Kako koristiti energiju sunca?

Grčka. Idealna za odmor. Sunce, predivne plaže, slano more… Međutim, zanimljiva je i po tome što većina gradova koristi dvostruki način grejanja, od kojih je jedan obavezno na principu obnovljivih izvora, uglavnom-solarne energije. Malo je poznato, da je još poznati grčki filozof  Sokrat (399-469 p.n.e) izradio plan solarne kuće koja je odgovarala promenama mediteranske i kontinentalne klime, a opet bila energetski efikasna.

 

U zimskom periodu je ukupno energetsko dejstvo sunčevog zračenja manje od letnjeg , ali veoma značajno za korišćenje solarnog grejanja kuća kao podrška nekoj drugoj energiji na centralnom sistemu grejanja gde se može pokriti i do 45% besplatne toplotne energije za grejanje kuća, 70% za grejanje sanitarne vode i 100% za grejanje bazena.

 

 

Prema postojećim podacima, Srbija godišnje ima između 220 i 260 sunčanih dana. Po ovom principu, dodatna goriva za grejanje vode bila bi potrebna tek tri meseca godišnje. U zemljama poput Grčke, Austrije, Nemačke, Finske i Amerike za svaki projekat izgradnje stambenog ili poslovnog prostora treba da se navedu dva  načina grejanja, od kojih je jedan obavezno na tzv. obnovljiva goriva, kao što su sunce, voda, vetar, biomasa i slično.

 

Jedan od uslova ulaska u Evropsku uniju je da idemo u korak sa razvijenim zemljama kada je reč o obnovljivim izvorima energije. U Srbiji do nedavno, korišćenje obnovljivih izvora u proizvodnji struje je bila sporedna tema. Sporazum o energetskoj zajednici Jugoistočne Evrope obavezuje našu zemlju da usvoji direktive EU usmerene na povećanju korišćenja alternativnih izvora energije.

 

– Primena solarne energije postoji već deset godina u Subotici i sa novom tehnologijom silicijuma i nano površine crnog zlata moći će se veći procenat sunčeve energije pretvoriti u električnu. Recimo, u Alžiru površina kao što je Vojvodina, dovoljna bi bila za stvaranje energije koliko je potrebno 2010. godine za celu Evropu, zajedno sa evropskim delom Rusije. Nafte polako više neće biti, kao i proizvodnje struje iz urana i onda bi trebalo da se okrenemo novim izvorima energije, kao što je sunce. Ako pogledamo mapu, Subotica spada u sunčane regione u Evropi, gde možemo da dobijemo najviše solarne energije i to je jedan od najboljih regiona u Centralnoj Evropi. Možemo očekivati da za 10 godina u Subotici bude više površina koje će stvarati solarnu energiju i to lokalno – objašnjava profesor doktor, Peter Odri.

 

Početna ulaganja u obnovljive izvore su velika, ali se brzo isplate. Profesor Odri kaže da za uvođenje tehnologije za korišćenje energije sunca, u zavisnosti od veličine strana, treba uložiti koliko I za uvođenje gasa, oko tri hiljade evra, što je pogodno za domaćinstva.

 

Neprimenjivanje sistema integrisanog sprečavanja zagađenja životne sredine je spada i u kršenje Ustava Srbije, kojim je zagarantovano pravo na životnu sredinu. Neophodno je da država donese energetsku strategiju, ali i da se lokalne samouprave okrenu više ka čuvanju okoline i korišćenju alternativnih izvora energije.

 

Sa druge strane, Gerontološki centar u Subotici će biti prva socijalna ustanova koja će da koristi  sunčeve kolektore. Reč je o projektu Energetske efikasnosti koji se realizuje u nekoliko faza. Prvo su zamenjeni svi prozori u ustanovi i vrata, a sledeća faza predviđa postavljanje solarnih panela.

 

U Gerontološkom centru kažu da će na ovaj način da se ustedi energija i da su oni ideju preuzeli od „Kolevke“, kao i da će najverovatnije Subotička bolnica da napravi sličan projekat za korišćenje sunčeve energije.KOMENTARI

 1. Duqi kaže:

  A koliko su ti solarni paneli otporni na led i grad?  🙂

 2. smoki kaže:

  Solarna energija je  lep i cisti nacin dobijanja energije. Nazalost ako sam dobro obavesten, kod nas u Srbiji neisplativ( naravno predstavnici drzave su to obismislenili, raznim porezima, a i cena solarnih celija nije bas popularna, za prosecnog stanovnika Srbije. ). Ako nisam molim vas da me se ispravi!

 3. djomla kaže:

  Upotreba obnovljivih izvora energije je sistemski problem koji se mora rešavati pre svega dobrim zakonom a kasnije i nizom mera koji nastaju kao posledica tog zakona.

  Država svesno mora da načini ustupke i naruši slobodu tržišta kako bi se privatnicima koji ulažu garantovalo da će uloženi novac biti i vraćen. Tačnije rečeno, država mora da donese zakon koji će omogućiti niz podsticajnih mera koje se ogledaju u:

  1. elektrodistribucija je obavezna da otkupljuje električnu energiju proizvedenu na principu (vetra, sunca, ili vode). Drugim rečima ukoliko se na tržištu pojavi višak električne energije, EPS će smaniti nivo proizvodnje u termoeletranama i time svesno ući u gubitak.

  2. Cena električne enegrije mora da se garantuje bez obzira na trenutnu cenu na tržištu.

  Navedene su dve osnovne stvari ali postoji još niz drugih, kao na primer skidanje carine sa uvežene opreme, sprečavanje monopola na tržištu te opreme i podsticanje otvaranja pogona za proizvodnju opreme. Povoljni krediti…

  Na prvi pogled čini se da je ustupak veliki ali nije, ukoliko se od proizvođača električne energije zahteva da isporuči energiju određenog kvaliteta, koja se ogleda u tome da energija ima napon učestalost 50Hz (što diktira mreža) ali bez viših harmonika (zaprljanosti) i da se u pojedinim slučajevima implementiraju kompenzatori reaktivne snage itd. Iz tog razloga čitava elektronika u vidu invertora koja prati izvor enegije, upravljanje kao i zaštita su vema skupi, i u startu gube trku sa Obrenovcem ili Đerdapom.

  Takođe mora da se zna da svi ti izvori energije kada se saberu čine par procenata ukupne proizvodnje energije i da su „igračka“ za Obrenovac koji na godišnjem nivou pokrije polovinu utrošene energije Srbije.

  I na kraju, neko mora biti pametan i proceniti da li je primera radi implementacija vetrenjača na plodnoj zemlji Vojvodine dobro ili loše. Taj neko mora da ima viziju toga da li će za 50 godina hrana biti prioritet ili struja i šta će imati veću cenu. Da nam se ne bi desilo slučaj tramvaja.

 4. Mladen kaže:

  Vecina opreme za koriscenje solarne energije je jos uvek preskupa i neisplativa za nas. Medjutim postoji mogucnost da se u samogradnji napravi solarni kolektor za grejanje kuce od limenki koji je jeftin, i ima veoma veliki stpepen iskoriscenja. Takodje ima i najbolji odnos cene i energije koju dobijete…cak mnogo veci od kupovnih kolektora za grejanje vode a da ne pricam o PV panelima. Detaljno uputstvo imate na: http://solar.freeonplate.com/solarni_kolektor.htm

OSTAVITE KOMENTAR