Kako će izgledati Subotica 2030. godine?

Ovo pitanje mogli smo postaviti i pre deset godina kada niko nije mogao ni da sluti kako ćemo 2020. godinu živeti „poluživotom“ koji je u sebi nosio više ograničenja nego sloboda. Samo početak treće decnije 21. veka nagoveštava da će to biti decenija brzih društvenih promena koje će definisati nove trendove i menjati navike pojedinca.

Starija populacija iz sopstvenih potreba nameće teme zdravijeg života, čistijeg okruženja, veličine životnog prostora i njegove uređenosti. Školarcima je pak „gaming“ postao dominantna preokupacija potiskujući sport na margine. Mlade interesuje provod, obrazovanje, socijalizacija i perspektiva. Naizgled potpuno razičite potrebe, ali i te različite potrebe imaju zajednički imenitelj: mesto u kojem se javljaju – gradu.

Kako ćemo dočekati Suboticu 2030, zavisi od toga u kojoj meri uspemo da uskladimo potrebe svih generacija i slojeva. On ima budućnost ukoliko iskoristi sve svoje prirodne i ljudske potencijale.

Kada pogledamo trend, Informacione tehnologije (IT) čine ključnu razliku između razvijenijih i manje razvijenih gradova i država. Iz prostog razloga što ta oblast nosi veliki ljudski potencijal i stvara veliku dodatnu vrednost. Međutim, treba biti svestan ćinjenice da je dalji razvoj IT-a veoma zavisan od svega drugog, onoga što nije IT. To nije izolovana društvena pojava, naprotiv. Svakom IT-u su neophodni, pre svega kvalitetno obrazovanje, a potom i ljudski potencijal iz kreativnih industrija, visok stepen očuvane prirode, dobra organizacija grada i pozitivan ambijent.

Kako ćemo dočekati IT Suboticu 2030? Nije to pitanje razvoja samo IT-a kroz korporacije, obrazovanje, konferencije i događaje, već je to šire društveno pitanje koje se tiče svih Subotičana podjednako. Kada se sve sabere, dobija se 5 osnovnih tačaka koje su po prvi put prezentovane subotičkoj javnosti od strane apolitične organizacije čije će te aktivnosti moći da pratite putem #ITSubotica2030.KOMENTARI

 1. Anonimni kaže:

  Šta znači apolitičnost? Živećeš kvalitetnije u društvu u kome, trenutno, za to ne postoje šanse? Nema šanse! Mladi će morati da se bave politikom na ovaj ili onaj način, hteli to da priznaju sebi ili ne. Ako želiš da promeniš pogled na svet, daš sebi šansu, za to moraš da se boriš. E, to je već politika.

 2. Zdravo pametan kaže:

  Dobar tekst i osvrt, samo jedna stvar nije tačna, a to je apolitičnost.
  Ako mislite biti realni, onda ne možete živeti u utopiji… Država je takva da nema gotovo nikakve delatnosti bez politike. Čak i privatne
  firme u nekom momentu dolaze u kontakt sa politikom, bilo da dobiju neki posao, ili bolje tržišne uslove, ili…da ne nabrajam, mislim da se razumemo.
  A o obrazovnim institucijama da ne govorim, pa ko bira i postavlja direktore škola i fakulteta? Osnivač naravno, tj. vlast.
  Na kraju, i taj ko smatra sebe za opoziciju, ne može da kaže da nema veze sa politkom, zar ne?
  Ništa loše ovim ne mislim, samo da se zanosimo…

 3. Zanesenjak kaže:

  Zdravo pametan, politici dajes preveliki znacaj i to moze biti posebna tema. Kako smo kao narod sebi dozvolili da mislimo da bas sve na ovome svetu i u ovom gradu zavisi od politike?

 4. Pera Prvi kaže:

  Klasična gomila neostvarivosti za glupu masu. Problem „ekselentnosti“ je ODVOJENOST od REALNOSTI.

