Kada ćemo moći putovati vozom u Segedin?

Poslednji put vozom od Subotice do Segedina moglo se putovati 2015. godine. Ovaj oblik prevoza je olakšao život mnogim putnicima.

Pruga Segedin-Subotica je prošle godine predata za teretni saobraćaj, a očekuje se da će putnički saobraćaj krenuti ove godine.

Radovi na razvoju železnice na srpskoj strani su već završeni, a na mađarskoj će se uskoro privesti kraju, tako da možemo očekivati da ćemo posle sedam godina, u oktobru ove godine ponovo putovati ovom prugom.

Posle 30 godina, 1. avgusta 2022. godine ponovo je pokrenut teretni saobraćaj na pruzi Segedin-Subotica. Od tada, u toku noći i jutarnjim časovima, kao i vikendom tokom dana, vozovi puni kontejnera redovno saobraćaju između Srbije i Mađarske.

Što se tiče dela na mađarskoj strani, radovi na pruzi nisu prestali ni nakon pokretanja teretnog saobraćaja. Tehnički razvoj na deonici pruge duge 13 kilometara i renoviranje železničke stanice Reske su i dalje u punom jeku.

Mikloš Mondi, regionalni direktor železnice MAV Zrt. u Segedinu, rekao je da se završetak radova očekuje u oktobru i da bi tada istovremeno mogao da krene i putnički saobraćaj između dve zemlje, što bi uticalo na oko 60-80 hiljada putnika u ovom regionu – dodao je. Otvoreno je još pitanje koliko će biti očekivano vreme putovanja na ovoj deonici, jer će isti zavisiti i od toka carinskog pregleda.

„Očekivano vreme putovanja svakako zavisi od aktivnosti granične policije. Pregovori u vezi s tim su u toku, već su počeli prošle godine, a ove godine će se možda malo ubrzati i nastaviti između dva ministarstva i dve agencije granične policije, čiji će krajnji rezultat, nadamo se, biti to da će prevoz putnika, vreme putovanja služiti korisnike i da će sa zadovoljstvom moći da koriste ovu liniju, čak i na strani Subotice i na strani Segedina.“

Renovirane železničke stanice, železnički prelazi i moderna železnička linija. S obzirom da je obavljen i tehnički prijem, celokupna dužina srpske deonice je spremna za početak putničkog saobraćaja – rekao je Imre Kern. Zamenik gradonačelnika Subotice dodao je da bi prevoz putnika na liniji Horgoš-Subotica mogao da počne mnogo ranije, a koja bi mogla da zameni ili dopuni međugradske autobuske linije usled predstojećih zatvaranja puteva u Subotici.

„U ovom slučaju možemo da zamenimo autobuski saobraćaj koji će biti ograničen kada se zbog izgradnje novog železničkog mosta zatvori centralni železnički podvožnjak u Ulici Maksima Gorkog.”

Pregovori srpskih i mađarskih zvaničnika i dalje su u toku o tome kako će carinska kontrola realizovati i kada će tačno krenuti putnički saobraćaj između dve zemlje.

 

Pannon RTVKOMENTARI

 1. stormwatch kaže:

  TI TU RI RU, LU LI LU! Szeged Allomas Szeged Allomas!

  TI TU RI RU, LU LI LU! Szeged Allomas Szeged Allomas!

  TI TU RI RU, LU LI LU! Szeged Allomas Szeged Allomas!

 2. Ide voz palickom prugom kaže:

  Da baš kasne imaju 13km
  I jednu stanicu.
  Takoce biti i sa kelebija pesta.
  Pa ko doceka vozice se.

 3. Anonimni kaže:

  Koje godine?
  Ili-„kad na vrbi rodi groždje“?

 4. Anonimni kaže:

  Nemam pametnina posla nego da se guram sa munkasima po vozovima i autobusima…

 5. croat kaže:

  Stormwatch tacno znam i cujem u glavi taj zvuk i glas na razglasu !

 6. Luka kaže:

  Kada budu Beogradjani prestali da kradu sine.

 7. vasa kaže:

  Мађар сами раде пругу од Суботице до Сегедина , вероватно и Келебија – Будимпешта што ће успорити градњу пруге. Мађари су хтели да промене маршуту пруге између Суботице и Пеште.

 8. stormwatch kaže:

  @croat

  Razumem te, meni se stalno vrti u loop od sredine osamdesetih. 😀

 9. Mozakss kaže:

  Ovi koji najvise pljuju po zeleznici ,sve mi se cini da ce biti prvi u redu na blagajni za kupovinu vozne karte,kao sto je i masa njih za soko..
  Najjaci pljuvaci,a kad ih slusas sa strane prvi u redu..

 10. pereee kaže:

  Ako budu radili kao na putnom saobracaju, ocekivano vreme je izmedju 2 i 3 sata!

 11. Stormwatch kaže:

  Jos krajem osamdesetih…vozamo se tom cuvenom prugom koju po recima Alexa nismo imali pre nego sto je dosao na nevlast…prolazimo normalno nadrkane madjarske carinike…normalno znaci samo par histericnih, smesnih ispada istih i dvadeset minuta ludila, voz se sa uredno zavarenih sinskih medjurazmaka, prebacuje u Jugoslaviju na nasu granicu, razmak izmedju sina je malo kraci i nema varova izmedju sina, blago poskakujemo…voz staje na stanici…ulaze nasi carinici, pasivno nadrkani….dolaze do lika u koznjaku koji stoji na vratima, ima punu torbu nekih slatkisa i Legoland set srednje velicine. Carinik gleda slatkise i Legoland set, posle duze observacije kaze liku…ovaj Legoland set mora da se ocarini…naknada je 50%….pita lik, od cega 50%….carinik extremno nadrkan odgovara…50% od meseca!

 12. Ina kaže:

  @Mozakss
  Niko ne „pljuje po železnici“, ljudi „pljuju“ po onome ko nas laže, a laže nas godinama. Svaku laž nadograđuje.
  Koliko je godina prošlo kad se slikao sa Orbanom, i nagovestio završetak pruge.
  Sećate li se Mercedesovih autobusa, i tu se slikao.
  Sećate se rampe „Doljevac“.
  Sećate se najvećeg idiota koji je rušio u Savamali.
  Gebels bi mu pozavideo.

 13. Detoxboy kaže:

  Biće uskoro fešte, slikanja, pink tv itd, autobusa, senviča, bagre…

 14. stormwatch kaže:

  @Detoxboy

  Seti se mojih prorockih reci, kada ovi budu skinuti sa vlasti, iz zajebancije ce postojati senvichfest….

 15. croat kaže:

  Sendvichfest, hahahahaaha,ovo cu da utefterim !

OSTAVITE KOMENTAR

+ 16 = 20

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 12 + 4 ?
Please leave these two fields as-is: