Kad Bosanac priča bunjevački

U lavirintu bezbrojnih kancelarija javnih preduzeća i uprave, prolaze dani i trojici službenika koji najsavesnije obavljaju svoje birokratske dužnosti. Tu spadaju i diskusije o aktuelnim temama, obavljanje privatnih poslova (privatisanje), umašćivanje čvarcima, burekom i slične situacije koje su u opisu tog posla od postanka sveta.

 

Jedan Bosanac, jedan ruralni tip iz nekog sela u južnoj Bačkoj i jedan „urbani“ lik, jesu protagonisti humorističke serije DRŽAVNI POSO, u kojoj se na satiričan način govori o našoj administraciji i zaposlenima koji su svoj život podredili ovoj svetoj službi.

 

U poslednjoj epizodi, Đorđe zove Stipana u Suboticu da mu vrati dug ali stvar rešava Bosanac Torbica koji govori Bunjevački. Evo te epizode:

 KOMENTARI

 1. marko kaže:

  to vise lici na sokacki divan

   

 2. Danijela kaže:

  Genijalni su!Gledamo ih redovno plus i reprize na you tube! 😛

 3. gospava kaže:

  svaki dan ih gledamo.Odlično su predstavili karaktere likova koje predstavljaju 🙂

   

 4. gajeva kaže:

  momci su dobri.niko od njih nije glumac.pratim ih jos kad su bili ,nocna smena,

 5. Bunjevac kaže:

  Sto ne prica hrvatski? To je jezik koji se uci u subotickim skolama. Bunjevacki ko da ne postoji u Subotici.
  Zao mi je sto od ovako lepe teme pravim tesku, ali moramo biti svesni sta su poneki “lokalni” pokusali da naprave od nas.

 6. zeljko kaže:

  Bunjevac
  Sto ne prica hrvatski? To je jezik koji se uci u subotickim skolama. Bunjevacki ko da ne postoji u Subotici.

  Zao mi je sto od ovako lepe teme pravim tesku, ali moramo biti svesni sta su poneki „lokalni“ pokusali da naprave od nas.

  podrzavam bunjevca i spreman sam da ucim bunjevacki al stvarno ocu divanit vako. … kao stari folkloras znam igre a jos mi samo fali divan

 7. Bunjevac kaže:

  Evo, da bi dokazali koliko smo demokratski i koliko smo ravnopravni neka se prvo na tablama svih pijaca, piacok i trznicama istakne i naziv JKP “Suboticke pece”.

  Ubedjen sam da veliki broj građana i građanki koji su se izjasnili ko Hrvati upravo tako oslovljavaju misto di pazare a nametnut im je naziv trznice. 

 8. Leon kaže:

  E moj Bunjevac, problem je sto ti ne znas ko si. Vi ste Hrvatima u Subotici nametnuli vas izvrnut (da ne kazem popravo) jezik.

 9. Bunjevac kaže:

  @ Leon

  Pitaj didu di je iso na pecu il na trznicu? 
   

 10. zorandjala kaže:

  kad vec mrsite oko jezika. ja sam za bunjevacki cist.nikako hrvatski jel kako bi izgledalo da bunjevac kaze ,ispekli smo i pojeli puru za bozic.

 11. Suboticanin kaže:

  @zorandjala:Ako nemas nikakve veze sa Bunjevackim ili Hrvatskim, nemoj ni paliti vatru, a ujedno ti zelim puru za Bozic na tvom jeziku.

 12. zorandjala kaže:

  Suboticanin:

  @zorandjala:Ako nemas nikakve veze sa Bunjevackim ili Hrvatskim, nemoj ni paliti vatru, a ujedno ti zelim puru za Bozic na tvom jeziku.

  Ovde napišite odgovor…kod nas u banatu se to jelo zove mamaljuga,a negde kacamak.

 13. jasso kaže:

  e moj Zorandjela vidi se da ni sam ne znas sta pises,prvo verovatno si mislio na curku a onda kazes da je to kacamak,a u stvari pravi bunjevci bi kazali da su za bozic ispekli “PUCKU ILI PUCKA”toliko da znas kako divane pravi bunjevci…

 14. Sergio kaže:

  @marko

  I meni ovo više liči na šokački nego na bunjevački.

 15. whatever kaže:

  Bunjevacki je lip samo dok se divani, u pisanom obliku izgleda nakaradno, uglavnom zbog gramatike, mora se koristit tusta izraza is srpskog ili rvatskog jezika, zbog toga ga je i tesko knjizevno uoblicit, a kamoli mecat u nazive javnih ustanova. A opet, ako se ne zapisuje, nece se sacuvati. Nije to lako za risit. Ali onima koji kude sto se u skulama uci hrvatski, za skule i jeste standarni jezik, bunjevacki se eventualno moze ucit kao element, ali nije podoban za skulovanje na njemu, ja sam isla u takav razred, i mogu reci da to nije uticalo da se porvatimo i idemo puru za Bozic, naprotiv, bili smo s dicom koja isto divane bunjevacki, i na taj nacin smo samo i dalje gajili nasu ikavicu.

 16. Bartol kaže:

  Bunjevac:

  @ Leon

  Pitaj didu di je iso na pecu il na trznicu? 

   

  Ne lupetaj!”Peca” je tuđica(piazza-tal.trg),a tržnica je jedina naša hrvatska/bunjevačka rič.Isto kao i sičanj,a ne januar!

 17. Sergio kaže:

  Otvoreno o jeziku. 😀

  Отворено о језику. 😀

  Link:

  http://www.youtube.com/watch?v=V6Ia15riHRw

OSTAVITE KOMENTAR