Kad ravnicom zagrme gusle

Jeste da oko Subotice nema planina, čak ni malo većeg brda kroz koja bi se prolomili zvuci gusala, ali se oni i ravnicom nadaleko čuju, i to zahvaljujući polaznicima prve škole gusala na severu Bačke, pišu Večernje Novosti.

gusle

Okupljeni u Zavičajnom udruženju “Hercegovina”, pod budnim oko narodnog guslara Ljube Pavlovića, deca i mladići uče da sviraju i pevaju na instrumentu, simbolu gorštačkih krajeva iz kojih im preci potiču.

– “Durmitore, Durmitore, visoka planino…” – iz sveg glasa zaguslao je šestogodišnji Vuk Vujadinović.

Pevajući s njim, podršku mu daju stariji drugari Đorđe Pavlović i Aleksa Tovarišić. Svako ponosno drži raskošno ukrašene svoje gusle, koje su ili nasledili i dobili za poklon.

– Kad porastem, sigurno ću biti narodni guslar i pevaću pesme iz istorije našeg naroda – priča Vuk, koji iako je najmlađi, sjajno prstićima i gudalom daje ritam strunama. – Kad se završi čas, ja vežbam kod kuće i jedva čekam da nastupim na priredbi.

Kao i Vuk, i njegov deset godina stariji drugar Aleksa u gusle se zaljubio još odmalena, dok ih je slušao sa dedom.

– Kada sam čuo da počinje škola gusala nisam oklevao da se priključim i naučim da sviram ovaj divan instrument – dodaje Aleksa, inače učenik Građevinske škole.

Sa ozbiljnošću sve sugestije učitelja sluša i Đorđe i nastavlja da peva omiljenu pesmu “Oj Kosovo, rano nad ranama”.

– Ponosan sam što sam mogao da dam doprinos realizaciji ove školice gusala i nadam se da će ona vrlo brzo da preraste u tradicionalno učenje mladih pevanju uz gusle. Posebno mi je drago što u mladim naraštajima možemo da probudimo ono što je tradicija i duboki koren i gen svih nas koji potičemo iz dinarskih krajeva – objašnjava učitelj Ljubo Pavlović, narodni guslar sa dve decenijskim iskustvom. – Princip rada je prilično kompleksan, nije lako prepoznati muzikalnost i osećaj za ritam i zato je ograničen broj guslara. Svakom polazniku moramo prići na poseban način, jer je svako od njih individua za sebe i ne može se učenje generalizovati. Zanimljivo je da ima sve više mladih koji žele da nauče da sviraju i pevaju za gusle, što je zaista ohrabrujuće jer se tako na pravi čuva tradicionalno nacionalno blago.

Pored guslanja, đaci ove nesvakidašnje škole uče i o narodnoj nošnji i običajima krajeva gde se gusle rado čuju.

Stari ljudi, poreklom iz dinarskog krša, znaju da kažu da žale samo za dve stvari – ako nisu naučili da kose i da guslaju. Njihovi naslednici u bačkoj ravnici sada imaju priliku da nauče obe veštine i budu za ponos svojim dedovima.

PODRŠKA GRADA

Održavanje škole gusala podržao je i Grad Subotica i dodelio 200.000 dinara.

– Časovi su počeli krajem marta i trajaće do kraja godine, kada naše đake očekuje završni ispit kome će prisustvovati predstavnici Saveza guslara Srbije – najavljuje Boro Vukajlović iz Zavičajnog udruženja “Hercegovina”. – Gusle su instrument koji je u istoriji srpskog naroda ostavio najznačajniji pečat i nepravedno su osuđene i anatemisane.

 

NovostiKOMENTARI

 1. Kontra kaže:

  Poseljancavanje grada se nastavlja…

 2. stormwatch kaže:

  Ja vec vidim bunjevce kako sede na guslama i tvrde da je to stari bunjevachki instrumenat na kome su jos njeve pradede gudirale, a Mirko Bajic izdaje knjigu “Gusle u Bunjevaca – 600 godina istorije”.

 3. Njenjenje kaže:

  Ne bi rekao zagrme, nego zacvile ! Jak instrument sa jednom žicom, al za koga je, dobar je, samo nemojte u centru da počnete svirat !

 4. kukuriku kaže:

  a gde je dr. Miroljub Petrovic?

 5. Megatron kaže:

  Gusle – za one kojima je i bass gitara komplikovana.

 6. i kaže:

  Ja vec vidim bunjevce kako sede na guslama i tvrde da je to stari bunjevachki instrumenat na kome su jos njeve pradede gudirale, a Mirko Bajic izdaje knjigu “Gusle u Bunjevaca – 600 godina istorije”.

  Ha ha ha ha a predsednik Nikolic pokloni 10 cirlicnih gusli bunjevackoj matici il vec kome

 7. srbenda iz b.topole kaže:

  Ima svi da stojite mirno kada cujete gusle .. ………………….pa mozda postanete…i … ljudi.!!!!

 8. srbenda iz b.topole kaže:

  Koliko vidim.. a dobro vidim .. za ovog Srbendu izgleda vazi specijalan tretman….mislim da je zovu cenzura.. ha .. ha .. ha.!!

 9. Megille kaže:

  Glavni bunjevački ‘guslar’ Zvonko Bogdan već menja repertoar kako je primio odlikovanje od vojvode…

 10. stormwatch kaže:

  @Megile

  Zec, Lisica, Jarebica, divlja patka, pripelica, Zavejan je put za salash moj, U tem Somboru i sl….to je sve originalno napisano za guslu.

OSTAVITE KOMENTAR