Kako baciti druga kroz prozor

Veliki odmor u školi između ostalog služi i za igru i zabavu, pogotovo kod petnaestogodišnjaka, ali naša javnost je već mnogo puta bila šokirana ponekim od tih igara koje često više liče na ratničke nego na školske.

 

Jedna od takvih igara igra(la) se u sasvim pristojnoj subotičkoj školi, a zove se „bacanje druga kroz prozor“. Deluje kao „zafrkancija“, a učesnici upravo i tvrde da su to radili zbog zafrkancije, ali se okončala tako što je objekat igre dospeo u bolnicu, odakle je izašao sa longetom, dok će njegovi drugovi, oni aktivni „igrači“, možda biti pozvani i na sud. Naravno, učešće onoga ko u igri ima pasivnu ulogu i biva bačen kroz prozor nikako nije dobrovoljno, pa se nekako za tu priliku uvek pronađe onaj ko je slabiji, i ko pruža najmanji otpor…

 

 

Srećom, prozor preko kojeg se baca „izabranik“ (kao u kakvoj sektaškoj inicijaciji), nije visok jer se učionica nalazi u niskom prizemlju, ali posledice su daleko ozbiljnije nego položaj prozora. Možemo samo zamisliti kako se oseća manjina naspram agresivne većine.

 

Zbog čega su to uradili, akteri ovog nepromišljenog igrokaza, mahom primerni učenici i pristojna deca, verovatno nemaju pojma.

 

– Oni nemaju pojma jer možda još uvek nemaju izgrađen stav o tome šta je normalno i bezopasno, a šta ne. A nemaju ga jer oko sebe gledaju, verovatno od dana svog rođenja, jedno agresivno društvo u kojem se javno vređa, psuje, preti, jer na TV ekranima gledaju nasilje u ogromnim količinama, pa možda i u sopstvenoj kući… S druge strane, neki roditelji ne dižu glavu od svojih poslova, borba za održavanje minimalno normalne egzistencije ne uključuje, odnosno ne dozvoljava, vreme da se posvete deci na pravi način. I eto, dobijamo mlade koji su nasilni, i postupaju nasilno, a o posledicama svojih postupaka razmišljaju tek kad bude kasno – kaže Mirjana Pinter, školski psiholog.

 

Budući da su u pitanju petnaestogodišnjaci, oni će ovu epizodu pamtiti verovatno do kraja života – jedni kao veliku grešku sa, moguće je, nimalo bezazlenim posledicama, a drugi možda kao (samo)potvrdu da i oni mogu isto ono što i junaci sa malih ekrana, ili pak sa ulice, sa grbom i pod zastavom omiljenog kluba.

 

Vesela Laloš

Izvor: DanasKOMENTARI

 1. abc kaže:

  :mrgreen: Ovo nije nista, mi smo stolice i stolove bacali jedno na drugog i to u 7 i 8 razredu osnovne skole  😈 Ahhh to su bili dani 😉

 2. nastavnik kaže:

  a koja je to škola u pitanju, ako se sme znati? zašto i čemu sakrivati ime škole, nek se zna ime te pristojne škole

 3. s.s.s.s. kaže:

  da i oni mogu isto ono što i junaci sa malih ekrana, ili pak sa ulice, sa grbom i pod zastavom omiljenog kluba.

  pa da naj lakse je odmah kriviti navijace.
  oni su krivi za sve u ovoj zemlji,za lose stanje,besparicu,nasilje na ekranima…u drustvu pa i za ovo izbavivanje kroz prozor.

  A NIJE LOSE TO STO VI NOVINARI UVEK MENJATE,IZVRCETE I NAMESTATE ISTINU KAKO VAMA ODGOVARA,STO PRECUTKUJETE MNOGE STVARI KAO I U OVOM SLUCAJU STO NECETE DA KAZETE IME SKOLE.

 4. bonnie kaže:

  Nista novo: to su radili decki u u nase vreme, a i posle bilo i razbijenih noseva (normalno ne siledzijin, nego od mirnog decka) i prelom – spiralni – koja je tamo snaga bila potrebna? I to ce biti samo gore. A skola je najverovatnije MESC, vec ne znam kako se zove danas…

 5. Marijana kaže:

  Znam licno dete koje je to uradilo, sin je jednog naseg lekara. Treba da ga bude sramota! Dete koje su izbacili je zaostalo u razvoju i naravno da ce njega maltretirati. Moja kcerka je isla u tu srednju skolu i nikada nije bilo ovakvih problema, dok se nije pojavio `tatin sin` !

 6. ja kaže:

  Mislim da vaspitati ne treba sa batinom,pretnjom,šamarima,kaznama već sopstvenim primerom.
  Mi roditelji iz samoodbrane optužujemo društvo,školu,komšije,drugove itd.za ono što nismo sposobni da uradimo,a to je vaspitanje sopstvenog deteta.Nalazimo izgovore u teškom materijalnom stanju porodice, u tome da smo prisiljeni ceo dan da radimo da bi smo obezbedili solidan život porodici i zbog toga treba svako da vaspitava moje dete (jer ja nemam vremena).Ja kao odgovoran roditelj nikad u životu ne bi dopustio da umesto mene moje dete vaspitava neko drugi, jer je to moja PRIVILEGIJA.To je bila moja odluka kad sam odlučio da ću ,,postati,, roditelj. Ne dozvoljavam nikom da umesto mene vaspitava moje dete, samo uz mene može to da čini.Meni škola,društvo itd. pomaže u vaspitavanju mog deteta a ne radi to umesto mene.Agresija na televiziji može samo da mi pomogne u tome da mom detetu ukažem na to kako se ne sme raditi,jer televizor gledamo ,,aktivno,,.Komentarišemo to što vidimo.Znači i onda vaspitavam.Vaspitavam i onda kad pričam sa poznanicima i ogovaram onog koji nije tamo,kad optužujem komšiju da krade jer mu dobro ide,kad psujem u saobraćaju,kad vičem na suprugu,kad nazivam šefa budalom a glupačom nastavnicu itd. itd.itd.
  Verujte mi (imam već odraslu poštenu decu)detetu nisu potrebne dve jakne jer odjednom može samo jednu da nosi ne treba da ima dva para patika jer ima samo dve noge, ali mene kao roditelja ima samo jednog.Ja sam mu više potreban nego bilo šta na svetu.
  Isprobajte,pitajte dete da li želi da odete u šumu na šetnju (ne treba da trošite ni dinar) ili da danas odete raditi i popodne,pa sutra da dobije pare za nešto.Naravno već čujem,,dobronamerne,,ljude kako cinično komentarišu, da ćemo od sad samo da ,,šetamo,, ali ne treba obraćati pažnju na njih.Oni se već ne mogu prevaspitati pa ih ostavimo da kukaju i da se svađaju jer je to njihov način života, to su oni tako izabrali, ali oni koji se žele promeniti oni se mogu menjati.Siguran sam da se ni vi ne sećate iz svog detinjstva toga šta su vam roditelji kupili ni toga se ne sećate koliko ste imali para ali se tačno sećate dana kad ste sa roditeljima imali zajednički program.
  Ako sam uspeo samo jednu porodicu da vratim istinski važnim ljudskim vrednostima ja ću biti sretan jer se mogu nadati tome da će se ova ,,zaraza,,širiti. Zaraza zvana LJUBAV I MEĐUSOBNO POŠOVANJE U PORODICI!

 7. suboticanin kaže:

  Bonnie i Clyde gadjali se klupama i stolicama bas lepo nek ova decurlija vidi cime se hvalite. Ni HTSS Lazar Nesic.!8.Novembar u ono vreme sad nekako drugacije zove nisu bile nista bolje od MESC-a

 8. krass 1 kaže:

  ja

  Svaka čast na ovom komentaru. Treba biti pravi roditelj svojoj  deci. Nije stvar u tome da im se obezbedi dovoljno para za njihove ,, nazovi“ potrebe i tako reši problem vaspitanja. Jer kada se zasite toga što imaju idu dalje, ato su cigara, piće, fizičko zlostavljanje, nasilje, droga… i tu onda nema kraja. Nakon svega roditelji neće da priznaju da su pogrešili u vaspitanju, nego sve svaljuju na školu, uslove pod kojima se živi, jednom rečju društvo u celini.

 9. Nada kaže:

  za JA

  svaka čast za komentar!i hvala Vam na ovako iskrenom i ohrabljujućem podsećanju na (pomalo već zaboravljene)prave vrednosti u porodici!!a i ja potpisujem: primer najbolji učitelj!

 10. bonnie kaže:

  Pre petnaestak godina, kad je moje dete bio ucenik MESC-a, znali smo, da ako sazovu roditeljski, onda je to zato, da platimo neku stetu, sto su uradili djaci. Moje dete dan danas ne pije, ne pusi, ne karta se, ne drogira se, ima primeran porodicni zivot, pa sam ja srecan roditelj.I onda se vec divljalo, jer bas je on jedini iz razreda stigao do operacionog stola. Njegova smirenost je iritirala „mlade indijance“, pa je zato dobio batine. Istina je, i u 18. Novembar se izdesavale stvari, strogo i dobro vaspitana deca nasih prijatelja su pricali o  dogadjajima za vreme velikih odmora. Sa jedne strane cujemo, da su deca preopterecena, sa druge strane ne znaju sta ce sa suvisnom energijom.
  Inace imam mnogo rodjaka i poznanika, koji imaju dobro i lepo odgojenu decu. Neki su i materijalno dobro stojeci- mladi rade u porodicnom biznisu punom parom, imaju sve najmodernije i najskuplje – ali cuvaju svoje stvari i postuju roditelje, jer su naucili od malih nogu da je tesko zaraditi za luksuz. Onaj, koji je „tatin sin“ uvek ce biti nezadovoljan i roditelji mogu biti sigurni, da njihova imovina „otice u nepovrat“.

 11. Williamson kaže:

  Dobar komentar jednog segmenta ove price koji se zove osnovno kucno vaspitanje i zdravi porodicni odnosi cega istina ima sve manje ni to ni  novac filmovi i sta znam sta sve ne iz danasnjeg sveta nisu jedini pojedinacno uzroci. Jer pre 35 godina u osnovnoj skoli u koju sam i ja isao bilo je slicno sa jos gorim primerima zlostavljanja i maltretiranja pojedinaca od strane alfa decaka kojem se pridruze zamenici alfa decak i zrtve koje oponasaju alfu ali to nisu ! Tada i sada to jeste obaveza vaspitnih radnika da procene alfa decake i zrtve ako vec obavezno moramo svoju decu slati u skolu ! Ako nista drugo vise nije njihov posao onda je zastita!!! Dzaba nasoj deci ono sto su poneli iz porodica kad pocinju nova pravila i zakoni kojima se deca zrtve prilagodjavaju svako prema svojim mogucnostima !

 12. krass 1 kaže:

  bonnie
  U pravu ste, ali vaspitanu decu nisam hteo da spominjem , jer mislim da nema ni potrebe. A i post se više bavi onom drugom kategorijom dece, čiji roditelji neće da priznaju da su oni sami za to krivi.

 13. Posteni gradjanin kaže:

  Medicinska je u pitanju, ako se ovde ne radi o tome onda je bio slicni slucaj nedavno i u medicinskoj .

OSTAVITE KOMENTAR