Kako privući još više turista

U zvaničnom kalendaru Subotice i Palića ove godine ima 44 manifestacije od posebnog značaja. Te manifestacije, zajedno sa izgradnjom infrastrukture i sprovođenjem posebne strategije treba da doprinesu povećanju broja turista na severu Vojvodine.

Palić je po broju turista na četvrtom mestu u Srbiji, ali kada su u pitanju noćenja biser Panonske nizije je rangiran deset mesta niže. Čak i Subotica, kao turistička destinacija beleži duplo više noćenja od Palića, i to zahvaljujući između ostalih i turistima iz Kine.

“Kineski turisti su sa trinaestog mesta u 2017. godini došli na četvrto mesto po broju noćenja u našem gradu. Struktura prvih pet zemalja odakle nam dolazi najviše turista, najviše nam naravno dolazi iz Mađarske, posle toga su nemački turisti, zatim turisti iz Hrvatske, Kinezi su na četvrtom mestu, a na petom mestu su Poljaci”, objašnjava Aleksandar Medaković, direktor Turističke organizacije Subotice.

Statistika pokazuje da se u toku značajnih međunarodnih manifestacija broj noćenja u Subotici i na Paliću značajno povećava. To su sadržaji koji zajedno sa strategijom razvoja grada i izgradnjom važnih objekata mogu da privuku još veći broj turista.

“Zahtevi savremenog turiste su kompleksni. Zahtevaju mnogo širu sliku i mnogo širi dijapazon ponude. Manifestacije su svakako jedan od načina produženja dužine boravka turista u Subotici i na Paliću. Generalno Palić jeste posećena destinacija, ali samo kroz dnevne posete, što nam govori o mogućnosti iskorištavanja tog velikog potencijala za produženje boravka turista”, kaže Srđan Samardžić, član Gradskog veća Subotice zadužen za turizam, investicije i međunarodnu saradnju.

Velika su očekivanja od budućeg Velnes i akva parka na Paliću. Njegovom izgradnjom će ova destinacija imati još značajnije mesto na turističkoj mapi Srbije.

RTVKOMENTARI

 1. Pera kaže:

  Smislite da nekako sakrijete zelenu fontanu, pozorište i dom vojske i imaćete savršen centar za turističko slikanje.

 2. Borisav kaže:

  Ako ste glupi a jeste…prepisite od komsija iz Szegedina…samo proslu nedelju i Dane grada i vina…te Sajam na mostu…ko razume shvatice…

 3. Salamander kaže:

  Sve je OK što se tiče manifestacija koje iskreno rečeno možemo da uradimo na malo višem nivou, ali mi imamo aktivnu turističku sezonu na Paliću nekih 4-5 meseci, a nakon toga PUSTOŠ. Turisti da bi ostali na nekoj lokaciji više dana moraju da imaju i sadržaj, a naš sadržaj se svodi na to da prošetaju pored Palića i možda popiju piće ili pojedu nešto (ako radi) i eventualno prošetaju pored ruševina u Vikend naselju. Gradska sredina u centru Subotice je puna ruševina i neodržavanih prostora, komunalne službe imaju problem sa radnicima na održavanju i to sve kvari sliku. Sve u svemu trenutni sadržaj u Subotici i Paliću može da se obiđe za 1 dan ili eventualno 2 tako da su brojevi noćenja u tom rangu. Da li će Welness centar privući više turista…teško pitanje, jer će i dalje da se nalazi pored septičke jame koju zovemo jezero.
  Da se manje krade na raznim projektima mnogo toga bi mogli biti završeno u ovom gradu, pa bi i turisti ostajali duže u “čistoj” sredini.

OSTAVITE KOMENTAR