Kakva nam iznenađenja sprema filmski festival na Paliću

Festival evropskog filma Palić biće održan od 16. do 22. jula na više lokacija pored jezera Palić i u Subotici. Biće prikazano preko 100 filmova raspoređenih u 13 programskih celina uz prisustvo velikog broja gostiju iz cele Evrope.

Predstavnica dirkecije festivala Suzana Zlatanović (poznatija kao Luna Lu) izjavila je u Novom danu televizije N1, da će dobitnici nagrade „Aleksandar Lifka“ na ovogodišnjem, 23. po redu Palićkom festivalu, biti austrijski reditelj Ulrih Sajdl i proslavljeni domaći autor Slobodan Šijan.

luna-lu-2-n1

Festival će otvoriti film Đanfranka Rosija “Požar na moru”, ovogodišnji dobitnik Zlatnog medveda u Berlinu, što je prvi dokumentarni film koji je osvojio nagradu na jednom velikom filmskom festivalu. Suzana Zlatanović je objasnila da film govori o veoma aktuelnoj temi – odnosu stanovnika mediteranskih ostrva prema migrantskoj krizi i njihovoj borbi sa tom dramom.

Ona je podsetila da se Palićki festival odigrava na renoviranoj letnjoj pozornici u, kako kaže, čarobnoj šumi. “Ima nešto u toj atmosferi. Ljudi u Kanu, Veneciji, Berlinu znaju da bar jednom moraju da dođu na Palić”, navela je Suzana Zlatanović dodajući da je reč o festivalu koji nije opterećen lažnim glamurom.

Budući da organizatori festivala “ne vole da filmovi dolaze sami” očekuje se više od 100 gostiju. Suzana Zlatanović kaže da gosti ponekad “pomisle da su kidnapovani”, jer je na Paliću atomosfeta opuštena, dosta se jede, pije i nema protokola.

Ona je istakla da se ovogodišnji festival organizuje zahvaljujući EU i programu “Kreativna Evropa”. “Osim novca, to je kompliment da vam neko kaže da ste dobar zato što ste različit. Mi nemamo talenat da poštujemo raznolikost, nemamo razvijenu kulturnu politiku”, konstatuje Suzana Zlatanović.

Gošča Novog dana je najavila i da će na Paliću biti prikazan novi film Miloša Radovića “Dnevnik Mašinovođe”, da će u okviru takmičarskog programa “Eye to eye” biti prikazani tinejdžerski filmovi (pobedničko ostvaranje će biti distribuirano po školama), kao i da će 17. jula nastupiti simfonijski orkestar iz Amsterdama koji svira muziku 20. veka i čiji je nastup “energetska bomba”.

 

N1KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR

7 + 1 =

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 8 + 6 ?
Please leave these two fields as-is: