Kada se zaželiš svoje kuće, ti idi u zoološki vrt

Kada se zaželiš svoje stare kuće, ti idi u zoološki vrt, govorile su kolege Ferencu Mülleru, građevinskom inženjeru u Integralu, nakon što mu je dom porušen da bi na tom placu bila izgrađena nova višespratnica. Velika stara kuća preko puta „nove Opštine“ nestala je sa lica zemlje ali porodica je i dalje imala sačuvan jedan njen deo, na najneobičnijem mestu – u ZOO vrtu. Ovaj detalj nije bio poznat posetiocima i ljubiteljima palićkog zoološkog, zato je sada vreme da ga otkrijemo.

Bilo je to ovako…

nenje (4)

Vrlo blizu rušenju, ta kuća je bila septembra 1944. godine kada je u bombardovanju porušen čitav niz objekata u toj ulici. Bio je rat, a preko puta se nalazila kasarna koja je bila meta. Tih dana u kući je bio podstanar, mađarski oficir Janoš Blaha. Mladi Müller je za to vreme studirao u Debrecenu. Kada je završio škole i rat se okončao, Ferenc Müller se vratio u Suboticu, u kojoj se u međuvremenu mnogo toga lošeg dešavalo. Nove vlasti su ga uhapsile jer je bio etnički Nemac ali je ubrzo pušten nakon što je jedan advokat, Jevrejin, posvedočio da Ferenc nije progonio njegove sunarodnike, štaviše, prijateljski se odnosio prema njima.

stari trem trg lazara nesica (4)

Život je nastavio dalje. Bogata porodica morala je da se odrekne dela imanja u posleratnom ravnomernom „raspoređivanju siromaštva“ a kuća je ostala u posedu familije. U godinama koje su dolazile, grad se razvijao, preko puta je izgrađen visoki soliter za administraciju dok su u susedstvu nicale nove zgrade na spratove. Kada su je potpuno okružile, došao je red i na nju da ustupi mesto novogradnji. Razmatrala se , doduše, mogućnost da ova kuća bude zaštićena, međutim, 1977. godine doneta je odluka da se otkupi i sruši. Tu stvari nisu išle glatko. Procenjena vrednost je bila premalena. Usledio je sudski spor i puno sekiracije koja se odrazila na zdravlje vlasnika. Porodična kuća 22 metra duga i 12 široka imala je salon 40 m2. Ispod je bio vinski podrum, na tavanu stari vodovodni sistem (tank od 2000 L) a izlaz na ogromno dvorište činio je trem sa ukrasnom drvenom ogradom i stubovima. Upravo sa te terase bio je najlepši pogled na duboko dvorište puno cveća i drveća.

stari trem trg lazara nesica (1)

stari trem trg lazara nesica (2)

Tokom godina sudskog spora, kuća je opstajala iako je bilo jasno da je to njen kraj. Sud je ispravio prvobitnu odluku i dodelio pravedniju nadoknadu tako da je Opština najzad mogla da radi s njom šta je namerila.

Kraj priče i nije tako tužan. Neko je procenio da drveni trem može da dobije šansu i nastavi svoje postojanje. Prenešen je na Palić i danas je to drveni paviljon u ZOO vrtu, preko puta bazena za foke. A Milerovi…kada bi otišli na Palić govorili su: Idemo na našu terasu!

stari trem trg lazara nesica (3)

zoo vrt (2)

zoo vrt (1)

Ovu priču je ispričala Ferencova udovica Ilona Müller – NenjeKOMENTARI

 1. Nataly kaže:

  Bila bi ovo obična (uobičajena) priča, da nije neobičan kraj.

 2. Anonimni kaže:

  Prelepa prica 🙂

 3. Ljubitelj ljudskih priča.. kaže:

  Molim vas pronadjite jos takvih prica i ucinite da imaju sretan kraj! Nagradite pronalazača i onog ko ce osmisliti gde da se to izlozi da ne propadne.. Mozda i dalje zoo..

 4. VILA kaže:

  Pa i nije baš tako srećan kraj. Oduzeli čoveku kuću nasilno, porušili je a čipkastu terasu poklonili zoovrtu! Danas je bar taj zakon promenjen, pa više niko nema pravo da te isteruje iz kuće zato što mu je to mesto zapalo za oko!

 5. x file kaže:

  Kuća nije nasilno oduzeta nego je eksproprisana, dakle otkupljena po procenjenoj ceni. Istina je da se zakon promenio pa sad može da se radi eksproprijacija samo ako je u pitalju izgradnja puta, gradske infraksture ili sl ali ne i stambena izgradnja.

 6. Lenin kaže:

  @VILA “…više niko nema pravo da te isteruje iz kuće zato što mu je to mesto zapalo za oko!”
  Pravo nema,ali ipak… Dođu neki u maskama i sruše.

 7. Z kaže:

  vi koji ste pisali komentare MOLIM VAS – otvorite i napis o orguljama, imacete pricu
  koja je za ceo zivot, za period 100 godina unazad, pitam se STA JE OVDE LEPO.

 8. rax kaže:

  danas svaki “biznismen” moze da ti uzme imovinu, samo se poveze sa vlascu, napravi se neki masterplan, po tom planu ti oduzimaju sta god zamisle!

 9. Smiljan Njagul kaže:

  Pomenuti oficir Blaha Janoš bio je dirigent vojnog orkestra. Oženio je mnogo mladju Blaha Lujzu i sa njim u stvari počinje njena briljantna muzička karijera. Postaće neprikosnovena kraljica madjarskih opereta. Mnogo kasnije oženio ju je jedan baron pa je postala i baronesa. Slike pomenutog Blaha Janoša i Blaha Lujze kao i niz drugih podataka o njihovoj vezi i mestima gde su živeli u Subotici mogu se naći u knjizi Zoltana Devavarija “Stare kuće, stare priče”. Interesantno je da je današnja ulica Branislava Nušića za vreme II svetskog rata nosila koliko znam njeno ime, a trag prezimena Blaha može se još danas naći i na jednoj od zgrada u Nušićevoj ulici.

 10. Dva u jedan kaže:

  U Budimpešti u centru postoji Blaha Lujza ter

 11. Boki kaže:

  Gospodine Njagul, hvala vam za ovu informaciju, o Janošu Blaha. Živim u Nušićevoj i odavno sam primetio da na zgradi u kojoj je danas kafe Bulevar stoji crnom farbom napisano Blaha Utca.
  Uvek me je zanimalo po kome je ulica tada, u neko drugo vreme nosila ime, ali nisam znao gde da saznam.
  Lanski hvala vam i za ovaj tekst, eto, zahvaljujući njemu i komentaru gospodina Njagula, dobio sam odgovor na jedno pitanje koje me je baš interesovalo već neko vreme 🙂

OSTAVITE KOMENTAR