 5. Gile kaže:

  Kao kosovo 99-te

 6. 2100 vreme kaže:

  Dobro je da neki 2100 nece tad pisati gluposti ko sad.
  Tad ce biti novo vreme.
  I bez ovi zuti gluposti….
  2030 to jos nije novo vreme

 7. laki kaže:

  @2100 vreme

  &$%?*@“%& ti mater ti isti „žuti“. Kad nema argumenata za sranja koja prave žvalavi i njegovi sektaši onda je najvažnije pljunuti na Đilasa i „žute“. Mrš u tri lepe p.m.

 8. Milos kaže:

  Politiku treba zabraniti a svakog ko se bavi politikom proterati na drugu planetu. Skoro sve probleme ovog sveta stvara politika: glad, ratovi, zaraze, hiperinflacije, nemiri. U poslednje vreme forsiraju sve sto je neprirodno sto je protiv zdravog razuma. Maske, neispitane vakcine, homoseksualnost, ilegalna migracija, globalni organizovani kriminal, gmo, ogranicenje slobode( naravno samo za neke), antipatriotizam, unistavanje privrede u svojoj zemlji a istovremeno forsiranje i promocija proizvoda iz drugih drzava.

 9. caru carevo kaže:

  Ja to neću saznati, a da budem iskren možda je i bolje.

 10. Pera Prvi kaže:

  @laki

  Kada nema argumenata za sranja „Žutih“ (DOS) onda se pljuje po „Slobi“ i „Miloševićevcima“.

  J****e se svi, vi sluge antisistema.

 11. Ris kaže:

  Subotica ima sve predispozicije da bude najlepši grad u regionu.Zadržati mlade da ne idu u veće gradove izgradnjom još jednog fakulteta. Možda poljoprivrednog. Otvoriti fabrike hrane-od njive do trpeza. Modernizirati i proširiti gradski saobraćaj. Očistiti Palić. Izgraditi još modernih stambenih objekata koji će biti dostupni i onima sa minimalcem. Vratiti korzou stari sjaj. Završiti bazen i pozorište. Vratiti Pionir prodavnicu u centar. Kažnjavati one koji bacaju smeće pored kontejnera i ne kupe izmet kućnog ljubimca…

 12. Trovach kaže:

  @Ris…Svi Suboticani to zele, ali Suboticom gazduju oni koji su za nas grad saznali 2012. godine.

 13. Urban arrow kaže:

  @ Trovach

  Ovi sto gazduju Suboticom nisu saznali za nas grad tek 2012 godine. Saznanje o nasem gradu i okolnim salasima su stekli jos mnogo ranije iz prica svojih oceva i dedova koji bi im pripovedali o Subotici i okolini, redovno i iscrpno svake pozne jeseni, kada bi se vratili u zavicaj iz berbe kukuruza.

 14. X-MEN kaže:

  *Miloš
  Kako misliš da se država vodi bez politike? Da se vratimo da budemo prvobitna zajednica ? Pa i onda je bila neka vrsta politike, kako si mislio da se vodi držva bez politike ?
  Urban arrow( ili ašov )??*
  Pa što niste sačuvali Suboticu da budete “ šogor selo“??

 15. Rmpek kaže:

  Postojaće zavičajno udruženje u koje će mo svi i matori i mladi morat ić tancovat gluvo kolo, ko ne nauči iće u CG u kaki kamenolom za kaznu.
  Svi jezici pa čak i ovaj novokomponovani zvani“z’brda/z’dola“ biće izbrisani sa tabla i sve će pisati na arapski slovima, sa više minareta čuće se mujezini koji će nas svojim prodornim glasom budit svako jutro misto crkveni zvona.
  Crkava će biti osetno manje, neke će možda čak i nestati, pravosuđe će se reorganizovat jer biće uveden šerijatski zakon tako da neće biti potrebe za nečim što podrazumeva razne pomoćne i glavne sudije.
  Taxi vozila će nestati sa ulica i zameniće ih garaganska zaprega, zvanični jezik će biti na ulici i u JP jezik onog šeika koji zagospodari rodnim Vojvođanskim poljima dok će kod kuće biti onako kako smo navikli ali pod uslovom da govorimo tiho.

OSTAVITE KOMENTAR