Kako pregrmeti mesec sa dva minimalca?

Zaposleni u Srbiji kojima se isplaćuje minimalna zarada i ove godine će po satu zarađivati 121 dinar i eventualna promena teško da se može očekivati.

Sada je, u odnosu na 2012. godinu, minimalna zarada viša, ali svega šest dinara po satu. Naime, tada je satnica vredela 115 dinara, a vrednost radnog sata zaposlenih kojima se sada isplaćuje minimalna zarada iznosi 121 dinar.

novac-pare-zarada-zarade-plate-plata-dinari-jpg_660x330

Onima koji kući donose tu zaradu najviše novca ove godine – oko 22.300 dinara – biće isplaćeno u martu i avgustu jer je tada najviše radnih sati – 186. Čak pet meseci (januar, februar, april, jul i oktobar), minimalna zarada iznosi oko 20.300 dinara, pošto tada ima 168 radnih sati.

Naime, Vlada Srbije je donela takvu odluku u septembru prošle godine, iako su sindikati tražili da se minimalac poveća i da satnica bude oko 140 dinara.

Ovih dana su Savez samostalnih sindikata Srbije i Ujedinjeni granski sindikati „Nezavisnost“ uputili Socijalno-ekonomskom savetu inicijativu da se minimalna cena rada poveća na 140 dinara po radnom satu da bi minimalac, umesto sadašnje oko 21.000 dinara, bio 24.360 dinara.

Predstavnici sindikata su ukazali na to da minimalna cena rada nije promenjena već tri godine i da su razlozi za povećanje opravdani i konkretni. Naime, Zakonom o radu predviđeno je da se minimalna zarada menja u skladu s promenama nekoliko parametara te bi, kako su istakli, trebalo da se poveća oko 15 odsto.

Da li će do toga doći videće se, ali je jasno da su i prosečne plate, koje su oko 40.000 dinara, nedovoljne za sve ono što jednoj porodici treba tokom meseca.

Naime, krajem prošle godine prosečna potrošačka korpa bila je teška oko 67.000 dinara, dakle trebalo je tri minimalne zarade za njeno punjenje. Istovremeno, vrednost minimalne potrošačke korpe bila je oko 35.000 dinara, što praktično znači da je s dva minimalca moguće pregrmeti mesec.

Naravno, to je, čak i uz neverovatnu finansijsku gimnastiku, nemoguće, jer je samo za veknu hleba (500 grama) i litar mleka mesečno potrebno više od 3.000 dinara.

Po rečima predsednika Sveza samostalnih sindikata Vojvodine Gorana Milića, minimalna zarada je izuzetno niska i ne zadovoljava ni minimum potreba. On ističe da je neophodno povećati je, posebno što su ispunjeni svi zakonom propisani uslovi da do toga dođe.

“Uslovi za povećanje minimalne zarade postojali su i prilikom utvrđivanja minimalane zarade za ovu godinu, u septembru 2015, ali je ona ostala ista”, kaže Milić.

“Naglašavam da tada nisu poštivane odredbe Zakona o radu, u kojem je precizirano kako se menja minimalna cena rada, i kada, a to zavisi od nekoliko parametara – egzistenicijalnih i socijalnih potreba radnika i njegove porodice izraženih kroz vrednost minimalne potrošačke korpe, kretanja stope zaposlenosti na tržištu rada, stope rasta BDP-a, kretanja potošačkih cena, produktivnosti i prosečne zarade u republici”, navodi on.

Ukazuje na to da prilikom pregovora o minimalnoj ceni rada pregovarači u SES-u nisu postigli dogovor i da je ona ostala ista.

“Tada su predstavnici države stali na stranu poslodavaca, a razlog vidim u tome što je državi, kao najvećem poslodavacu, preskupo da svoje zaposlene plaća više, a povećanje minimalne zarade ugrozilo bi povećanje plata i penzija za minimalan procenat. Sadašnja minimalna zarada pokriva svega 30 odsto prosečne potrošačke korpe, a to govori samo za sebe jer je za ono što je u njoj potrebno tri minimalca. Zbog stanja u privredi zemlje, jasno je da je veoma teško povećati zarade, pa i minimalnu, ali donosioci odluka o visini minimalne zarade moraju da shvate da je ona veoma mala i nedovoljna”, kaže Milić.

 

DnevnikKOMENTARI

 1. korisnik kaže:

  ajde bre samo napred srbijo!!!

 2. knjiski_moljac kaže:

  Čak i kad plate nisu minimalac, bukvalno se preživljava sa dve plate. Kakva štednja, kakvo crno more. Ako još svakog meseca izdvajate za ratu za kredit, onda ste nagrabusili.
  Ako mi sa dve plate preživljavamo, kako je tek onim porodicama gde radi samo jedan član, pitam se ja. To su pravi umetnici.

 3. JAPAJA kaže:

  Svako ko prezivljava sa minimalcem je veliki umetnik i kao sto svakog velikog umetnika drzava nagradjuje za umetnicka dostignuca ( kao na primer Sladjanu Milosevic ) tako i njih treba nagraditi NACIONALNOM PENZIJOM.

 4. dejan kaže:

  sramota i beda 80% gradjana lose zivi ne lose nego mozda i gladuju ,od ovih 80 % 4 clana porodica kada je sebi narucila porodnicnu pizzu ?? u ovom sistemu tesko da jedemo hleb a kamoli pizzu… cekaj izobe bi ce nam jos gore. .

OSTAVITE KOMENTAR