Kamp na Ludaškom jezeru okupio volontere iz šest zemalja

Međunarodni volonterski radni kamp „Ludaš 2019“ okupio je 12 volontera iz zemalja širom sveta, koji tokom dve nedelje rade na sprovođenju mera aktivne zaštite prirode na zaštićenim područjima, popravci molova i delova edukativne staze kroz rezervat. Kamp je počeo prvog septembra, a organizatori su Javno preduzeće „Palić-Ludaš“ i Mladi istraživači Srbije – Volonterski servis Srbije, uz sufinansiranje Grada Subotice iz Fonda za zaštitu životne sredine.

Među volonterima iz Nemačke, Španije, Češke, Japana i Srbije, našla se i mlada Senaj Ergrin iz Turske. Srbiju je već jednom prilikom posetila, a u Subotici je prvi put. Kaže da je volontiranje za nju veoma važan posao, a kako je ovo njeno prvo iskustvo u našoj zemlji, ističe da je zadovoljna aktivnostima i saradnjom sa drugim učesnicima.

„Živimo u ovoj sredini  za koju mnogi ljudi ne brinu, a mi moramo da ih podsetimo da je to važno ne samo za nas, već i za životinje, biljke i buduće generacije, tako da moramo da zaštitimo našu životnu sredinu.“

Kamp se u organizaciji „Palić-Ludaša“ održava već petnaesti put, a jedan je od 30 volonterskih kampova  koji se organizuju širom Srbije. Strani državljani su došli kako bi nizom aktivnosti dali doprinos lokalnoj zajednici.

Kamp je u početku organizovan u samo jednoj smeni, a zbog velikog interesovanja u  poslednjih nekoliko godina, volonteri dolaze u dve smene. Mnogo je i onih koji se vraćaju na Ludaško jezero i više godina zaredom.

Volontersko radni kamp na Vizitorskom centru u Hajdukovu trajaće do 15.septembra. Osim aktivnosti na Ludaškom jezeru, oni su obišli Suboticu i okolinu, posetivši Gradsku kuću, Sinagogu i Palićko jezero.

/tv subotica/KOMENTARI

  1. Bunjevac kaže:

    Ja, stormwatch, Punisher, croat, Subotičanka, ffilozoff, Kertvaros, i jos nekolicina stalnih korisnika, jedva cekamo da nas Istina prosvetli svojim mudrostima i na ovoj vesti.

  2. ludilo kaže:

    steta sto je zatvorena sunjok carda…najbolja riblja corba u gradu.

  3. Atlantida kaže:

    E Bunjevac, mene si zaboravio 🙂

OSTAVITE KOMENTAR