ima. Osnivač i glavni ideolog Blaško Gabrić, iako je prepustio mlađima vođenje, i dalje je tu da svojom harizmom i iskustvom privuče ljude. I dalje veruje da Mini Juga može biti turistička atrakcija, nabraja autobuse Kineza koji su je posetili. Njih nismo videli, ali zato jesmo jednog Čeha, koji je kao i mnogi danas, kupovinom pasoša, suvenira onog bez mane što je “prolazio grane bez mnogo njakanja”, postao građanin Jugoslavije.

“To je bila najlepša država u Evropi. Danas prave jedinstvenu Evropu, a rasturili su jedinstvenu Jugoslaviju. Kapitalizmu je smetalo radničko pravo i radničko upravljanje. To je bio razlog čitavog našeg raspada i zbog toga, mi, Jugosloveni, koji smo je gradili, ne dozvoljavamo da se uvede kapitalizam na velika vrata a da se zaboravi istorija naše Jugoslavije”, poručuje Gabrić.

A šta je prvi maj bez roštilja i fudbala, vojničkog pasulja za udarnike i nezaobilaznih suvenira za sve one koji veruju da je bravar bio bolji.

 

RTVKOMENTARI

 1. Mimi kaže:

  Svaka budala svoje veselje ima

 2. stormwatch kaže:

  Bravo SFJR! Bravo Jugoslavija moja Domovina!!!!!

  lk7d8*w9

 3. Krcun kaže:

  Zdravstveni radnici gde ste?Barem vi dežurni!

 4. Bunjevac kaže:

  Svatko tko kaze da mu je SFRJ domovina taj je izgubio korak s povijescu.Buduci da je suvremena situacija sasvim drugacija meni kao Bunjevcu Srbija je domicilna zemlja.a Hrvatska maticna zemlja.To je jedina povijesna realnost,sve odtalo su tlapnje.

 5. baltazar kaže:

  Drug Blasko Gabric je zaradio novce u kapitalistickoj Canadi, a ne u Jugi….

 6. Cyberport kaže:

  @ Mimi
  U poslednje vreme neugodno upada u oci tvoje lansiranje praznih fraza po ovom portalu. Zasto to radis? Zbog tvoje prirodne, genetski nasledjenje blesavosti? Zbog urodjenog salasarskog mentaliteta, primitivizma i neohoblanosti? Zbog niske intelegencije iz koje proistice i tvoje nisko obrazovanje? Neki uzrok sigurno mora da postoji za tvoje ponasanje. Iz tvoje sigurne i skrovite jazbine pljujes po Blasku Gabricu i Mini-Jugoslaviji, danas kada je Blasko dosao u godine. Ti i tebi slicna fukara nije smela svojevremeno ni da pogleda na ulici Blaska i pokojnog Pajaca, a kamoli samo jednu rec da pisne. Budi odvazan pa za par dana odsetaj na Ravnu Goru, tamo se okupljaju svi oni koje trese nostalgajia za kraljem i otadzbinom. Stisni malo petlju i kazi isto to Vuku Draskovicu i njegovom drustvu sto si tako smelo i odvazno rekao jednom ne vise tako mladom Blasku Gabricu i njegovoj Jugo-nostalgiji.

 7. Fux kaže:

  Blaško Gabrić ,Jugoslavija i komunizam? Taj isti lik otišao u kapitalističku Kanadu ,da bi se nakon 20 godina vratio u Jugoslaviju i učestvovao o rušenju te država i njegove privrede…Šeprio se za vreme komunizma sa svojim autom Oldsmobilom od 6 metra ispred ondašnje kafane ‘ Špartak’ ,i smejavao svakoga ko nije mogao na njegovom nivou živeti u Subotici jer nije imao toliko para kao on. Ismejavo je radničku klasu jer je on u Kanadi stekao zavidno bogatstvo i više ne mora raditi jer radi od stečene kapitalističke rente…A sada na ovom sajtu prodaje neke priče za bedake…Istovremeno se ne hvali kako je stekao zemljište na Paliću u ulici Splitska Aleja gde je sagradio stasmbenu zgradu i atelje na tuđem oduzetom zemljištu koju je podelio sa vlasnikom- restoranom ,hotelom Mylord na istoj katastarskoj čestici..Providan si bre Blaško.

OSTAVITE KOMENTAR