Kafedžija stolicama i foteljama plaća muziku

Privredni sud u Subotici doneo zaključak kojim se određuje prvo usmeno javno nadmetanje za prodaju popisanih stvari  Kafe-poslastičarnice Palić, dužnika Jadranka Lazića , koji SOKOJ-u duguje 88.509,84 dinara. Kako bi SOKOJ namirio i dobio svoj novac iz ove poslastičarnice prodaje se kožna fotelja,dvosed i trosed, trpezarijaki sto, stolice, mašina za pranje sudova, pisaći sto, tri ormara, klub sto, komoda, televizor. Prodaja će se održati 10.januara naredne godine u 11.30 časova u Privrednom sudu u Subotici putem sudskog izvršitelja Bele Likera. Na sajtu Privrednog suda Subotice mogu se videti pojedinačne cene ponuđene pokretne imovine, a konačan zbir odgovara dugovanju koje SOKOJ ima prema ovoj poslastičarnici.

palic-vodotoranj

Nema muzike u ugostiteljskim objektima badava. Da je tako ovih dana potvrđuju zaključci privrednih sudova u Vojvodini, kojim se pokretna imovina nekih kafića i poslastičarnica prodaje kako bi se izmirila dugovanja prema SOKOJ-u i Organizaciji proizvođača fonograma Srbije.

Kafići i poslastičarnice, koje u objektima koriste muziku sa nekog nosača zvuka, odnosno mehaničku muziku, u obavezi su da plaćaju i SOKOJ-u i OFPS-u, jer prvi štite pravo autora muzike, a drugi srodno pravo, odnosno pravo muzičkih izdavača. Obe ove organizacije ovlašćene su za kolektivno ostvarivanje imovinskih prava autora muzike i proizvođača fonograma. U to ostvarivanje imovinskih prava spada i naplata naknade po osnovu javnog izvođenja ili korišćenja muzike u ugostiteljskim objektima. Vlasnici ugostiteljskih objekata dobro znaju da takozvani muzički dinar moraju da plaćaju, a oni koji to ne čine rizikuju prinudnu naplatu, odnosno da im SOKOJ – ili OFPS  sudskim putem naplate potraživanja, koja se onda uvećavaju za sudske troškove i troškove advokata.

Organizacija proizvođača fonograma Srbije, koja se bavi zaštitom proizvođača fonograma i prikuplja naknadu za korišćenje muzike,  od Radovana Bjelice, vlasnika kafića u Subotici, potražuje 31.465 dinara. Zbog tih potraživanja Privredni sud u Subotici zakazao je za 12.januar naredne godine u 11.45 časova prvu javnu prodaju popisane pokretne imovine ovog kafića. U ponudi je  televizor, orman, trosed, dvosed, fotelja, klub i trpezarijski sto, stolice, cipelar,  mašina za veš, dva regala. Ukupna vrednost ponuđene imovine je 83.000 dinara.

 

Dnevnik



KOMENTARI

 1. Jus Juris nomen, neutrum kaže:

  Dobro je jos i prosao. Kada uzmes nesto sto ti ne pripada i to koristis bez da platis, onda se to zove – kradja. Kradja je kradja, bez obzira da li si ukrao vola ili tudju intelektualnu svojinu. Za kradju moze sasvim lako da se zaglavi i zatvor.

 2. PAULINA kaže:

  a kada država pokrade tebe, kako se to zove….VEROVATNO “REFORME” I naravno nikom ne odgovara…

 3. Jus Juris kaže:

  @ PAULINA
  Kada drzava pokrade svoje gradjane onda se dize revolucija. Drzava nije nikakav apstraktni pojam niti pojava, ona je zajednica svih njenih gradjana. Zapamti – Kakvi gradjani, takva im je drzava. Bez lopovskih gradjana nema ni lopovske drzave.

 4. dejan kaže:

  ma da idem u zatvor ja sokoju ne placam !!!!!! ja ne garantujem za sebe !!

