Kad već ne treba daljinsko grejanje

Ako neko želi da se isključi sa sistema daljinskog grejanja, mora da  podnese zahtev do 15-og avgusta

Iako je tek sredina leta, svi razmišljaju o grejnoj sezoni, te na vreme nabavljaju ogrev, čiste dimnjake, proveravaju peći i grejna tela, a neki će se prebaciti na drugačiji sistem grejanja čije pripreme moraju obaviti tokom leta kako bi do zime mogli da ugreju svoje domove.

toplana (1)

I nakon isključenja sa sistema plaćaju se troškovi

Oni koji se greju na drvo i ugalj imaju mnogo lakši posao, ako želite da pređete na drugi vid grejanja i da se isključite sa mreže gasa ili daljinskog grejanja onda je to malo komplikovanije. Nedavno je na nivou Poslovnog Udruženja toplana Srbije prihvaćen PRAVILNIK O USLOVIMA ZA OBUSTAVU TOPLOTNE ENERGIJE PO ZAHTEVU KUPACA, koji navodi uslove pod kojima kupac može da se isključi sa sistema daljinskog grejanja. Između ostalog, u ovom Pravilniku propisan je uslov da postoji potreba za isključenjem i saglasnost ostalih stanara, moraju se izmiriti svi računi i dugovi daljinskog grejanja, a troškove snosi potrošač.

Atila Abraham, glavni inženjer distribucije Toplane u Subotici, za Magyar szo je rekao da o primeni gore navedenog Pravilnika odlučuje svaki grad i opština za sebe. Pravilnik donet od strane Poslovnog Udruženja toplana Srbije nije obavezujući, tako da će u Subotici Toplana isključivati korisnike po gradskoj odluci iz 2015.godine.

-Do sada nismo dobili konačnu formu Pravilnika, videli smo nacrt i dali svoje mišljenje o istom. Mogu vam reći da nacrt u velikoj meri odgovara praksi koju primenjujemo u Subotici, a koja je na snazi od 2015.godine. Na nekim mestima ovaj nacrt je čak bio strožiji, gde smo reagovali jer smatramo da je isti neizvodljiv. Nezvanično, saznali smo da se konačna verzija menja, ali ne znamo šta tačno ona sadrži- rekao je Atila Abraham.

toplana (2)

Isključenje najčešće traže zbog lošeg finansijskog stanja potrošača

Saznali smo da oni koji žele da se isključe sa sistema daljinskog grejanja u Subotici, kao prvi korak moraju da u pismenoj formi obaveste Toplanu do 15-og avgusta tekuće godine, a ceo proces bi trebalo da bude završen najkasnije do 15-og septembra, jer je od tada Toplana zauzeta pripremnim aktivnostima za novu grejnu sezonu. Nakon podnošenja prijave, u roku od osam dana, Toplana će pismenim putem odgovoriti potrošaču, gde će ga obavestiti o daljim koracima. U svakom slučaju, potrošač mora da dostavi tehnički elaborat o verifikaciji ispunjenosti uslova za otkaz korišćenja toplotne energije sa sistema subotičke Toplane, koji će sastaviti i overiti kompetentni inženjer. Troškove izrade elborata snosi potrošač.

– Elaborat ima dva važna zadatka. Jedan je da odredi način i tehnologiju isključivanja, a drugi je da utvrdi koliko posle isključenja određeni stan može preuzeti toplotne energije iz sistema daljinskog grejanja, kao u slučaju kad cevi, koje su deo zajedničke instalacije, prolaze kroz stan i ne mogu se izmestiti, zbog neometanog odvijanja isporuke toplotne energije ostalim korisnicima. Nakon ovakvog isključenja, Toplana i dalje naplaćuje elaboratom određenu količinu potrošnje, zato se ovo i smatra parcijalnim isključenjem. Naravno postoje i kompletna isključenja, u malom procentu, gde nakon isključenja ne postoji mogućnost preuzimanja toplotne energije, a što je slučaj kod individualnih stamebnih objekata (porodične kuće). U svim drugim slučajevima i nakon isključenja još uvek postoji mogućnost preuzimanja toplotne energije iz sistema daljinskog grejanja, čija količina se određuje elaboratom, a čije troškove mora i dalje da snosi korisnik koji se isključuje – objasnio je glavni inženjer naglašavajući da Toplana nema nikakve finansijske koristi od isključivanja korisnika sa sistema, i da je ova stroga procedura naplaćivanja isključivo u interesu preostalih korisnika, kako im se ne bi povećali računi za grejanje usled isključenja drugog korisnika.

