Jul u zoo vrtu

Iako je ovo leto nešto hladnije od prethodnog, životinje u zoo vrtu uživaju u njegovim čarima. Zahvaljujući padavinama, vegetacija je bujna, krošnje drveća guste a cveće nabubrelo. Jezerca u Zoo vrtu vrve od života. Tu su ribice, kornjače, puževi i žabe. Ponekad se da videti i spretna belouška koja kreće u lov, a i malim sivim čapljama ne smeta da se posluže ribom iz jezerceta, i to onom crvenom koju je lakše primetiti.

Životinje po volijerama uglavnom leškare. Veliki gmizavci, kajman i aligator se nameštaju na suncu i greju svoja velika tela sunčevim zracima. Sada su najaktivniji i nije ih retko videti u pokretu što je i odgovor za sve one skeptike koji nas pitaju da li su uopšte živi. Neke druge životinje radije traže hlad, poput lavova i  kamile, dok se slonica Marta rashlađuje posipanjem peska po telu i nestrpljivo čeka sezonu lubenica. Za posetioce, ukoliko je zaista vruće, najbolje mesto za rashlađivanje je pećina kod mrkog mede gde je uvek prijatno.

 

Da je životinjama udobno i da su zadovoljne vidimo po tome što se mnoge od njih uspešno razmnožavaju. Ove godine, po prvi put, a zahvaljujući novoj volijeri u kojoj žive, uspešno su se razmnožoli nosati rakuni – koatiji. Ženka je rodila dva mladunčeta koje je brižno čuvala u kućici proteklih mesec dana. Da tata ne bi dobio od mame po svom dugačkom nosu, morali smo ga odvojiti pa sada pravi društvo cibetki. Nakon mesec dana skrivanja, majka je izvela mladunce u prvu šetnju. Svi zajedno sada njuškaju i upoznaju volijeru. Brzo i nespretno mladunci skakuću, penju se i kopaju ali nikada daleko od mame, njihove sigurnosti. Najaktivniji su ujutro i predveče, kada je nešto više senke i hlada.

 

Kako bi posetiocima bilo omogućeno što duže uživanje u zoo vrtu, letnje radno vreme je svaki dan od 9.00 do 20.00 časova, dok god duži dani to dozvoljavaju.KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR