Kako su propali Fidelinka, Agrohem i Navip?

Prema pisanju Međunarodnog konzorcijuma istraživačkih novinara, na spisku 24 sporne privatizacije trebalo bi da se nađu i tri preduzeća – Fidelinka, Agrohem i Navip. U njihovom bankrotu ključnu ulogu imao je bivši makedonski ministar ekonomije i biznismen Žanko Čado, koji je prebacivao sredstva tih kompanija na račune svojih ofšor firmi.

 

fidelinka

 

Radnici novosadske azotare Agrohem zahtevaju od države da preispita privatizacije tih preduzeća zbog koje su ostali bez posla i akcija koje im nikad nisu isplaćene.

 

U istraživanju navodi se da je Čado osigurao indirektno vlasništvo u Agrohemu sa 80 odsto akcija, i da je iz te novosadske firme na ime kredita i naručene robe koja nikad nije isporučena, izvučeno 4, 6 miliona dolara koji su bili namenjeni za kupovinu 37 odsto akcija subotičke Fidelinke.

 

Vlada Srbije privatizovala je Fidelinku 2005.godine, a Čadova firma Alisan Marketing preuzela je 19 odsto akcija. Druga firma kupila je 25 odsto akcija, dok je švajcarska kompanija Mineco postala vlasnik petine akcija Fidelinke. Fidelinka je 2010. otišla u stečaj, a 700 ljudi je ostalo bez posla. Mineco je imala udela i u kupovini i bankrotu zemunskog Navipa.

 

U Međunarodnom konzorcijumu navode da su Agrohem, Navip i Fidelinka samo deo prevare u kojoj je država od 90-ih godina do danas u aferama of šor kompanija oštećena za preko 50 milijardi dolara.

 

RTVKOMENTARI

 1. Aleksa kaže:

  Kako ovaj narod sve brzo zaboravlja. Kada se društveni kapital pretvarao u akcijski svim radnicima su podeljene akcije, a jedno vreme je bio na snazi i nakaradni zakon po kojem su svi građani mogli da upišu akcije u bilo kojem preduzeću. Tako je bilo i sa Fidelinkom. Nakon toga, neko je počeo otkupljivati akcije i svi su navalili da ih prodaju i eto rezultata. Tako nemojte bacati svu krivicu na mahere koji su se snašli u tom poslu, krivi su i oni koji su se na brzinu rešili svojih akcija a sada kukaju da su ih pokrali.

 2. pauk kaže:

  Izneseno je 51 milijarda evra iz Szrbije od kako je Dos dosao na vlaszt, pa vi vidite. Trebalo bi ovaj sajt da pise i o tome

 3. ja kaže:

  strasno

 4. Neša kaže:

  Mislim da je uzaludno više pisati o neverovatnoj gluposti, naivnosti i lakovernosti građana koji veruju obećanjima ljudi bez kredibiliteta. I u ovom slučaju mogu da se iskoriste genijalne Šešeljeve reči koje bi, parafrazirajući ga, mogle da glase: "a vi građani samo dalje nastavite po starom pa ćete na kraju morati da pojedete sva g**** koja ste izas****". Verovali ste 5.oktobra? Izvolite pa kusajte što ste sami skuvali!

 5. real kaže:

  sve sto su pokrali,su gradili nasi roditelji…….a drzava samo je posmatrala…….na celu sa DS.-om.Momentalno bi im oduzeo sve,jer se zna kako su dosli do preduzeca.Pa zatvor.I to sa malo duzim aranzmanom.Jer ispada,da smo svi mi nesposobni,a ovi lopingeri mnogo pametni.Cak su i pohvaljivani,manageri godine,i sto gluposti……a posle ih hapsimo?Pravna drzava?Ocekivao sam mnogo ostriji nastup g Vucica,i naravno mnogo brzi.Kako je npr mogao da se tako enormno obogati vlasnik Fidelinke za ovako kratko vreme…..koga pamtim iz devedesetih,kao skromnog mladog coveka sa starkama,bez igde iceg?I jos milion takvih primera.

 6. milostiva kaže:

  Sada su se setili da pisu o propasti Navipa . Radnici su sve vreme pokusavali da  ukazu na to, ali niko nije hteo da ih primi i salusa.  Prvo Navipove sirektore pohapsiti oni su omogucili Marinkovicu, Mineku, Cadu i ostalim.

   

OSTAVITE KOMENTAR