Kako rade džeparoši u vozu iz Budimpešte

Šverc vozovima je stao, ali policija zadužena za bezbednost na železnici  i dalje bije bitku sa džeparošima, navijačima i beguncima od zakona.

 

Posebno je interesantan voz 341 koji ide iz Budimpešte.

 

– U njemu se voze „profesionalne zanatlije„ koje oko tri ili četiri sata ujutro uđu u Subotici i ako vide da nema policije, voze se obično najduže do Novog Sada, a ponekad Inđije ili Stare Pazove. Oni nakon ulaska u voz, dok su putnici pospani, šetaju hodnikom i kad dođu do spavaćih kola i kušeta, ako su zaključana i obezbeđena lancima, oni ih seku kleštima i ulaze u odeljke, pri tome gume na vratima seku skalpelom i potom neopaženo kradu, odnosno uzimaju pare i ono što može stati u džep, a desi se da uzmu i laptop ili telefon .

 

 Dragomir Radić, komandir ispostave za bezbednost na železnici u novosadskoj Policijskoj upravi podseća na to da su pre desetak godina lopovi ulazili u kupe sa sprejom i ošamućivali putnike ili sipali prah u kafu koju su ljubazno nudili žrtvama.

 

– Kriminalci s takvom strategijom su pohapšeni, sad toga više nema pa se sada uglavnom zadržavaju na ušunjavanju i odnošenju novčanika. Oni uglavnom imaju ključeve kao što nose službenici železnice i policajci da bi mogli da uđu u kupe. Veoma su organizovani i dobro obavešteni, tako da vrlo brzo saznaju u kojem vozu ima koliko policijaca ili da li ih ima uopšte. Ako nas primete, bukvalno odmah izlaze – kaže  Radić. On apeluje na građane koji putuju vozom da budu obazrivi i da paze na svoje stvari, kao i da prtljag ni u jednom trenutku ne ostavljaju bez nadzora, kao i da putnike ne sme da zavara ljubaznost ovih kradljivaca koji često u akciju idu i sa svojom decom ili mlađim snagama koje predstavljaju kao svoju decu.

 

DNEVNIKKOMENTARI

  1. mesab kaže:

    E izgleda da sam ja baš na taj način putujući pomenutim vozom od Beograda do Subotice, (polazak iz Bgd.u 22,10h. dana 08/09.06.o.g.), ostao bez jedne manje tašne u kojoj nije bilo nikakve vrednosti za nekog drugog osim za mene i moje bolesti (vraćao sam se od lekara). Tu je bila zdravstvena knjižica i dosta obimna lekarska dokumentacija, koja zaista nikome ne može poslužiti ni u kakve svrhe, a za mene je dragocena u smislu daljnjeg lečenja.

    Bio bi veoma zahvalan, čak bih dao i pristojnu nagradu kad bi mi pošteni nalazač to vratio. Tu se mogu naći sve moje generalije, adresa i puno toga radi lakšeg kontakta.

    Zdravstvenu sam oglasio nevažećom, tako da se teško može zloupotrebiti.

    Zahvaljujem na ustupljenom prostoru!

OSTAVITE KOMENTAR