Kad su deca bila dobra

Oni koji uskraćuju nešto deci ili ih čak na neki način maltretiraju, gotovo uvek znaju da kažu: „I meni je bilo tako, pa mi ništa ne fali“, ne uviđajući da im ipak nešto fali. A to je fosna u glavi. Zaključivanje da je sve ono što je činjeno nama dok smo bili mali, bilo nužno i ispravno, može se pripisati nedostaku  volje i pameti da se zauzme sopstveni stav ili pak nekim varijetetom „stokholmskog sindroma“, kada žrtva opravdava svog otmičara (u ovom slučaju zlostavljača) jer podsvesno na taj način nastoji da olakša svoju poziciju.

Nastavnik kod koga smo u Mikiću klečali i bili ponižavani, na fejsbuku je doživeo da mu bivši đaci (i žrtve) odaju priznanje. Da li je on postupao ispravno i u skladu sa, u ono vreme prihvatljivim metodama, ili je tu reč o jednom večnom poretku stvari.

Veroučitelj sa dečicom (foto Barna, Subotica)

Veroucitelj-sa-decom-foto-Bali

Danas se nalazimo u sred javne diskusije o tome, šta je fizičko kažnjavanje dece a šta zlostavljanje. Da li su pedagoške batine deo našeg kulturnog obrasca ili je ćuška po guzi nedopustivo nasilje nad detetom. Između tri generacije (sadašnji bake i deke – roditelji – deca) stoji samo pola veka, ali se za to vreme svet menjao kao nikad pre.

Prošla vremena bila su grublja, ne samo prema deci. Još pre samo pedeset godina, malo ko je imao komfor kao danas. U toplim sobama, okruženi pamučnim materijalima i sa toplom vodom u bojleru, teško je poverovati  našim starijim sugrađanima kada se sećaju da se nekada išlo na bunar po vodu  ili u poljski klozet gde je umesto troslojnog toalet papira stojala – crvena čutka (bilo je i belih čutaka ali to su bile “kontrolne” ili praznične).

Momčići, tridesetih (foto Barna, Subotica)

Drustvo-momcica-foto-Barna

U kontekst tog sveta, treba  staviti detinjstvo i odrastanje ljudi koji su  vaspitavali današnje roditelje male dece. To je generacija koja nas je voštila papučama, terala da jedemo i onaj žilavi deo šnicle i ono belo sa salame…

Pogledajmo ovaj put dečju odeću na starim fotografijama. Nije se puno razlikovala od one za odrasle, sem što je bila mala. Neki od nas, mlađi od ovih sa slika nastalih pre 55 godina, još pamte nekakve bockave džempere, bezvezne pantalone ili smešne cipele koje smo morali da nosimo.

negro-pionir

deca-iz-subotice-1961

deca-subotica

Današnje bake.

Njihove ćerke su imale uzore u Sari Key ili je to bila Pipi duga čarapa. Za njihove unuke danas ne može da se nađe ništa što nije roze boje i što nije za princeze i vile.

Devojčice u okolini Subotice

okolina subotice

Garderoba za decu „Snežana“ Subotica, 1961. godine

trikotaza-snezana-3

trikotaza-snezana-2 trikotaza-snezana-1

U MIKI radnji na korzou

miki-radnja-7

miki-radnja-1

mali suboticaniKOMENTARI

 1. Moje ime kaže:

  A tek lakovane crno bele duboke cipele iz Madjarske…. obavezni artikal iz vremena kada smo "preko" isli sa roditeljima po sve i svasta. 

 2. Tic-Tac-Toe kaže:

  Rekao bih da je učiteljica levo, na četvrtoj slici, Giza Merković.

 3. Suboticanin kaže:

  To što roditelji nece smeti kaznjavati decu, oseticemo to vrlo brzo u svakom pogledu i nisam od tih da stavljam roditelje u isti koš, sa zlostavljacima i one  po koju plusku po turu jer to jednostavno nije isto.

 4. Pozutela krstenica kaže:

  Ne kazem da decu treba ubijati od batina ali…Nekada, kada je roditelj delio cuske za lose ocene ili neposlusnost ili ucitelj stavljao u cosak ili na klecenje, bilo je u cilju vaspitanja. Sada se nece deca bojati roditelja vec ce biti obratno, a ucitelji se vec ne postuju.

 5. Branko kaže:

  Sve je bilo bolje nekada!

 6. bane kaže:

   

  Pozutela krstenica:

  Ne kazem da decu treba ubijati od batina ali…Nekada, kada je roditelj delio cuske za lose ocene ili neposlusnost ili ucitelj stavljao u cosak ili na klecenje, bilo je u cilju vaspitanja. Sada se nece deca bojati roditelja vec ce biti obratno, a ucitelji se vec ne postuju.

   

   

  Ovde napišite odgovor… Učitelji se ne poštuju zbog toga što gorepomenuti roditelji, umesto da malo porade sa decom, iste vaspitavaju tako što im govore da je učitelj kriv što dete ima slabu ocenu. Isti roditelj je u stanju čak i da dođe u školu i posvađa se sa učiteljem (nastavnikom/profesorom). Šta se, onda, čudimo što nam deca ne poštuju nastavnike-učitelje ?!

 7. Tja kaže:

  Danas neki roditelji još uvek biju decu. One druge mlate deca.

 8. mom kaže:

   Na temu skolskog doba (s pocetka teksta), dodala bih da su verbalno ponizavanje i omalovazavajuci komentari pojedinih nastavnika upuceni uceniku pred celim odeljenjem  bili. takodje, prisutan oblik sadistickog ponasanja odraslog nad detetom.

OSTAVITE KOMENTAR