Jutros nezdrav vazduh u Subotici

Vazduh u Subotici bio je veoma zagađen ovog jutra, pokazuju podaci sa stranih sajtova koji mere indeks zagađenosti.

Tako je aplikacija World Air Quality Index oko 10 časova pokazivala da je indeks zagađenosti u Valjevu čak 217, a u Subotici 204, što ih stavlja u pretposlednju kategoriju po težini zagađenosti, u kojoj je vazduh opisan kao “veoma nezdrav”. Opasan vazduh je u onim gradovima čiji indeks zagađenosti iznosi 300 i više.

Istovremeno, na mapi domaće Agencije za zaštitu životne sredine (SEPA), Valjevu je dodeljena ljubičasta boja, jako zagađenog grada, što je najviši stupanj zagađenosti SEPA-inog obračunavanja, dok su Subotica, Novi Sad i Pančevo “samo” zagađeni.

Kako dan odmiče, tako i zagađenje opada, pa je tako Subotica “skliznula” na skali i postala grad u kome je vazduh “tek” nezdrav.

Građanima koji žive u mestima u kojima je indeks zagađenosti nezdrav preporučuje se da aktivna deca, odrasli i osobe sa respiratornim bolestima, kao što je astma, izbegavaju produženo zadržavanje na otvorenom. Svi ostali, posebno deca, trebalo bi da ograniče vreme provedeno napolju.

Kako se obračunava indeks

Indeks kvaliteta vazduha baziran je na merenju čestica prašine u šta spadaju zloglasne PM-10 i PM-2.5 čestice, zatim ozona, azot-dioksida, sumpor dioksida i emisije ugljen monoksida. Sva merenja na sajtu WAQI zasnovana su na satnim čitanjima.

Merenje čestica prašine podrazumeva dve vrste: PM-10, koje nas guše najviše zimi i izazivaju teške bolesti od kojih godišnje umre čak 6.000 ljudi u Srbiji, kako je “Blic” već pisao, ali i njihovog još opasnijeg pratioca – čestice PM-2.5.

PM-10 je prašina manja (PM) od 10 mikrometara i predstavlja smešu dima, čađi, prašine i kiseline, uz teške metale poput olova, kadmijuma, nikla i arsena, a nastaje kao posledica kombinovanog uticaja grejanja, saobraćaja i industrije.

Uz te PM-10 uvek idu i PM-2.5 čestice koje još lakše dospevaju u organizam jer su sitnije, i upravo one sa sobom nose teške metale.

Čestice PM-10 i PM-2.5 su neodvojive, odnosno oko dve trećine tih sitnijih čestica zarapravo se nalazi u PM-10. Kroz njih, tako, u naš organizam unosimo sve najgore industrijske otrove.

 

BLICKOMENTARI

 1. Mare kaže:

  Dobro da znamo: eto ja sam planirao večernje šetnje, radi zdravlja, a vidim da je bolje ostati kod kuće…

  Sa ovakvim zagadjenjem je verovatnoća barrm jedan u pet miliona da vam ne bude ništa..inače većina oboli…pa ti vidi

 2. stormwatch kaže:

  Ma to je sve do one Čevapdžinice……botchine nazadnjacke ce vam objasniti….ionako ih je doslo poprilicno ovde…gace se pune jer i zadnji veliki grad u Srbiji krece u proteste.

 3. bac Vranje kaže:

  eh ,jutros, vec zadnjih 4 godine je nezdrav, i vazduh i okruzenje

 4. Zozon kaže:

  @stormwatch
  Dođi da povedeš kolo.

 5. Istina... kaže:

  Strumpfvic ima Agenturni zadatak da za sve lose krivi nevine. Prave krivce, upravljace drzavama, trajno skrivaju. A ciji je projekat “Srbija – deponija evropskog, americkog i svakog drugog djubreta”.

 6. avet kaže:

  Sutra, u petak će tek da bude zagađen vazduh kada budu ovi iz Turije u centru grada na trgu zapaliti roštilj za pečenje turijske kobasice.
  Sutra treba te instrumente za merenje isključiti, vetar će sav dim da oduva pravo prema novoj gradskoj kući gde su postavljeni ti instrumenti.
  Sad da ne ispadne da smo mi najzagađeniji u Srbiji zbog jedne obične jednodnevne kobasicijade.

 7. Danijela kaže:

  Umesto da se savetuje očuvanje i sadnja zelenila i smanjena upotreba vozila, savet je da ostanemo kući. Kakva ironija.

 8. stormwatch kaže:

  @mali shizoidni nazi multinik shovinista

  Nadam se da se vide doge coini i parking kartice kojima placas svoje dobotove…..botovanje ti se na kraju nece isplatiti….vec ti se nije isplatilo posto si odavno potpuno izgubio kontrolu nad bilo cime sto lupetas, ali te zanimljivo gledati.

  @Zozon
  Slobodno ga ti vodi….

OSTAVITE KOMENTAR