 5. Dva u jedan kaže:

  Šta si ti nalupao u samo tri reda, Jus Juris, da Bog sačuva! Čovek treba da plati 88.000 dinara zato što je puštao muziku, a ovi što su imali hit “Buđav lebac”, kako li se zovu, dobili od tog SOKOJ-a tantijeme za celu tu godinu ŠEZDESET (60) DINARA! Ili 16, nije bitno. To je tebi normalno??? Da li je emitovanje muzike “krađa intelektualne svojine”? Ma hajde, ostavite se ljudi budalaština, kada je to još bilo! Za čega je muzika nego za sviranje i emitovanje? Kao i PDV – sada će neko da me ubedi da nismo mogli da živimo bez PDV, u stvari, i nismo ni živeli dok nije uveden PDV! Porez na dodatu vrednost, pazi, ja nešto uzimam pa od toga stvaram “dodatu vrednost” – znači nešto na čemu ću ZARADITI, pa na to treba da platim porez. OK. E, sad, PDV plaćam i na vodu koju koristim u domaćinstvu, koju popijem ili povučem u WC-u. Koju tu ja “dodatu vrednost” stvaram da bih na tu vodu platio porez? A izjednačava mi cenu kubnog metra vode sa cenom koju plaća onaj koji od nje proizvodi, recimo, 1000 litara sokova i prodaje svaki po ceni kubnog metra vode, ili drži perionicu automobila, pa potroši 200-300 ili koliko litara vode i naplati to stostruko u odnosu na ISTU cenu koju za vodu on i ja plaćamo! Idiotizam. I onda ti meni pričaš o nekakvoj “krađi”. Pa nama kradu, mamlaze jedan, okreni se oko sebe, ista ta “država” koja od pojave Đinđića i 5.oktobra više nije država nego antidržava protiv naroda, jer je ukinula svaki socijalni momenat bez kojeg nema postojanja niti smisla da postoji država, sada ti iz oka krade, pod izgovorom uvođenja eu-ropskih vrednosti, a ovi sada na vlasti nastavlju to što je tada započeto. More, ima da kradem “intelektualnu svojinu” za inat, samo tako, bando lopovska, ni zrna žita okupatoru! Kada budu znali da cene ljude i postanu država koja brine o svojim građanima, a ne da im šalje izvršitelje za 500 dinara duga koji naplate izlazak 6-8000 dinara i postavlja prinudne upravnike zgrada, onda možemo drugačije razgovarati, da svako ima pošten i fer odnos prema njoj! Kada nas ne budu prodavali kao jeftinu robovsku radnu snagu raznim “Jurama” i tzv. “investitorima”, kada premijer ne bude makro govoreći kako investitori dolaze “jer u Srbiji imamo najjeftiniju radnu snagu i NAJLEPŠE ŽENE” (!), onda neće biti ni ovakve PLJAČKE!

 6. Megille kaže:

  @ Jus Juris , citat ‘ Bez lopovskih gradjana nema ni lopovske drzave. ‘ sve si rekao kratko i jasno . U SAD ustavnim amadmanom se određuje da građani te države mogu posedovati naoružanje. Zašto ? Da bi se zaštitili od same države i lopova kada su im ugrožena prava…

 7. Jus Juris kaže:

  @ Dva u jedan
  Znaci ti udjes u samoposlugu, jedes pijes, pokupis u dzepove sve sto ti se dopadne i izadjes. Necu da im platim mamicu im lopovsku. Tvoj post je odlican i moze da posluzi kao indikator zasto je Srbija Evropski parija. Inace coveka tvoje kulture, znanja i obrazovanja ja jedino mogu da zamislim negde u nekom pogonu u Malom Bajmoku kako radi prljave i primitivne poslove uz adekvatnu zaradu, i jos da se investitoru duboko klanja i zahvaljuje sto mu omogucuje da zaradi neku crkavicu i da prezivi kako bi i dalje radjao i odgajao nove parije da rade za one koji su sposobni za kompleksnije poslove i kompleksniji nacin razmisljanja.

 8. Dva u jedan kaže:

  @Jus Juris, ako si tako shvatio to što sam napisao, onda si, oprosti na izrazu, neopevana budala!

 9. Jus Juris kaže:

  @ Dva u jedan

  Posto me nisu opevali kao budalu, bice da to jos nisam postao. Tvoj post sam shvatio kao razmisljanje i logiku coveka sa zacelja ljudske civilizacije.

 10. Dva u jedan kaže:

  @P.S. Jus Juris, sad sam ukapirao zbog čega si se tako ražestio! Pa ti si okoreli đinđićevac, zato što sam ti dirnuo tvoje mafijaško veličanstvo! E, to ste vi, đinđićevci, dok narod nema od čega da živi hoćete da mu uvodite eu-ropske fifike, da mu naplaćujete što sluša muziku. Sram vas bilo! Tako je i tvoj “premijer” umesto da gleda kako da pomogne narodu, uveo FISKALNE RAČUNE na kasama, da moraš da uzmeš račun, to je bilo NAJBITNIJE. Još je bitanga Đelić rekao: “Naučiću ja Srbe da plaćaju porez”. Marš, lopužo! Tako su zbog fiskalnog računa da li je uzela u posluzi kada je kupila hleb i mleko moju majku od 80 godina maltretirali na izlazu, da je kažnjavaju! Skotovi bolesni! I oni su a i ti si od one vrste koja je u ime ideologije 1945. oduzimala žito seljacima i čupala im brkove! A o znanju i kulturi, mogao bih da te naučim…

 11. afet kaže:

  sta su pravili uopste pesme kad naplacuju j.beno slusanje. pre se muzika pravila da bi je siroka masa slusala i slusalo se sjlubavlju a danas vam svima d.upe zinulo za pare

 12. srbenda iz b.topole kaže:

  Vrlo interesantna tema!!!…. Zasto?..Kako ja (recimo kao neki toboz kafedzija ) na primer placam kablovsku tv u svom lokalu …iiiiiiiiiii kao pustam ceo dan program , a medju njima i mtv .. pink musik i ostala muzicarska sranja I sad treba da placam muzicarski dinar…Zasto dva puta??? .. Em placam distributeru za tv signal , em ovi paraziti zele dva puta da me oderu. Hajde zelim da me neko ”pametan” Prosvetli!Apsolutno sam za placanje poreza na dobit … ali kao mi se moze utvrditi dobit, i na koji nacin bi se mogao povezati povecanje prometa kad ceo dan taj tv drnda samo da se ne cuje lupetanje gostiji!! Pozdrav i zelim vase misljenje!!

 13. Cante hondo kaže:

  Ja ne znam kako je u Srbiji ali u EU zemljama je i obicaj i zakon da neko za knjizevno delo, za skulpturu ili umetnickiu sliku, za fotografiju i slicno individualni i intelektualni prozivod naplati i odgovarajuci honorar. Uzmimo kao primer jednog fotografa. On je snimio neku scenu ili dogadjaj i ima ekskluzivno pravo na tu fotografiju. Ako neki masmedij ili slicno zeli da objavi tu sliku mora da plati honorar fotografu i to svaki puta bez obzira koliko puta je objavljuju. Isto vazi za knjizevno delo koje ne moze svako da stampa i rasparcava kako mu se prohte a bez namere da plati honorar. Neko potrosi milione dolara da bi snimio odredjeni film i zaradio na njemu, jer ga inace ne bi ni snimao. Neko jednostavno “skine” ceo film besplatno i prodaje kopije filma za svoj racun.Sto se tice gastronomije tu je situacija ista. Ako kafedzija dovede orkestar i pevaljku, oni traze honorar jer nesto rade – sviraju i zabavljaju goste i za to hoce da vide pare, i to se smatra normalnim. Medjutim ako neko nesto komponuje ili otpeva i to postavi na nosac zvuka onda on takodje zeli novac za ono sto njemu pripada jer je to njegova intelektualna svojina. Isto kao i fotograf, sineasta, ili knjizevnik. Kupovinom nosaca zvuka placa se i honorar umetniku i jasno postoji razlika izmedju privatne i komercijalne upotrebe. Ako kafedzija pusta u svom lokalu (tudju) muziku (on sam moze da peva do mile volje i besplatno) onda on to koristi u komercijalne svrhe. Kada mu se muzika u lokolu ne bi isplatila on je ne bi ni pustao. Dakle ti zaradjujes na necijem trudu ali nisi spreman taj trud da mu platis. Isto ko kada kafedzija ne bi naplacivao za svoju robu i uslugu gostima. Mi svi manje vise poznajemo kompoziciju “Internacionala” neki su je i sa suzama u ocima pevali. Sve do nedavno je jedna Nemacka izdavacka kuca posedovala autorska prava na Internacionalu,( Pravo je isteklo posle odredjenog broja godina negde izmedju 70 i 90) otkupili su svojevremeno autorsko pravo za sitne novce od udovice kompozitora i marljivo naplacivali jedan pusalni honrar od svih koji su je koristili, inkluzivno ceo Istocni blok na celu sa SSSR – om koji su vrlo uredno placali godisnju pusalno dogovorenu sumu vlasniku autorskog prava.

OSTAVITE KOMENTAR

+ 52 = 62