toplana (4)

U Subotici njih pedeset traži isključenje sa sistema

toplana (3)

Sve troškove isključenja snosi potrošač

Po dostavi elaborata u Toplanu i dobijanja saglasnosti, dolazi i do fizičkog isključivanja. Ukoliko se radi o stanu u kolektivnoj stambenoj zgradi, potrebno je pozvati majstora za grejanje, koji postojeću radijatorsku instalaciju odvaja sa razvodne cevne mreže putem zavarivanja. Svi troškovi na ovim zahvatima padaju na teret potrošača. Nakon ovih zahvata Toplana verifikuje novonastalo stanje i sa istim danom evidentira promenu statusa korisnika.

U dvadeset posto slučajeva ne dolazi do isključenja jer potrošači iz nekog razloga odustanu. Ove godine smo primili oko pedeset zahteva, a razlog je uglavnom besparica, pa ljudi sa malim primanjima pokušavaju da nađu jeftinije rešenje. Najviše zahteva za isključenje dobijamo za individualne porodične kuće, jer se radi o velikim grejanim površinama, koje direktno utiču na fiksni deo troškova daljinskog grejanja.

Prema Odluci Vlade Srbije naplata troškova daljinskog grejanja vrši se na osnovu dvotarifnog obračunskog sistema, koji se zasniva na varijabilnom delu koji isključivo zavisi od potrošnje, i od fiksnog dela koji zavisi od veličine grejane površine. Po istom principu računamo naknadu po kvadratnom metru za stan ili porodičnu kuću, a velike grejane površine za posledicu imaju i veće račune. Iako će i ove godine biti isključenja, Toplana u Subotici dočekuje grejnu sezonu sa deset hiljada klijenata, a ta cifra se neće smanjivati na početku sezone, jer se nove zgrade priključuju na sistem daljinskog grejanja.

Oni koji žele da se isključe sa sistema daljinskog grejanja, moraju da plate za elaborat, po grubim procenama između 6500 i 7000 dinara  i da snose troškove demontaže grejnih tela, koji iznose 10-15 evra po komadu. Takođe, tu su i troškovi Toplane u visini od oko 2000 dinara, koji obuhvataju pražnjenje instalacije i verifikaciju novonastalog stanja.

Atila Abraham je dodao da, iako svako odlučuje o tome da li želi sistem daljinskog grejanja ili ne, ovo je i dalje najkonforniji vid grejanja, gde potrošači imaju najmanje obaveza u pogledu korišćenja i održavanja instalacija. Većina potrošača treba samo da obezbedi funkcionalnost rada radijatorskih ventila i upotrebu istih, što je od suštinskog značaja za efikasno korišćenje energije.

 

Magyar szoKOMENTARI

 1. ludak kaže:

  Pijavice iz Toplane.
  Dok se placalo po kvm uvek je bilo vruce a od kad se placa po utrosku uvek je hladno a racuni duplo veci. To samo znaci da su svi gradovi u Srbiji nasli jos jedan nacin za pljacku svojih gradjana i za bogacenje pojedinaca i politickih partija.
  Ako je moglo pre desetak godina da se obracunava po kvm, ne vidim razloga zasto ne bi moglo i sada. Naravno, sada je usvojen zakon po kome se mora placati po utrosku i to im je osnovno opravdanje…A ko je doneo zakon?
  Sve pljackas do pljackasa i muljatori na kvadrat

 2. dervo kaže:

  Komedija od teksta
  Tekst o isključenju sa sistema Toplane je jedan skup netačnih informacija, nebuloza i vređa inteligenciju građana, pre svega potrošača Toplane.
  U pitanju su sledeći, u najmanju ruku, veoma netačni navodi odgovornih iz Toplane, a najizrazitiji su:
  -za isključenje je potrebna saglasnost svih stanara u zgradi-NETAČNO;
  -termin “potreba za isljučenjem”-NEBULOZNO;
  – u povodu komletnog isključenja sistema pominju se vikendice-brojne vikendice na Prozivci, Radijalcu i u centru grada, ni jedna vikendica u Subotici nije priključena na Toplanu-UŽAS;
  – “Toplana nema koristi od isključenih potrošača”- NETAČNO, jer naplaćuju po utrošku;
  – “skidaju se radijatori i demontiraju cevi”-NEVIĐENA GLUPOST, jer se ne skidaju radijatori, a kada bi se demontirale cevi kroz čega bi prolazila toplotna energija;
  -” ne smanjuje se broj potrošača, jer se nove zgrade priključuju na Toplanu”- NETAČNO, svake godine je sto potrošača manje, a nove zgrade se priključuju na gas;
  Na kraju dva pitanja za “stručnjaka”iz kafića u centru grada :
  – Kada će se vršiti kontrola isključenih i navodno isključenih u protekloj deceniji?
  – Zašto su se iz Toplane oglasili tek 31.07., kada rok za podnošenje zahteva za isključenje ističe 15.08.2017.godine?

 3. Gabika kaže:

  Firma koja dzabalebari sto bi se reklo.Ugurali sve partijske poslusnike i koriste blagodeti sistema,a nista ne rade da poboljsaju grejanje u zgradama.U zgradi Suda u Novoj opstini i kod Autobuske zimi nesmes ruku staviti na radijatore koliko nabiju toplotu a nama uveli lokatore i nikakvo grejanje na samo 30 metara od Suda u Tokiju.Bitno da kafic u centru radi.

 4. bac Vranje kaže:

  Posto stanujem u novogradnji gde toplovod ne ide kroz stanove vec se na podstanici svaki stan posebno ukljucuje i iskljucuje tj svaki stan ima svoju posebnu granu, a razgovarao sam prijateljem koji je inzenjer energetskih postrojenja i kaze ako treba napravicemo elaborat po njihovim standarima,koji ce biti validan i koji ce dokazati da ako ubacis pec na cvrsto gorivo(drvo npr), da ces vise toplote odvajati ti drugim prostorijama( komsiji) i hodniku nego sto toplana garantaju. Jer toplana njima garantuje 18 stepeni +-1, po sklopljenom ugovoru .Pa me zanima da li cu ja onda moci od toplane da naplatim visak energije koje ja ispustam komsiji ???

 5. Megille kaže:

  @ dervo ,slažem se da je obljavljeni tekst je komedija. Ali šta očekivatiod od partijskog poslušnika Atile Abraham uhlebljenog turbostručnjaka. No ima u subotici još jedna ‘bajna’ javna komunalna firma koja se zove Dimnjičar. Ta firma ima četri zaposlenika u kancelarijama zajedno sa direktorom a glavni posao im je da šalju račune i pretnje građanima za izvršene usluge kontrole i čišćenje dimnjaka. A od izvršenje radova nema ništa . Kada stranka ode da reklamira budeš napadnut da ti kao stranka si kriva jer navodno nisi pustio radnika dimnjičara da ti očisti dimnjak.No na insistiranje da pokažu radne naloge dobiješ opet odgovor da si ti kriv jer radni nalog za izvršene usluge nemaju. Ali ti napominju da sve moraš isplatiti jer u protivnom slede prinudna naplata. Molim? Za neizvršene radove ? Navodno imaju oni dva tri dimnjičara koji sa ragavim biciklama špartaju po Subotici samo ne znaš koji je pijaniji od drugoga jer često ni ulicu ne prepoznaju kamo li da ti očiste dimnjak. A kada im objasniš da nemaš ugovor za uslugu -neizvršenu koje oni tako uporno potražuju moraš uradit sledeće: Isplatiti račune za neizvrsene usluge ,zazidati otvore na dimnjacima u sobama ,platiti komisiju koja će to ptvrditi ,i tek onda možeš otkazati ‘usluge’ subotičkog ‘Dimnjičara’ . Prestrašno !

 6. Protivpozarna zastita kaže:

  @ Megille
  Suboticke prilike sa dimnjacarskom sluzbom ne poznajem. Medjutim iz tvojega teksta se moze pretpostaviti da ne znas sta je to dimnjacarska sluzba, cemu ona sluzi zasto se moraju kontrolisati i cistiti dimnjaci i ostala zarista na objektima. Ukoliko jedna takva sluzba ne obavlja svoj posao onda je treba pozvati na odgovornost i to juristickim i politickim sredstvima i metodama a ne tuzakanjem i lamentiranjem po internetu.

 7. Anonimni kaže:

  Prevod teksta je katastrofa.

 8. bane kaže:

  Ovi iz Toplane samo znaju da filozofiraju… Gragska kuća, tj u njenim hodnicima je zimi previše toplo (ne kažem da treba da bude hladno), ali mislim da građani koji u stanovima imaju centralno grejanje iz Gradske toplane plaćaju zagrevanje one zgradurine, gde ni prozori ne ‘dihtuju’ kako treba. Živim blizu Doma penzionera, a tamo su morali zameniti kompletnu stolariju PVC-stolarijom (prethodna je bila metalna i duvalo je na sve strane). Sećam se i kada je Zubna poliklinika imala svoju ložionicu, ali sam nedavno čuo da su je morali ‘ukinuti’ i preći na Toplanu. Ne daju mangupi da se tek-tako otkačite og Toplane, donesu propis takav, da možeš čitati danima, kao u Osnovnoj školi kada učiš pesmicu, a da ništa ne razumeš. Šta se, onda, čudimo ?!

 9. pera kaže:

  Gospodo draga ako Vam se ne svidja Toplana možete lepo da prodate Vaše konforne stanove i odete da živite u kuće, na salaše ili na selo. Pa da vidite šta su troškovi održavanja svoga stana, kuće. Grejanje na radijatore je najkonforniji način grejanja i nikada ga ne bih promenio. Imao sam prilike da se grejem na gas, na čvrsto gorivo, na struju pećima i klimama i hvala bogu da konačno živim u stanu gde postoji grejanje na Toplanu. Nikakvi troškovi, nema novih kazana, nema novih peći itd. Dođeš kući i toplo ti je. Isključivati se sa Toplane u stambenoj zgradi je civilizacijski korak unazad. Uostalom šta je sa instalacijama električne struje, koje nisu predviđene za grejanje nego samo za manje potrošače? Uskoro će te instalacije da gore od prevelikog opterećenja. Šta je sledeće da komšija počne ložiti vatru na podu u svojoj sobi? Ne sviđa Vam se život u kolektivnoj zgradi sa Toplanom, skupo Vam je? Pa prodajte lepo stanove i cepajte drva. Dobro dođe fizička aktivnost u današnje vreme.

 10. Lakiland kaže:

  Za gospodina peru koji ne razume ocigledno srz problema. Niko ne spominje da nije komforno grejanje na radijatore, medjutim problem je u tome sto se ne ogreje svako isto na toplanu ali se zato svima dobro naplati. Znaci treba napomenuti konkretno da je Su jedan od najskupljih gradova za tu vrstu usluge a to da li cete se ogrejati zavisi od dosta faktora kao na primer da li imate srece da je bas u vasoj zgradi podstanica, da li ste na visokom spratu, koja vam je vrsta radijatora u prostoriji I koliki su… Pri tome placate i van grejne sezone neku ni malo naivnu svotu za neko odrzavanje. Gas je zato majka bozija za grejanje I kuvanje ili inverter klima za grejanje. Drugim recima koliko potrosite toliko platite (mada i racuni za gas su uvecani za oko 8 posto).

 11. Dimic Cedomir kaže:

  BRUKA, SAMO SUD, ali posten!!!

 12. Vera kaže:

  Pera: nije problem u plaćanju, već 15-16 stepeni! I to godinama unazad. Sa Vaše strane je veoma drsko i bezobrazno da delite savete. Koliko je stepeni u Vašem stanu? Sram Vas bilo!

OSTAVITE KOMENTAR