Kako da stanari podele troškove održavanje zgrade?

Stanari u zajedničkom stanovanju, zgradama, rado razgovaraju o tome šta bi trebalo uraditi da im zgrada bude dobro održavana, a život u njoj udobniji.

Ipak, neretko se pojave i problemi, i to posebno kada je potrebno platiti neku intervenciju u zgradi. Bilo da se radi o popravci krova ili lifta, krečenju hodnika ili nečem drugom, pojedini stanari jednostavno neće da učestvuju i kao i ostali plate svoj deo. Uz to, u zgradama često žive i podstanari koji nisu zainteresoavni za zajedničke troškove. Predsednici kućnih saveta pozivaju se na Zakon o stanovanju i održavanju zgrada, ali je to često uzalud.

Sada ipak izgleda da nije nemoguća misija naterati nesavesne stanare da učestvuju u plaćanju zajedničkih troškova. Kako je nedavno istraživao sajt “Kamatica”, pre svega je potrebno da se od onog ko je obavljao popravku u zgradi uzme račun i faktura.

Prema Zakonu o stanovanju i održavanju zgrada sami stanari na zajedničkom sastanku odlučuju o tome koliko će novca izdvojiti za tekuće, odnosno investiciono održavanje zgrade.

Dogovorenu sumu dužni su da plaćaju svi stanari. Koliko će biti minimalna suma za ovu namenu mogu da odrede i lokalne samouprave, a stanari mogu da odluče da li je taj iznos dovoljan ili se odlučuju da naknada bude viša.

Problem s kojim se suočavaju predsednici kućnih saveta i upravitelji zgrada nastaju kada neko odbija da plaća određenu, odnosno dogovorenu sumu. Ukoliko ne pomognu razgovor i ubeđivanje, sledeći korak je sud. Naime, stambena zajednica i upravnik zgrade mogu da pokrenu postupak pred sudom. Kada sud donese rešenje da je nesavesni stanar dužan da plati iznos koji je dogovoren i utvrđen, sledeća instanca je sudski izvršitelj, koji će od stanara koji duguje naplatiti potraživanje komšija. Da bi moglo da se obrati sudu stanari moraju da za obavljene radove imaju fakturu i fiskalni račun, pošto se popravke koje su obavljene u sivoj zoni ne mogu da se naplate na ovaj način.

Dodatni problem je i to što stanari u zgradama često ne poznaju prvog komšiju. Podstanari se često menjaju, stanovi prodaju, po nije jednostavno doći do novog gazde. To je posao kojim će se ubuduće baviti upravnici zgrada. Treba reći i da većina stanara nije rada da zbog popravke lifta ili oluka tuži prvog komšiju. Ukoliko znaju da su pojedine porodice ili stanari u teškoj finansijskoj situaciji, komšije mogu da se dogovore da pomognu solidarno i između sebe podele trošak. Takođe, komšiji koji je u problemu zbog novca može da se ostavi rok da podigne kredit ili drugu pozajmicu i izmiri svoje obaveze. Mnogi stanari će, ipak, na ove opcije odmahnuti rukom jer, skoro po pravilu, komšija koji neće da plati nije najsiromašniji već najneodgovorniji.

 

DnevnikKOMENTARI

 1. JaPaja kaže:

  Zivim u zgradi koja je do ulaska u ovaj genocidni sistem otimanja novca lepo funkcionisala i dobro se odrzavala. Racuni su bili izmirivani na vreme, imamo i interfon, ulazna vrata se zakljucavala na vreme. Dobili smo upravnika kojeg moramo placati i odmah nam je istavio fakturu za tekuce i investiciono drzavanje cca 1000 dinara bez njegove naknade preko racuna JP za upravljanje putevima, urbanizam . planiranje i stanovanje. Dakle nemamo nas racun i o sredstvima je ukljucen jos jedan posrednik u otimanju jer i to se placa 15%. Sve u svemu po stanu troskove koje nam otme “upravnik” , JP za “uslugu” , banka proviziju je oko 550 dinara po stanu samo raznim posrednicima koji uzimaju a da gradjani nemaju apsolutno nikakvu korist. Za prva 3 meseca od svega sto se uradilo u zgradi je zamena 3 ( tri ) sijalice i to onim klasicnim i nista vise. Budemo li cutali ovaj genocide nad stanovnistvom nece nikad prestati i svakim danom ce biti sve veci i veci.

 2. Lucifer kaže:

  @JaPaja

  Ista situacija i u mojoj zgradi. Rekao je da ce obilaziti jednom nedeljno, izneo toboze kakav plan, i nema ga. Redovno dodje da ubaci racun na koji mu se uplacuje njegov deo, a sto se ostalog tice nema ga.

 3. dragi kaže:

  Sirotinja uvek nayebe.

 4. Sojic kaže:

  Salaš je zakon

 5. Ognjen kaže:

  Dragi stanari,da nebi placali razne kvazi upravnike,izaberite medju sobom nekog ko će vas predstavljati.Najbolje je preko Etaža placati Direkciji da ona vama odrzava i brine oko zgrade,pogotovo oko ne placanja etaza i drugih stvari.Nezaboravite da svaku vecu popravku morate platiti iz svog fonda a ako idete preko direkcije postoji opcija da vas ona iskreditira bez kamate.Mislim da su dosta neinformisani nasi sugradjani po ovom pitanju.Moj savet je da izaberete jednog medju vama da vam vodi zgradu inpotpišite ugovor sa Direkcijom za izgradnju,sve ostalo je rizik zbog velikih troškova…

 6. dragi kaže:

  “pododžak”,parasnička peć,čutke,ogrizine od kuružnje,katlanka i kastrona na salašu i ko šiša državu…

 7. Lazarus1Long kaže:

  Ko će na koga ako ne brat na brata, ovaj komšija na komšiju….

 8. Sonja kaže:

  Da li mislite da treba da placa isto onaj ko ima
  30m2 i onaj ko ima 90m2 zajednicke povrsine.Preko JKP liftovi se placaju po kvadraturi stana.
  Nasa zgrada je nadzidana od ljudi koji su imali vlast iza sebe,da li pravo smatrate da stanari popravljaju njima krovove?
  Unapred zahvalna.

 9. Nole kaže:

  Ma kakvi, ti upravnici sa kursom od jedne nedelje nisu upraqvnici, već otimaju naše pare i dele privatno sa nekim iz kvazi javne uprave. Zamislite ta upravnica Sanja Aleksov kaže da ima 50 zgrada a u zgradi nije zakucala ni jedan ekser, nema računa nema dogovora stanara, nema nikakvog realnog merila,utužuje ljude koji nisu vlasnici ni stanari,nezna se gde ide taj novac. Stanari je nisu izabrali, nema sastanaka. Šta ona može na sud,jedino da troši novac stanara. E to ne može više !!!

OSTAVITE KOMENTAR