Kad nacionalni savet ima pravo veta…

Savetnica gradonačelnika Subotice za pitanja kulture i racionalizaje školske mreže Ljubica Kiselički izjavila je da će se zatražiti suspendovanje Zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjina, odnosno njegova hitna izmena zbog nadležnosti koje su u upravljanju školama data nacionalnim savetima i koje su, kako je ocenila, u nekim slučajevima antidemokratske. Ona je navela da problem vidi u tome što je taj zakon omogućio da iz upravljanja školama bude isključeno dve trećine građana Subotice.

 

Kiselički je obrazložila da se taj problem odnosi na izbor školskih odbora u školama koje je Nacionalni savet Mađara označio kao škole od posebnog značaja za mađarsku zajednicu, dodavši još da u takvim školama nacionalni savet Mađara ima i pravo veta prilikom izbora direktora škola, jer „čak i deset puta može da odbije jednog kandidata“. –Ukoliko kandidat školskog odbora ne odgovara Nacionalnom savetu Mađara, bilo koliko da ga prihvata i kolektiv, ne može biti izabran za direktora. To pravo veta je jedna antidemokratska odredba i ovo pravo veta onemogućuje da se građani ravnopravno nadmeću za funkciju. Naravno, ovako član Saveza vojvođanskih Mađara – budući da je NSM pod dominacijom SVM-a – može da ima podršku nacionalnog saveta i može se desiti da se tako oduzima mogućnost nekom boljem stručnjaku. Ovakve odredbe nije bilo još ni u jednom režimu i ni u jednoj zemlji prilikom izbora direktora škola nacionalni saveti nemaju pravo veta. Na primer, gimnaziju „Veljko Petrović“ u Somboru, gde je prošle godine 36 đaka učilo na mađarskom, a 531 na srpskom, NSM je proglasio za školu od posebnog interesa sa stanovišta Mađara i dobili su pravo veta. To je nonsens i tražićemo suspendovanje zakona –rekla je Kiselički.

 

Predsednica odbora Nacionalnog saveta Mađara za obrazovanje Livia Jo Horti, sa druge strane, kaže da se ni u jednoj drugoj lokalnoj samoupravi sa srpskom većinom nije postavilo pitanje da Nacionalni savet Mađara želi da se sa nekom dominacijom odnosi prema obrazovnim ustanovama i da se taj „samo dobronamerno nazvan strah, ali mnogo više predznak izborne kampanje ili ispoljavanje neke zle namere“ javlja isključivo u Subotici.

 

-To što su školski odbori subotičkih srednjih škola odbili da NSM učestvuje u upravljanju školama, odnosno da koristi zakonsko pravo, znači da je stigla sugestija da to ne prihvate – kazala je Livia Jo Horti. – Takvim odbijanjem škole, odnosno školski odbori prihvataju kršenje zakona – kazala je ona, naglasivši da je nadležnosti nacionalnih saveta sada već uključene i u izmene Zakona o osnovama sistema obrazovanja. – Više se ne može pogrešno tumačiti i reći da jedan zakon poništava drugi, jer su Zakon o osnovama obrazovanja i vaspitanja i Zakon o nacionalnim savetima nacionalnih manjina usaglašeni – dodala je Livia Jo Horti.

 

Prema rečima predsednice odbora NSM-a za obrazovanje, nacionalni savet zaista ima pravo veta na zbor direktora „što se može tumačiti i tako kako je to gospođa Kiselički učinila“ da on može da odbije čak i deset kandidata. – Cilj očigledno nije taj, već mnogo pre da na čelo obrazovne ustanove dođe osoba koja može dobro da sarađuje sa nacionalnim savetima, đacima, roditeljima. Važno je da bude osoba koja se prema obrazovanju na mađarskom jeziku odnosi kao prema isto tako značajnom i vrednom kao što je i obrazovanje na većinskom jeziku i da čini korake da se to ostvari – kazala je Livia Jo Horti.

 

Magyar SzoKOMENTARI

 1. Bunjevac kaže:

  Faljnis čeljadi! Šta se ova žena taliko kerebeči čerez Madžara? Šta će tek bit kad mi Bunjevci standardizujemo naš divan pa kad i mi budemo postavljali veta u škulama? Ponda još i Rvati? Ova Madžarica je zdravo fajinska, a još ima i slavno prezime, al morat će i nas Bunjevce uzimat u obzir. 

 2. Stara Suboticanka kaže:

  Eeeeeee…. Stvarno mi nije jasno, DS istupa u Subotici kao da je DSS i da im Cosic licno suflira….

 3. Andrija kaže:

  Ej „Bunjevac“…. zasto ti ismevas bunjevce tvojim „divanom“ i „humorom“?

 4. Bunjevac kaže:

   

  Andrija:

  Ej „Bunjevac“…. zasto ti ismevas bunjevce tvojim „divanom“ i „humorom“?

   

   

  Jeeee!Kaki je sad ovo divan?!Sad kad se mi Bunjevci taliko paštrimo da uvedemo naš divan ko standardni i službeni ima ovaki koji se javljaje i tolmače nam da ji ismijavamo!To vajdar znači da ne smimo pokast da smo Bunjevci jel je to nikima samo po sebi smišno!A država nam kaže da se možmo slobodno ko taki izjasnit i našim divanom divanit!Pa ko je tu ondak blendav?Koja je ondak mira našeg pravog bunjevačkog divana koju možmo unet u naš standardni divan?I šta će bit onaj drugi dio?Opet ničiji tuđ jezik?Kandar bi se čerez tog tribalo svitovat s fajin pametnijim glavama,nalte?

 5. Anonimni kaže:

  Bunjevci ne postoje! To su Hrvati.

OSTAVITE KOMENTAR

22 + = 28

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 7 + 6 ?
Please leave these two fields as-is: