Kako će izgledati kraj fudbalskog prvenstva

Bliži se trideseto kolo i početak onog najzanimljivijeg dela takmičenja kada će broj sakupljenih bodova svima biti prepolovljen i kada će timovi iz gornje i donje polovine tabele biti podeljeni u dve grupe i među sobom početi direktan obračun za konačni plasman.

Spartaka finalna faza čeka u grupi koja će se boriti za opstanak. Kako, ko i sa kim, već je predviđeno propozicijama. Plasman nakon tridesetog kola biće presudan za pozicioniranje u „kosturu“ međusobnih susreta timova. Tako će, na primer, četiri poslednjeplasirana tima u tih preostalih sedam kola igrati četiri utakmice na strani a tri kod kuće. Evo šeme:

shema

U slučaju istog broja bodova na kraju prvenstva, neće odlučivati međusobni skor ili gol razlika već mesto koje je klub imao na tabeli posle prve faze takmičenja, odnosno 30 kola.

Stoga će narednih nekoliko utakmica biti značajne da se zauzme što bolja pozicija pred „plej – aut“. Prva je već danas na Gradskom stadionu u 15 sati: Spartak – OFK Beograd.

fk spartak - crvena zvezda

Evo detljnih propozicija:

Posle formiranja tabele od 1. do 16. mesta po završetku preliminarne faze, pre početka finalne faze klubovima će biti priznata polovina dobijenih bodova u preliminarnoj fazi (na primer 48 bodova u preliminarnoj fazi = 24 boda pre finalne faze). U slučaju dobijanja neparnog broja bodova u preliminarnoj fazi, klubovima će biti priznata polovina dobijenih bodova u preliminarnoj fazi sa zaokruženjem na više za 0,5 bodova (na primer 49 bodova u preliminarnoj fazi = 24,5 bodova + 0,5 bodova = 25 bodova pre finalne faze).

Član 25.

Po završetku preliminarne faze klubovi će biti podeljeni u dve grupe: „A“ (Plej of) i „B“ (Plej aut), u kojima će nastupati sledeći klubovi:

 • grupa „A“ (Plej of): klubovi od 1.-8. mesta posle preliminarne faze,
 • grupa „B“ (Plej aut): klubovi od 9.-16. mesta posle preliminarne faze.

 

 1. b) Finalna faza

Član 26.

Svaki klub sa ostalim klubovima u svojoj grupi igra jednu utakmicu prema sledećoj šemi, adekvatno mestu kluba na koje se plasirao po završetku preliminarne faze:

 

shema

Član 27.

Klubovima će po završetku finalne faze sabiranjem biti priznat broj bodova dobijenih u finalnoj fazi kao i polovina bodova dobijenih u preliminarnoj fazi u skladu sa principima definisanim u članu 24.

U takmičenju Super lige redosled klubova u konačnoj tabeli posle odigrane finalne faze određuje se prema broju osvojenih bodova uz naznaku, da najniže plasirani klub iz Plej of-a na kraju sezone ne može da bude ispod 8. mesta, dok najbolje plasirani klub iz Plej aut-a na kraju sezone ne može da bude iznad 9. mesta.

Član 28.

U slučaju da posle preliminarne faze i podele bodova u skladu sa principima iz člana 24. na početku, u toku kao i na kraju finalne faze prilikom formiranja tabele i 10 utvrđivanje konačne tabele dva ili više kluba imaju isti broj bodova, o zauzetom mestu odlučuju:

Za dva kluba:

 • broj ostvarenih bodova u preliminarnoj fazi,
 • broj ostvarenih bodova na utakmicama između tih klubova, odigranim u preliminarnoj fazi,
 • ako je isti broj bodova – bolja gol razlika na utakmicama između tih klubova, odigranim u preliminarnoj fazi,
 • ako je i dalje isto stanje – prema obavezujući propisima UEFE, da se golovi dati u gostima računaju „dvostruko,” – povoljnija razlika između postignutih i primljenih golova na utakmicama između tih klubova, odigranim u preliminarnoj fazi,
 • ako je i dalje isto stanje – bolja gol razlika na svim utakmicama u celom ciklusu takmičenja u Super ligi,
 • ako je i dalje isto stanje – veći broj postignutih golova na svim utakmicama u celom ciklusu takmičenja u Super ligi,
 • ako je i dalje isto stanje – bolje mesto na tabeli „Fer pleja“ u celoj sezoni u Super ligi,
 • ako je i dalje isto stanje – ako su dva Kluba sa istim brojem bodova na prvom i drugom mestu u tabeli takmičenja za Super ligu, ili na mestu koje obezbeđuje učešće u takmičenju UEFA, a takođe i klubovi čiji plasman odlučuje o ispadanju, organizuje se baražna utakmica na neutralnom terenu, koji odredi Zajednica. U slučaju nerešen og rezultata u regularnom vremenu odigraće se produžeci 2 x 15 minuta, a u slučaju da i dalje ostane nerešen rezultat sudija će presuditi izvođenje penala prema važećim propisima.

 

Za više od dva kluba:

 • broj ostvarenih bodova u preliminarnoj fazi,
 • broj ostvarenih bodova na utakmicama između tih klubova, odigranih u preliminarnoj fazi,
 • ako je jednak broj bodova – bolja gol razlika između postignutih i primljenih golova na utakmicama između tih klubova odigranim u preliminarnoj fazi,
 • ako je jednak broj bodova – bolja gol razlika između postignutih i primljenih golova na svim utakmicama u preliminarnoj fazi,
 • ako je i dalje isto stanje – bolja gol razlika na svim utakmicama u celom ciklusu takmičenja u Super ligi,
 • ako je i dalje isto stanje veći broj postignutih golova na svim utakmicama u celom ciklusu takmičenja u Super ligi,
 • ako je i dalje isto stanje – bolje mesto na tabeli „Fer pleja“ u celoj sezoni u Super ligi,
 • ako je i dalje isto stanje – izvlačenje (žreb) koje će izvršiti Direktor lige na sednici Izvršnog odbora Zajednice.


KOMENTARI

 1. adkersu kaže:

  E moj Spale, biće gusto. Pogotovo zbog malog broja datih golova konkurentima. Čeka nas po svemu sudeći 4 utakmice na strani i 3 na Shandor bridge-u. Opstanak u ligi ostaje u amanet odbrani, jer nam je napad najbolnija tačka. Ne umemo da damo gol, džaba nam i Mudrinski. Ali ima nade, samo bez panike. I vrlo bitna stvar, ne treba da se puno zalećemo u kupu. Stigli smo do polufinala sa dosta sreće (setite se osmine finala!), žreb nam nije naklonjen za polufinale (tzv. „veliki“svakako „treba da idu dalje“, a jedan od njih je najzad zasluženo otpao) i sve što bude bolje od ČASNOG poraza – dobro je došlo. Černišov je do sada izvukao 140% mogućnosti/fudbalskog znanja sadašnjeg Spartaka. Glavu gore, hrabro i POŠTENO!

OSTAVITE KOMENTAR

82 + = 86

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 2 + 2 ?
Please leave these two fields as-is: