Kada je vodotoranj eksplodirao

Strahovita eksplozija potresla je grad. Vojska Kraljevine  Jugoslavije počela je povlačenje sa severne granice jer  su oklopne nemačke kolone provalile u Banat i Slavoniju i time pretile da odseku odstupnicu jedinicama u Bačkoj. Mađarska je koncentrisala trupe na granici pa je bilo pitanje vremena kada će se pridružiti napadu. U nameri da uspori napredovanje neprijatelja sa severa, jugoslovenska vojska je aprila 1941. digla u vazduh podvožnjak i vodotoranj na železničkoj stanici.

Ulazak mađarske vojske u Suboticu 12. aprila 1941. 

FOTO-KApiszta-szabadka-1941-godine

Tako je i za Suboticu počeo II svetski rat. Razaranje oko stanice napravilo je  i prvu kolateralnu štetu, kako se to sada kaže. Preko puta vodotornja, u današnjoj ulici Jovana Mikića (tada Paralelni put), eksplozija je prosto oduvala kuće na brojevima 10 i 12, a one do njih teško oštetila.

Vlasnik spratne najamne zgrade Cigler Julije, koji je u prizemlju držao i malu prodavnicu kolonijalne robe, već juna meseca 41′ prijavio je novim vlastima ratnu štetu. U prijavi, on je opisao ovaj događaj, kada je nakon rušenja zgrade došlo i do krađe stvari ( peći, kada, prozora, vrata…) od strane nepoznatih lica.

paralelni-put-10

Jovana Mikića 10 (nekada i danas)

ulica jovana mikica

Cigler se nakon toga preorijentisao na proizvodnju i prodaju nameštaja, ali za zgradu na adresi Paralelni put 10, nije bilo spasa. Godine 1945. prvi Subotičanin kome je rat naneo štetu, prijavio je to i novim jugoslovenskim vlastima. Svedočanstvo o tome čuva Istorijski arhiv, međutim, današnji stanari tog dela ulice, ne znaju o ovoj epizodi iz prošlosti.

Na placu, na kojem je bila kuća broj 12, izgrađen je moderan objekat  koji  smo do nedavno znali kao Radio Subotica, od spratne Ciglerove kuće br 10 ostala je samo mala kuća i veliko dvorište, dok je kuća na broju 8 popravljena još za vreme rata ali je ostala bez fasadne dekoracije.

Jovana Mikića 10 (Paralelni put 10)

paralelni-put

Paralelni put br 12, zatim broj 10…

subotica-1941

Danas

jovana mikica 10

ratna steta

Lansky

 KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR

2 + 6 =

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 14 + 15 ?
Please leave these two fields as-is: