Kako je subotička privreda podnela vanredno stanje

Od početka pandemije virusa korona i uvođenja vanrednog stanja, privreda u celom svetu pa i kod nas trpi velike gubitke, a mnogi su ostali bez posla. Istraživanje Infostuda o tržištu rada pokazuje da je oko 12 odsto radnika dobilo otkaz, a da su najpogođeniji sektori turizam, ugostiteljstvo,trgovina koja se ne odnosi na osnovne životne namirnice i transport ljudi. Iz Udruženja poslodavaca Subotice tvrde da je akcenat u proteklom periodu bio na tome da se radnici ne otpuštaju.

Iako je sektor ugostiteljstva jedan od najpogođenijih trenutnom situacijom, neki su uspeli da zadrže radnike. U kafe restoranu „Renaissance“, šankeri i konobari preraspoređeni su na rad u kuhinji, plate nisu smanjene i niko nije dobio otkaz, poručuje vlasnik Bojan Margetić.

Za vlasnika teretane, Emila Vaštaga,  mesec i po dana pauze u radu predstavljalo je veliki finansijski udar. Došlo je neočekivano, ali radnike je uspeo da zadrži i isplati im martovsku platu jer, kako kaže, oni su na prvom mestu. Mere koje je Vlada donela kao podršku za privredu su dobre i svaka pomoć će biti značajna, smatra on.

Iz Udruženja poslodavaca Subotice poručuju da su prihvatili predlog Vlade da se radnici ne otpuštaju, i trudili se da ih zadrže. Naš sagovornik  dodaje da je stav privrede da su mere Vlade dobre, ali postoji bojazan da će biti kašnjenja u isplati. U narednom periodu i privrednici i građani trebalo bi da se okrenu kupovini domaćih proizvoda, kako bi pomogli održanju privrednika.

Početkom aprila, kompanija Infostud sprovela je istraživanje o tome kako je pandemija virusa korona uticala na tržište rada,a u njemu je učestvovalo više od 4.300 radno sposobnih ispitanika i preko 500 privrednih subjekata. Rezultati su pokazali da od onih koji su  u radnom odnosu, njih  70 odsto i dalje obavlja svoj posao, dok je 30 odsto radnika moralo da ode na godišnji odmor, plaćeno ili neplaćeno odsustvo ili bolovanje. Njih oko 40 odsto strahuje za svoje radno mesto, a četvrtina je rekla da su im plate smanjene.  Od početka pandemije, njih oko 12 odsto je ostalo bez posla.

Na osnovu oglasa koji su objavljeni na sajtu Poslovi Infostud, u ovom periodu primetna je tražnja za vozačima i dostavljačima, dodaje sagovornica TV Subotice.

TV SuboticaKOMENTARI

 1. Vituska. kaže:

  Mnoge dobrostojece firme a među njima i Agrokombinat su propale i kad nisu bile vanredne mere, zahvaljuci stecajnom rukovodtsvu u to vreme.

 2. makar šta kaže:

  Jel moguće da neko spominje Agrokombinat a da to nije “vesko”?

 3. SD kaže:

  Evo ja cu pomenuti Agrokombinat,u vreme njegovog unistenja sam bio dete roditelja koja su oba dobila otkaz iz te firme,a zahvaljujuci gospodi koja je onda bila na vlasti,samo cisto da napomenem,u to vreme je Vucic jos bio u radikalima.

 4. Mister No kaže:

  Ne znam kad je počeo stečaj u firmi ,,Agrokombinat”. Međutim,bivši gigant je dokrajčen za vreme Cvetkovićeve vlade ,možda ne pamtim dobro. Stečaj je još trajao u periodu kad su Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić napustili SRS,ako se dobro sećam.

 5. CV kaže:

  Agrokombinat, Mlekara, Fidelinka ,Veterinarski zavod su bile firme i san svakog radnika da radi u njima,jer su bile uspesne firme sa dobrim platama i onda dolaze maslacci ili ti zuti i sve to rasprodaju i sjebu a sad opet oce na vlast.E pa nece moci.

 6. Mister No kaže:

  Pregrmeće subotička privreda virus,ako je ostala na nogama posle svih lopova trideset godina unazad. 🙂

 7. Afet kaže:

  Ugasilismo ga eto kakoALI NE BRINI TE OPET CE BITI PUNI KAFICI I KAFANE KAD OVO PRODJE

 8. SD kaže:

  E moj Mister No,nemas ti pojma,zna se dobro ko je satrao sva ta velika preduzeca.I sto je najgore sad bi opet na vlast lupajuci u serpe i lonce,a sto je jos jos jos gore,neka gospoda iz te garniture su brze bolje prigrlili politiku Vucica i presaltali se u SNS i sad su veci naprednjaci od onih izvornih,fujjjj.

 9. Vesko kaže:

  Stecaj u AK je uveden u oktobru 2014. za vreme Kostunicine vlade, poslednji direktor bio je T. Veljkovic, a prodat je u janura 2012. za vreme vladavine DS i SPS-a. Zna se koje u to vreme bio ministar policije. Ti sto su bili u SRS-u mozda su vise odgovorni za ono sto se zbivalo u 90-tim, a mozda indirektno odgovorni za razaranje celokupne privrede sto je imalo za posledicu sve losije poslovanje i propadanje mnogih firmi. Ono sto je sigurno tacno da jos niko nije odgovarao za velike pljacke i otuđivanje radnicke-akcionarske i drz. imovine. Neka nova vlast je 2012. god. obedala da ce preispitati 24 privatizacije i jos mnogo toga, a isto je prodala veliki gigant PKB BGD. Toliko o postenju svih bivsih i sadasnje vllast i politicara.

 10. ... kaže:

  Agrokombinat je nastao na otetoj obradivoj zemlji, pa mu je nesrećan kraj bio logičan. Niste valjda očekivali da će rukovodstvo domaćinski upravljati nečim što su preko noći komunisti oteli, pa dali svojima na upravljanje? Kad je nešto ničije i svačije, tako se i čuva.

 11. Fabrike radnicima zemlja seljacima kaže:

  Agrokombinat nije nastao ni nakavoj otetoj zemlji. zemlja je data onima koji je obradjuju. Ne mogu 2-3 coveka da na sumnjiv nacin steceno, razni spekulanti, poseduju sve, a ostali da glodju kamen. Kad je bilo Agrokombinata i tome slicnih preduzeca ziveli su skoro svi kao gospoda a ne samo jedan tanak sloj lopova i hohstaplera i narodnih krvopija. (isto kao i danas ) Zbog toga :
  Ziveo 1 Maj !
  Zivela Socijalisticka Federativna Republika Jugoslavija.!

 12. Karlo M. kaže:

  Jeste, oduzeto kapitalistima koji su postenim izrabljivanjem radnika stekli sve te firme i zemljista. Dosta vise s tom kapitalistickom propagandom,”oteli komunisti “. Nisu oteli, nego vratili radnicima njihovo.

 13. Vesko kaže:

  @ …Ti sto se radujes propasti Agrokmbinata nisi bas u pravu, jer ta firma imala je i sopstvene zemlje preko 1300 ha , ekon. zgrada, magacina, masin. radionaica, silosa, mesaone, farme koje je sama izgradila i jos mnogo toga. Isti kombinat ja zaposljavao preko 1200 stalnih radnika u najbolja vremena i podosta sezonski radnika, koji su svi imali pristojne plate, topli obrok i besplatan prevoz. To sto je bilo vise zemlje 2008 godine ustupljeno je drzavi, kaja daje drugima u zakupu a ima gde i poklanja (u Crvenom Selu). Kolko sada imaju i placaju radnike ovi novi poslodavci. Cinjenica da ni ranije ti veliki zemljoposednici, a pogotovo ovi sada nisu imali zuljeve na rukama zbog sticanja velike imovine.

 14. bac Vranje kaže:

  E ako ste glasali tako vam je…Setite se, nije vam Tito bio dobar dobar,pljuvali ste i jos pljujete po njemu a sve to je stvoreno za njegovo vreme, e sada znate onu narodnu posle onoga nema kajanja. Zato mislite svojom glavom sledeci put.

 15. Vesko kaže:

  Izgleda da je @ bac Vranje najvise u pravu, jer ni jedan posle Tita nije bio bolji, vec daleko gori i citave vlasti posle njega.

 16. ... kaže:

  @Karlo M. vratili radnicima njihovo?
  Od kojih je to radnika moj pradeda 1800 i neke oteo zemlju, pa da im je vraćano 1946.? Kakve narodne krvopije? Moji su bili seljaci salašari, običan narod, zemljoradnici. Prvu smo zemlju ovde dobili od cara, kad smo ovde naseljeni, pre toga nije bila ničija. Radom, ženidbama, udajama, nasleđivanjem, kupovinom porodični imetak je uvećavan. Nikome moji sa salaša nisu ništa oteli, i nikoga nisu izrabljivali. Nisu držali robove. Nego su najmili nadničare. Niko nije teran bičem u nadnicu ni kod moga pradede ni kod moga dede. Te partizanske fazone ostavite za Bulajićeve partizanske fantastične filmove narodni oslobodioci… Niko moj nikada nije nikoga eksploarisao ni izrabljivao niti se bavio ideologijama. A onda su došli crveni i počeli da otimaju. A ta vaša ideologija kojoj i 1. maj pripada, svi sada vidimo kako je prošla.
  @Vesko, imao Agrokombinat 1300ha zemlje? Ok. Jeste vi to sakupili pare na gomilu, pa išli da otkupljujete od seljaka tih 1300ha zemlje? Ili vam baćo ostavio u nasledstvo?
  Terani seljaci u zadruge da ulaze sa onim što im ostali posle nacionalizacije. Otimano je od seljaka, proglašavano preko noći za državnu zemlju, pa osnivani kombinati na njoj. A kombinatima upravljali bivši partizanski politički komesari. Znali da drže partijske govore, ali nisu znali da rade zemlju. Tako su tim kombinatima i upravljali. Zato si završio na ulici. Što nisi svoju zemlju radio Vesko? 50 godina nije imao ko da vas izrabljuje, nije bilo kapitalista i kulaka da vam piju krv. I opet ništa nemate.

 17. Vesko kaže:

  @ … Za vreme socijalizma nisi mogao videti prosjakove da prose, kao za vreme kraljevine, kada radnici nisu mogli preziviti od toga sto su isli u nadnicu, niti prijavljevini na zdravstveno i pio, a od vremena Slobe posteni radnici i skolovani nisu se mogli snaci, pa pretrazuju kontejnere koje i dalje traje u ovoj demokratiji, kao i sada kada smo kao najbolji u regioni- ekonomski tigar.

 18. Karlo M. kaže:

  “Nego su najmili nadnicare” u prevodu kmetski sistem. Izvini nick sa tri tacke, pogresio sam, ipak je feudalna propaganda u pitanju. Strasno koliki je nivo ideoloske zaslepljenosti medju danasnjom populacijom. P.s. i moji su sa salasa, i dirincili su vekovima i gladovali i nista nisu mogli da steknu postenim radom. U socijalizmu su oni svi itekako mogli svojim rukama i steci i zaraditi,bez da ikog izrabljuju.

 19. bac Vranje kaže:

  @ Vesko
  Da si nedeljom isao u crkvu video bi prosjake , naravno ne u ovom broju jer ih je u to vreme milicija hapsila zbog besposlicarenja i prosnje koja je bila zabranjena zakonom u doba SFRJ

 20. (ba)laban kaže:

  @Karlo M.

  Bude li pravde biće i ovima “oteto” kao za vreme komunizma. I treba, jer niko od njih poreklo basnoslovno vredne imovine ne može da dokaže. Sve “demokratske” vlasti u državi su obećavale da će da preispitaju poreklo imovine, ali to niko nije ni pokušao da uradi.

 21. Vesko kaže:

  @ bac Vranje, niste samo vi isli u crkvu, samo mozda nismo isti u istu, krsten sam i krizman, isao na veronauk i ministrovao, ali kazem nije bilo prosjakova za vreme socijalizma, a od moji stari sam cuo da je za vreme kraljevine dosta obicnog sveta prosilo od koji su neki radili kod gazda, ali nisu mogli dovoljno zaraditi da prehrane svoju porodicu, pa su isli od kuca i od salsa do slasa da prose. U ove nove sto prose i pretrazuju po kontejnirima i sam se uverio, koliko i ima i na kolko mesta.

 22. drug Bajić metač tavana z'Đurđina kaže:

  Druže Tito nisi nas ni pito kad si odno’ kuruze i žito.

 23. Prosjakovi na biciklovima cekaju kod bunareva kaže:

  @ bac Vranje,

  Koliko mene jos secanje sluzi u “ono vreme” je bilo prosjacenja. Cak nije bilo ni zakonom zabranjeno. Ono sto je zakon explicitno zabranjivao je bilo prosjacenje u vidu zanata, i tzv. pokucarenje.Oni koji su mirno sedeli pred crkvom i cekali da im neko nesto stavi u kapu/sesir nisu bili proganjani jer oni jesu prosili, ali ne agresivno i penetrantno i nikoga nisu vukli nasilnicki za rukav. Ko je dao, dao je i zahvalilo mu se na tome.. Crkveni areal je imao da se tako malo salopno izrazim , izvesnu exteritorijalnost, pa ako crkvi nisu smetali, onda nisu smetali ni vlastima. Penetrantno agresivno prosjacenje trcanje za prolaznicima. hvatanje za odecu i navlacenje, neprestano dosadjivanje po restoranima i kafanskim bastama i slicni sistemi koje su upraznjavali svesno strateski rasporedjeni pripadnici nekih porodicnih klanova, su bili zabranjeni i tu je vlast rigorozno takve pojave suzbijala.

 24. Pera kaže:

  Komunisti (sluge Vladara sveta, vksu “U ime naroda” opljačkali privatno vlasništvo tog naroda.

 25. ... kaže:

  Ako su u socijalizmu svi itekako mogli steći i zaraditi, ako nije bilo izrabljivanja što je socijalizam propao svugde? Pa nema ni jedna uspešna socijalistička država na svetu da postoji danas.
  Socijalizam je ovde funkcionisao i dobijali su se stanovi, bilo je posla za sve i svih beneficija jer se to finansiralo od stranih kredita. Kada je stao hladni rat i kada su dva bloka prestala da finansiraju nesvrstanost ove zemlje, a krediti došli na naplatu. I kad više nema povoljnih stranih kredita. Naprasno je propao socijalizam. Sad se ti socijalistički krediti generacijama vraćaju.

 26. Triton kaže:

  Socijalizam nije propao nigde. Medjutim sa svetskom ekonomskom krizom i pojavom globalizma socijalizam nije uspeo da se prestroji u hodu. Stanovnici socijalistickih zemalja nisu bili niti spremni niti voljni da se uhvate u savladjivanje nastalih teskoca, nego su posli za milozvucnom pesmom zapadno-kapitalistickih sirena. “Dogodio se narod” zbaceno je jednoumlje, umesto da se radom i trudom podigne privreda, deralo se po ulici Slobo slobodo i Hrvatska lisnica u Hrvatskom dzepu. Krenulo se u najprizemniju pljacku i klanje svako protiv svakoga i svi protiv svih. Rezultati toga su svuda vidljivi, treba se samo okrenuti oko sebe. Nije svaka socijalisticka zemlja imala u zaledju Zapadnu Nemacku da joj tresne na stol hiljadu milijardi DM , a sto se kasnije ispostavilo ni to nije bilo potpuno dovoljno. Ova trenutna pandemija je upravo pokazala da divlji i nezauzdani kapitalizam nije resenje za spas covecanstva. Svaka kapitalisticka farmaceutska firma, iskljucivo sama za sebe grcevito traga za lekom i vakcinom protiv Corone ne da bi ljudima pomogli, nego da budu prvi na trzistu koji ce pokupiti kajmak. Sve to umesto da se sve te firme ujedine i zajednickim znanjem i ostalim potencijalima pomognu sveukupnom covecanstvu. Upravo je Corona ta koja je ponovo otskrinula vrata socijalistickoj ideji i razotkrila sve ono sto je negativno i nazadno u aktuelnoj svetskoj privredi i njenim tokovima. Najdrasticniji primer je Nemacka jedna od najjacih svetskih ekonomija, vodeca zemlja u medicinskoj tehnologiji, koja je moljakala po svetu i trazila svugde obicne hiruske zastine maske koje i jedna priucena snajderica moze da sasije. Sa nesto komplikovanim aparatima nije bilo nista bolje jer se je produkcija zbog sto vece zarade i profita prebacila u Kinu i slicne zemlje koje zgrcu novac na bestijalnoj eksplotaciji vlastitog stanovnistva, i omogucuju bogatsvo i rast belosvetskom kapitalu. Onda se to naziva, i reklamira stanovnistvu, kao veliko poverenje koji investitori imaju u jednu zemlju. To sto ti investitori kao paraziti isisavaju novac i resurse nije vazno. Boze moj imate posao i sta hocete jos? Da ne bi mozda hteli jos i da zivite od vlastitog rada?

 27. amacak kaže:

  prva rečenica tritonovog komentara spada u nekoliko najglupljih ikad na ovom sajtu. sistem koji se drži još na kubi nije propao nigde? džizs fakin krajst.

 28. Triton kaže:

  Triton ce ponoviti jos jednom za ponavljace iz poslednje klupe.
  Socijalizam nije propao nigde. Sovjetski Savez i njegovi sateliti, Kuba i ostale Lenjinisticko-Boljsevisticke drzave i drzavice sirom sveta nemaju nista sa socijalizmom niti socijalistickom idejom, osim zloupotrebe naziva “Socijalisticki”. U svetu postoji preko 150 socijalistickih partija povezanih u Socijalisticku internacionalu. Mnoge od njih su na vlasti, neke ucestvuju u vlasti. U Nemackoj su vec 15 godina Socijaldemokratska partija na vlasti zajedno sa Demohriscanima. Dakle ideja socijalizma sa svim njegovim fasetama i nijansama, kao i regionalnim specificnostima je jos uvek prisutna, aktuelna, vitalna, i te kako jos zivi.

 29. amacak kaže:

  čekaj, u prvom komentaru kukaš da stanovnici socijalističkih zemalja nisu bili na visini zadatka da prestroje socijalizam a sada odjednom to i nije bio socijalizam? na stranu zašto je prestrojavanje bilo potrebno ako je kapitalizam toliko loš ostaje da si opisao zemlje bivšeg socijalističkog bloka implicitno + sfrj i istočnu nemačku eksplicitno. u prvom postu spominješ milijarde maraka iz kapitalističke nemačke, u drugom je prebacuješ u socijalističke jer je socijaldemokratska partija mlađi partner u vlasti?

 30. Triton kaže:

  @ amacak

  Ja govorim o socijalizmu kao politickoj ideji. Jugoslavija je jedno a zemlje Varsavskog pakta nesto drugo. Sve te zemlje imaju svoju posebnu istoriju i svoj poseban prilaz problemu. Kapitalizam se takodje morao prestrojavati u novim uslovima, s time sto je mnogo fleksibilniji i manje ideoloski ostrascen. Pad Berlinskog zida je za sve bio hladan tus i jedna do tada nepoznata i neocekivana situacija. Da ne duljimo dalje. Socijalizam nije ni Kuba ni SSSR . Te zemlje su koristile termin socijalizam kao smokvin list za svoju boljsevisticku ideologiju i nasilnu internacionalnu proletersku revoluciju. Pojmu socijalizam je jos najbliza bila Jugoslavija i ona, da nije bilo politickog monopola SKJ, bi bila zemlja koja se najvise priblizila socijalistickoj ideji. Ideji slobode i ravnopravnosti, kako nacionalne tako i ekonomske. Sto se Nemacke tice ja sam samo spomenuo Socijaldemokrate kao partiju koja trenutno ucestvuje u vlasti. Nemacka jos dugo nije socijalisticka zemlja, a ka ce neznamo. Nakon aktuelne pandemija koja je slicna svojom stresnom situacijom padu Berlinskog zida, doci ce do turbulencija kako politickih tako i ekonomskih i cela igranka pocinje ispocetka. Kako ce sve to izgledati preostaje nam da vidimo. Sve ostalo je samo nagadjanje i gledanje u pasulj.

 31. amacak kaže:

  zadnji post je ok sa umereno levičarske pozicije ali ja sam reagovao na prvi gde si bukvalno opisao real socijalistički, neki bi rekli državno kapitalistički, blok.

  takođe se iz prvog ne slažem da je novi virus definitvno dokazao slabost kapitalizma koji je takođe jako širok pojam. finska, tajvan, južna koreja, novi zeland da pomenem samo neke se dobro nose sa virusom.

 32. sasa kaže:

  @Vesko
  Ne laži ovaj narod. Nije Tomo Veljković bio poslednji direktor. Njega su pomeli oni iz kriznog štaba u oktobru 2000-te i postavili ako se ne varam onog nesposobnog Spasića. Mislim da si napravio štamparsku grešku kada se naveo da je stečaj uveden 2014. ako se ne varam ipak je to bila 2004.

 33. Vesko kaže:

  @ sasa, stamparska greka da, ali nista nisam slagao, mogao bi da odgovaras da te tuzim, Veljkovic je “oteran” 12.10.2000. ali je radio kao agronom, a za direktora je postavljen Spasic, nije bas toljko bio nespoban kako mislis. Zbog izuzeten suse 2003 godine i ponovnog nezadovoljsta radnika-25.11.2003 ponovo. je postavljen Veljkovic, koji je bio direktor sve do uvođenja stecaja-24.10.2004.

OSTAVITE KOMENTAR

+ 12 = 22