Kako je izgledala stara zgrada carinarnice u Subotici

Nema veće sreće za istraživača prošlosti kao kada otkrije nešto davno izgubljeno i zaboravljeno. Ne mora to biti Sveti gral ili zakopano blago, dovoljan je i neki izgubljeni dokument odnosno saznanje koje osvetljava određeni kutak kolektivne memorije koji je u mraku. Jednaka je radost podeliti to sa onima koji dele istu strast. Ovaj put, iz tame starog kredenca i foto albuma, izvađena je fotografija carinarnice na kraju ulice Pap Pala i na početku Bolmanske.

stara carinarnica subotica 2

Ova administrativna zgrada srušena je u bombardovanju 1944. no bombe su poštedele magacin iza nje i dve stambene zgrade za činovnike. Ono što je ostalo i danas se dobro drži, čak je i ograda na svom mestu.

stara carinarnica subotica 3

Ovi objekti izgrađeni su 1931. godine a uz njih je išao i gvozdeni pešački most – pasarela, koji je premošćavao teretnu stanicu i vodio na Senćanski put. Most je uklonjen devevedesetih, iako je potreba za njim sve veća. (Vidi temu : PASARELA)

zeleznica subotica

subotica vozovi

Između dva svetska rata u Subotici je podignuto nekoliko javnih zgrada. Najpoznatije su Sokolski dom (Jadran), Berza rada, Pošta 2 i Carinarnica koja bi, da je opstala, danas predstavljala spomenik arhitekture  Bauhaus stila. Da li bi je sačuvali? Verovatno, jer su i neke druge nedovoljno vrednovane zgrade ostale samo zahvaljujući nedostatku sredstava da se na njihovom mestu izgradi nešto novo.

 

Lansky

 KOMENTARI

 1. Subočan kaže:

  Briljantno, kao uvek…

 2. Lenji Strujomer kaže:

  Svaka čast!

 3. Novak kaže:

  Ponovo me vracate na mesta na kojima sam bio kao decak i na tome vam hvala.

 4. Pitam se... kaže:

  Mozda bi bilo dobro navesti, da je u ovom objektu bila smestena bolnica geta, da su ovde dovodjeni Jevreji koji su pored same zgrade utovarivani u stocne vagone koji su 17.juna 1944. krenuli na svoje poslednje putovanje. Mali broj je zahvaljujuci saveznickom bombardovanju kompozicije u toku putovanja zavrsio u Austriji i preziveo strahote. Oni, koji nisu stradali od bombi, gladi i bolesti, a bili su u drugom delu kompozicije, zavrsili su svoje potovanje u Ausvicu.

OSTAVITE KOMENTAR