Kako vratiti poslovne prostore?

Više javno tužilaštvo u Novom Sadu naložilo je Republičkom javnom pravobranilaštvu, odeljenju u Subotici da ispita na koji način je otuđena republička imovina, kao i imovina građana Subotice u proteklih 15 godina.

Slika

Udruženje za zaštitu građana “Spas” iz Subotice podnelo je krivičnu prijavu još 2009.godine Republičkom javnom tužilaštvu po kojoj je opština Subotica oko 200 poslovnih prostora izbrisala iz evidencije Fonda poslovnog prostora Subotice, a titular je bila država. Stanovi, garaže i drugi poslovni prostori su otuđivani na različite načine od države, što znači i od grada Subotice i davani u privatno vlasništvo. Reč je o najmračnijem periodu od 1995. do 2001.godine.

– Prema saznanjima Udruženja “Spas” radi se o preko 13.000 kvadratnih metara nezakonito preuzete državne imovine u navedenom periodu. Najviše ima poslovnih prostora u centru kojima gazduje ko zna ko – kažu u Udruženju Spas.

Međutim, vest o nalogu Višeg javnog tužilaštva iz Novog sada predsednik saveza bačkih Bunjevaca i nekada član Anketnog odbora grada, Mirko Bajić nije primio "sa veseljem". Bajić smatra da je reč o krivičnim delima koji su se dogodila pre 15 godina, i da su predmeti zastareli.

– Predmeti su zastareli jer je prošlo više od 10 godina. Jedino rešenje bi bilo tražiti povrat imovine. Po zakonu o svojini ukoliko neki dokument nema pečat i potpis republičke Direkcije za imovinu on je ništavan. Ja znam da je oko 30 poslovnih prostora predato na legalan način, a šta je sa ostalima. Zbog toga treba preispitati svaki poslovni objekat posebno i ukoliko nema potpisa i odobrenja Direkcije za imovinu proglasiti ga ništavnim i vrati državi, odnosno gradu. Kada se pogleda unazad reč je o milionima evra, od tog novca bi mogli završiti pozorište, bazene…- ističe Mirko Bajić.KOMENTARI

 1. verica kaže:

  Anarhija za vreme Kase i SVMa nas je dotukla necemo se oporaviti za 50 godina. Ne samo poslovni prostori i garaze delili su se i stanovi po centru grada na sumnjive nacine.

 2. vanjasu kaže:

  Mozda je bilo kradje i prisvajanja imovine u prethodnoj vlasti ali i sad od kad su ovi novi na vlasti uspeli su upropastiti Suboticu za kratko vreme. Nije im trebalo 10 godina da se obogate.

 3. joker kaže:
  vanjasu napisao:Mozda je bilo kradje i prisvajanja imovine u prethodnoj vlasti ali i sad od kad su ovi novi na vlasti uspeli su upropastiti Suboticu za kratko vreme. Nije im trebalo 10 godina da se obogate.

  Slažem se i ja,potpuno ste u pravu

 4. verica kaže:

  Ovi su samo svedoci i aminovali su sve. Njihova greska je ta sto su nasledili probleme a nisu ih resavali, a probleme je stvorio SVM. Nije Sever propao 2010. vec devedesetih, a prodat 2004. isto vazi i za sva ostala preduzeca. Ovakve malverzacije su dovele grad tamo gde je sad.

 5. Korisnik kaže:

  Pouzdano znam da je jedan od poslednjih poteza bivseg gradonacelnika G.Kucsere bio da se nekih 20-tak stanova iz vlasnistva opstine raspodeli zaposlenima u Gradskoj upravi (citaj: lojalnim iz Gradske kuce). Interesuje me na koji nacin ce se ti stanovi vratiti gradu? A ni dan danas se ne zna tacan broj stanova i poslovnih prostora kojima raspolaze Opstina, a vlasnistvo su Republike.

OSTAVITE KOMENTAR

+ 51 = 55

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 7 + 4 ?
Please leave these two fields as-is: